IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над двукратен ръст на броя сливания и придобивания за България отчита EY

Топ 3 на най-активни индустрии са недвижими имоти, потребителски стоки и търговия на дребно и технологии

11:29 | 27.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Секторен анализ

Според изследването на EY, недвижимите имоти са най-атрактивната цел (по брой сделки) с 95 сделки и 18% от всички сделки през първото полугодие на 2018 година. Най-голямата сделка в сектора е придобиването на унгарската компания TriGranit Zrt. от базираната във Великобритания Revetas Capital за сумата от 348 млн. долара. Средната стойност на оповестените сделки през първото полугодие на 2018 година е 136,1 млн.  долара

Секторът на потребителските стоки и търговията на дребно отчита 86 сделки през първото полугодие на 2018 година. Най-голямата сделка в този сектор е придобиването на словенското дружество Gorenje dd от Hisense Group Co Ltd от Китай за 760 млн. долара Средната стойност на сделките в този сектор е 154,1 млн.  долара.

Технологичният сектор отчита 74 сделки през първото полугодие на 2018 година. Най-значимите сделки включват придобиването на бизнеса по обработка на карти на First Data Corporation в Централна и Югоизточна Европа от базираната в Съединените щати компания SIA S.p.A. за 440 млн. долара, и на Jive Communications by LogMeIn за 342 млн. долара Средната стойност на оповестените сделки е 79,5 млн.  долара.

Докладът посочва, че в сектора на здравеопазването през първото полугодие на 2018 година са отчетени 40 сделки. Най-голямата от тях е придобиването на базираната в Чехия Zentiva Group a.s. от базираната в Съединените щати компания Advent International Corporation за 2,197.5 млн. долара. Средната стойност на оповестените сделки е 555.5 млн. долара.

Диверсифицираният сектор на промишлените стоки отчита 38 сделки през първото полугодие на 2018 година. Най-големите сделки в сектора включват придобиванията на VUES Brno sro от базираната в Съединените щати компания Moog Inc. за 65 млн. долара и на Stera Chemicals S.R.L. от Omya A.G. за 29 млн. долара. Средната стойност на оповестените сделки е 22.8 млн.долара .

EY отчита 14 сделки в телекомуникационния сектор през първото полугодие на 2018 година. Най-голямата сделка в сектора е обявеното придобиване на европейските активи на Liberty Global в Германия, Унгария, Румъния и Чехия (UPC Magyarország) от Vodafone Group PLC за 23.0 млрд.  долара.

Изследването събра данни за преобладаващите тенденции в 12 държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) (България, Хърватия, Чешка република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения). Събраните данни се базират на публични източници на информация от бази данни. Дейностите по сливания и придобивания и данните включват частни сделки. Сделките, в които участват множество държави, се разглеждат по няколко начина. На ниво държава те се включват в общите обеми на сделките, но стойността на сделките по държави не се взема под внимание, ако не е оповестена стойността на специфичните за държавата активи. На регионално ЦИЕ ниво стойността на сделката се взема под внимание, ако всички активи попадат в обсега, но се изключват, ако част от оповестената стойността на сделките се отнася до активи, които са извън района на ЦИЕ и конкретното разделение не е оповестено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още