IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните компании устояват на търговската буря в подреждането Asia300

Корейският производител на полупроводници SK Hynix заема първа позиция в класацията на Nikkei Asia Review

21:00 | 11.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Технологичен вятър

Трите най-големи китайски интернет конгломерата - Baidu, Alibaba Group Holding и Tencent Holdings - заеха три поредни позиции между 9-о и 11-о място в списъка на Nikkei. BAT, както се наричат общо дружествата, са били до голяма степен изолирани от обръщането на цикъла при високите технологии, тъй като те получават по-голямата част от приходите и печалбите си от защитения вътрешен пазар на Китай.

Докато Alibaba и Tencent се конкурират за короната на най-голямата азиатска компания по пазарна капитализация, Baidu започва да изостава. През първите три месеца на 2019 г. компанията регистрира първата си тримесечна нетна загуба от създаването си през 2005 г., поради липсата на растеж в онлайн маркетинга и големи инвестиции в нови предприятия, като автономни превозни средства и изкуствен интелект.

Другите две компании от BAT също се сблъскаха с насрещен вятър. От миналия август Tencent е изправена пред голямо предизвикателство относно неговия най-голям източник на приходи - мобилни игри, след като китайските регулатори репресираха сектора и забавиха темпото на одобренията за нови игри. 

Инвеститорите на Alibaba се вълнуват от плановете за наследяване на компанията, като се очаква харизматичният председател на компанията Джак Ма ще се оттегли през септември. Въпреки това, „бъдещето на Alibaba определено не разчита само на Джак Ма или на неговите наследници“, отбелязва Джоузеф Фан, професор в Китайския университет в Хонконг.

Междувременно технологичните сили на Индия са готови да се възползват от дългоочакваната "четвърта индустриална революция", където автоматизацията и изкуственият интелект стават все по-дълбоко и широко разпространени в глобалната икономика.

Най-големите компании в областта на IT услугите - HCL Technologies, Tata Consultancy Services и Infosys, всичките в топ 30 в класацията на Nikkei - привличат комисионни от клиенти, желаещи да внедрят ИИ и други високи технологии в своя бизнес.

Тези нововъзникващи технологии вече допринасят за около 30% от приходите на всички тези три индийски IT компании, в сравнение с около 20% преди година, и сегментът се разраства бързо - повече от 40% годишно за TCS и Infosys, а около 30 % при HCL. Това помогна да се компенсира забавянето на традиционните разходи за IT сектора, което беше потиснало цялостния растеж през 2016 и 2017 г.

Този сегмент вероятно ще расте, тъй като компаниите по света виждат тези технологии като двигатели за растежа и конкуренцията. През март Тони Фернандес, главен изпълнителен директор и съосновател на AirAsia, каза пред Nikkei, че неговата компания ще инвестира най-малко 100 милиона малайзийски рингита (24,1 милиона долара) годишно в технологии и данни, за да се конкурира с ново поколение ниско тарифни авиокомпании.

Guangzhou Automobile Group и Maruti Suzuki India, автомобилни производители от Китай и Индия, се класираха съответно на 18-то и 22-то място в списъка на Nikkei. Техните японски автомобили - Toyota и Honda за Гуанджоу и Suzuki за Марути - им дават конкурентно предимство на съответните пазари, но и двете ще трябва да се справят с продължаващото забавяне на продажбите на вътрешния пазар.

Индонезийското държавно въгледобивно дружество Bukit Asam, което заема шесто място в списъка Nikkei, се възползва от нарастващия си международен обхват. През 2018 г. 45% от приходите му са дошли от 12 азиатски страни - главно Китай, Индия и Южна Корея - на стойност 9,49 трилиона рупии (671,3 милиона долара).

Разходи и заплащане

Недвижими имоти остават основен сектор за региона, като хонконгската CK Asset Holdings е на седмо място в класирането на Nikkei. Водена от по-големия син на Ли Кашин Виктор, компанията се е възползвала от бичия пазар за имоти в Хонг Конг. 

Отвъд Хонг Конг, инвеститорите на недвижими имоти, като филипинската SM Prime Holdings, печелят от увеличаването на частните доходи в Югоизточна Азия, което стимулира търсенето на жилищни и търговски имоти.

Повишаването на заплащането също създава предизвикателства за някои компании, които преди това са се възползвали от относително ниските разходи за труд на пазари като Виетнам. Големите производители на облекло усещат ограничението от нарастващите изисквания за размера на заплатите, както и от нарастващата конкуренция като постепенно изместват производството от Китай и в Югоизточна Азия.

Има признаци, че търговското напрежение в глобален мащаб затихва на фона на временното примирие между САЩ и Китай. Въпреки това, капризният характер на американската външна политика при президента Тръмп, съчетан с други потенциални възпламенявания по света, прави несигурни перспективи за азиатските компании.

"Много е трудно да се направят конкретни прогнози. ... Нещата се променят бързо всеки ден", смята председателят на TSMC Марк Лу, като добавя: „Втората половина на тази година изглежда малко по-добре от същия период през 2018 г. от наша гледна точка. Но не мога да ви гарантирам, че перспективата няма да се промени, тъй като неизвестните все още са много“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още