IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмпономиката вероятно ще свърши зле, но в много дългосрочен план

Трудно ще се намери някой, който да подкрепи фискалното благоразумие - изборът по-скоро е между дясноцентристки и лявоцентристки кейнсианци

14:36 | 21.07.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Големият икономически аргумент за по-ниски данъци върху корпорациите е, че те ще вдигнат инвестициите. Делът на капиталовите инвестиции (без жилищните) в БВП е бил 13,8% през първото тримесечие на 2019 г. Това е само с 0,8 пункта повече от последното тримесечие на 2016 г., като се вмества в историческия тренд.

Изследването на Фърмън и Баро сочи, че промененият данъчен режим на корпорациите би трябвало да има скромен ефект върху растежа, главно чрез по-високите кумулативни инвестиции. Ефектът върху ръста на БВП се оценява на допълнителни 0,2-0,4 процентни пункта в рамките на 10 години, като наскоро Фърмън отбелязва, че дори това може да е преувеличено. Според него трябва да се вземат предвид плащанията към чужденци за финансиране на по-високите инвестиции, както и фискалният дефицит.

Дългосрочният ефект върху растежа изглежда незначителен, но този върху финансите на федералното правителство не е. Данъчните съкращения не се компенсират сами. Делът на федералните приходи в БВП е спаднал до 17% през първото тримесечие на 2019 г. от 18,8% две години по-рано. Бюджетният дефицит достигна 5,5% от БВП, което би трябвало да е цикличен пик. Това би било оправдано, ако дефицитите финансираха инвестиции, но те не правят това. Фискалната разпуснатост на републиканците внушава на демократите, че фискалната отговорност е безсмислена. Това осъзнаване ще има големи дългосрочни ефекти.

Основната политика на Доналд Тръмп е регресивна форма на Кейнсианство, маскирана като данъчна реформа. Тази данъчна реформа донесе големи ползи за акционерите. Тя осигури силни краткосрочни стимули, които имаха благоприятен ефект върху безработицата. Не е ясно дали сегашното ниво на безработица е устойчиво, но то не може да спада до безкрай. Ефектите върху дългосрочния растеж вероятно ще бъдат скромни, макар че „горещата” икономика може да предизвика временен ръст на инвестициите, а оттам и на растежа.

Имайки предвид натиска, под който е поставен Федералният резерв да поддържа политика на лесните пари, това може да не завърши добре, с високи инфлация и лихви, и да засегне фискалното и монетарното доверие. Твърде рано е да хвалим Тръмпономиката, но не е твърде рано да кажем накъде вървят САЩ. Трудно е да си представим някой, който да подкрепи фискалното благоразумие. Изборът по-скоро е между десноцентристки и левоцентристки кейнсианци. В дългосрочен план това вероятно ще завърши зле, но може да е в много дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 2
d333
преди 4 години
Тоя или оня президент... няма никакво значение. Американците потъват с по 1 трилион на година.... Всяка една година... Големият въпрос е кога точно шоуто ще свърши и ще гризнат винкелчето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Борсовите индекси нямат нищо общо с икономиката особено DJIA, S&500 и NASDAQ. Ти кога за последно видя какво се случва с Russell 2000, в който участват само малки и средни компании, които оперират почти само в САЩ. Russell не е мръднал с повече от 20% от 2015 насам, а в същия период останалите индекси са нагоре с над 50%. То тези индекси съдържат големи интернационални компании, които оперират предимно в Китай, а не в САЩ и даже повечето им продажби са в Китай също. Американската икономика е в криза от миналия декември 2018 и Russell отразява това отлично. Най-вероятно скоро ще бъде отчетена и рецесията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 5
mick
преди 4 години
А борсите хвърчат нагоре... щото печатането ще продължава вечно. Удобно е. Лесно е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 8
mick
преди 4 години
Друго си е обамаикономиката - дълговете станаха от 10 трилиона на 20 за десет години . И така им се услади на американците, че не мислят и да спират, ами даже ще увеличават "задлъжняването" - в кавички, щото никой не им ги търси тия раздадени пари. И купуват ли купуват с тези напечатани пари каквото си поискат. Ако не им го дадат.. санкции и бомби.. щото се нарушават правата на човека да речем.. или има химическо и не знам си какво оръжие. Глобализацията това сътвори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 24
Императорът
преди 4 години
Апропо - в колко "много дългосрочен план" ще свърши "тръмпономиката" зле? След 20 години ли - когато Доналд вече не е президент и вероятно - няма да е на тоя свят ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 24
Императорът
преди 4 години
Резултатите от "тръмпономиката" ги показват борсовите индекси - а не подобни политкоректни статийки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още