IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългият път на Европа към възобновяемата енергия

Ще успее ли ЕС да постигне всички цели, зададени от Парижкото споразумение, или ще се провали под натиска на геополитическите маневри?

12:30 | 25.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дългият път на Европа към възобновяемата енергия

Производителите на електроенергия

Идеята за тотална електрификация на глобалната икономика, която намира все по-широк отзвук сред обществеността, създава предпоставки за развитието на нови клонове в енергетиката, поставяне на нови стандарти и търсене на алтернативни енергийни източници.

Особено показателен е строежът на соларна електроцентрала край затворената в саркофаг съветска ядрена електроцентрала в Чернобил, където са монтирани 3800 слънчеви панела, произвеждащи енергия, достатъчна да захрани 2000 апартамента.

Новата електроцентрала започва своя живот в момент, в който Украйна увеличава рязко инвестициите в сферата на възобновяемите енергийни източници.

Само между януари и септември тази година към енергийната мрежа на страната са добавени над 500 мегавата от възобновяема енергия.

Според проучване, направено от Европейската агенция за околната среда (ЕЕА) обаче, растежът при използването на енергия от ВЕИ се забавя главно заради нарастващата консумация на конвенционална енергия в транспортния сектор.

Изследването на ЕЕА показва, че делът на възобновяема енергия представлява 17,4% от общия енергиен микс на Европа през 2017 г., което е с 0,4% над дела от 2016 г.

По този показател Стария континент изостава с около 3% от плана за постигане на 20-процентен дял на ВЕИ до 2020 г.

„Въпреки че Европейският съюз продължава да се придвижва към постигане на целта през 2020 г. за редуциране на емисиите парникови газове и повишаване на дела на възобновяемата енергия, сегашният ръст на енергийно потребление трябва да бъде забавен, за да се постигнат желаните резултати“, предупреждават от агенцията.

Планът предвижда до 2020 г. енергията от ВЕИ да достигне 20% от общия енергиен микс, а емисиите парникови газове да бъдат ограничени с 20 на сто от нивата през 1990 г.

Според Александър Русев, представител на International Power Supply, Европа се нуждае от политика на стимули, за да извърши ефективно прехода към възобновяема енергия.

Той даде пример с Румъния, където в момента се гласува закон за подпомагане на домакинства с до 5 хил. евро за изграждане на соларна система за собствена консумация, като финансовият стимул ще важи за първите 20 хиляди домакинства.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още