IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските избиратели ще накажат консервативния блок на Меркел

По-слабите резултати на предстоящите избори в Бавария и Хесе може да застрашат още повече лидерските позиции на канцлера

09:09 | 13.10.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германското политическо статукво, доминирано от ХДС и лявоцентристката Социалдемократическа партия (ГСДП), е в отстъпление откакто Меркел отвори вратите на страната за близо два милиона бежанци през 2015 г. Противоречивото решение предизвика възходът на антиимиграционната партия „Алтернатива за Германия“ (АГ), която стана най-голямата опозиция в парламента след изборите през изминалата година.

Резултатите на ХДС и ГСДП в социологическите проучвания са на рекордно ниски нива за следвоенната история на страната. Според проучване на Infratest-Ditmap от четвъртък консервативният блок получава 26%, а социалдемократите – 15%. Миналата година партията на Меркел получи най-лошия си резултат на национални избори от 1949 г. насам. Тя беше принудена да продължи своята крехка коалиция със социалдемократите, в резултат на което авторитетът ѝ на един от най-дълго управлявалите европейски лидери намаля.

Това на свой ред даде нови сили на нейните консервативни критици в редиците на ХДС, които искат да сложат край на центристките ѝ политики и да се върнат към по-традиционните консервативни позиции, като твърда политика спрямо мигрантите например. Но слабо представяне в Бавария може да повдигне въпроса за тяхната стратегия и дори да подсили позициите на умерените около канцлера.

Провинцията с население от 12,9 млн. души е крепост на консерваторите и се радва на едни от най-ниските стойности на безработица в страната от 2,8%, както и по-голям брутен вътрешен продукт от този на Полша. Регионът обаче беше на „фронтовата линия“ в бежанската криза през 2015 г.

Не можа да бъде спрян възходът на „Алтернатива за Германия“ в провинцията, като според проучване на Infratest Dimap одобрението за партията е в размер на 10%, а това за „зелените“ достига до 18%.

„Интересно е, че хората се насочват към „Зелените“ - това показва, че правилният курс за нас е да останем в центъра, а не да залитаме надясно“, посочва държавен представител, приближен до Меркел. „Това са гласове, взети на заем, и ние можем да ги спечелим обратно“, допълва той.

Опозицията обаче има друг анализ на ситуацията.

Според Норберт Рьотген, високопоставен депутат от ХДС, който гледа критично на лидерството на Меркел, нейната стратегия за окупиране на центъра с политики като постепенното отказване от ядрената енергия и отказа от задължителната военна служба, е изолирала консерваторите и е оставила десния фланг на партията опасно открит.

„Необходимостта от политическа промяна е осезаема. И все пак нищо не помръдва“, посочва Рьотген.

По думите на Волфганг Шойбле, председател на парламента и бивш председател на ХДС, Меркел е направила „радикална грешка“ със своята имиграционна политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 16 rate down comment 1
majnata
преди 5 години
Отдавна трябваше да бъде отстранена Меркел и компанията и ... сега да си плащат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
Германските избиратели ще накажат консервативния блок на Меркел Ако това е консеративно - да напълниш Европа с *** от гледна точка на култура, религия и манталитет?!?!?!?Ако това е консервативното, то някой мнооооооооо НАГЛО лъже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 4
Sandy
преди 5 години
Отиде ли си Меркел, отива си и наш Боко, тоест умира прав, освен ако не олизва от глава до пети следващия...но знаели се, не всички хора са лишени от качества, като чест и достойнство, лишени са само ***, от който най долни са мъжките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 10
Иван Митев
преди 5 години
При сегашната практика без защита срещу вредното влияние от Европейската централна банка, канцлерът Ангела Меркел е със съдба на жертва и подсигуряван провал.За устойчив политически успех е необходима защита срещу вредното влияние от Централната банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още