IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тихият път към върха на Урсула фон дер Лайен

Майката на седем деца е компромисен вариант, малко познат политик в чужбина, но в пределите на Германия управлението ѝ е белязано от редица скандали

15:42 | 03.07.19 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Междувременно Фон дер Лайен бе спрягана и за възможен наследник на Ангела Меркел, но не разполагаше с достатъчно реална власт и лостове за влияние в самия ХДС, за да спечели подкрепа, тъй като на амбицията ѝ да стигне върха се гледаше неодобрително.

Дните ѝ като министър на отбраната бяха белязани от скандали и провали, включително повредени самолети, неработещи подводници и оръжия, които изобщо не стрелят.

По време на нейния мандат списъкът с различни оръжия, за които има недостиг в германските въоръжени сили, нарасна. Това бе последвано и от поредица инциденти и афера с външни съветници на министерството, за която все още е обект на разследване от страна на Бундестага.

Миналата седмица германските въоръжени сили трябваше да понесат силен удар, след като два германски изтребителя попаднаха в сблъсък във въздуха по време на военно обучение в Североизточна Германия.

Фон дер Лайен също така неведнъж е била остро критикувана за това, че е пренебрегнала крайнодесните тенденции в германската армия. И макар доказателствата за крайнодесни идеологии сред военните да са известни от години, тя направи за тях твърде малко и твърде късно.

Като „убеден европеец“ и твърд привърженик на интеграцията Фон дер Лайен е един от най-категоричните защитници на по-категоричното налагане на германските политики в международните отношения и сигурността в ЕС. Тя също така би искала по-близки военни отношения в блока.

Според френски правителствени източници именно френският президент Еманюел Макрон е предложил Фон дер Лайен на европейските лидери, след като я е опознал по време на церемония по подписване на споразумение за сътрудничество в рамките на най-голямото авиационно шоу в света. Това е станало въпреки концептуалните различия на Париж и Берлин по въпроси за бъдещата обща европейска армия и европейските политики за износ на оръжия.

Нейните политики обаче са били обект на силен огън.

Предположението, че Германия няма да спази собствената си цел за разходи за отбрана, които вече са под целта на НАТО, предизвика остри реакции не само от европейските съюзници, но също и от Вашингтон. Фон дер Лайен обаче признава, че американските искания за повече средства за отбрана са резонни.

„Ние европейците трябва да имаме повече тежест. Американският призив за повече справедливост при споделянето на тежестта (на разходите – бел. ред.) е оправдан“, заяви Фон дер Лейен по време на Мюнхенската конференция по сигурността.

Тя посочи увеличението на европейските разходи за отбрана, но в същото време наблегна на усилията, които Европа полага, за създаване на своя собствена отбранителна политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Хаха... Най-после реален шанс и твоите прогнози за бърза гибел на ЕС да се сбъднат... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Тази дама е абсолютен парашутист, тя е световно неизвестна и даже в родната и страна повечето хора даже не са чували за нея. Ние българите имаме опит с подобни кадри като нашата "звезда" калина илиева от фонд земеделие, професорката бивша ректорка на С.А Д. Ценов с перфектния френски или т.н екатерина захариева - бившата секретарка на потомствения комунист плевнелиев. Тази дама прилича като персона и опит на римския император Нерон и предполагам, че нейното управление ще е нарицателно за пълен провал на всеки фронт, дали икономически, дали фискален или всякакъв друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Милост нямаш!Ще докараш на няколко трола сърцетуп с това инфо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
Achtung
преди 4 години
Гинеколожката, пардон военния им министър със няколко забележителни успеха:https://***.dnevnik.bg/sviat/2018/05/02/3172565_samo_4_ot_128_germanski_iztrebitelia_sa_godni_za_boini/https://***.defensenews.com/naval/2017/10/20/all-of-germanys-submarines-are-currently-down/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
michaelis12
преди 4 години
поне има деца това е нещо ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
Номерът е да си гинеколог и да станеш военен министър.После - каквото си щеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
' Тихият път към върха на Урсула фон дер ЛайенМайката на седем деца е компромисен вариант, малко познат политик в чужбина, но в пределите на Германия управлението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още