IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните компании устояват на търговската буря в подреждането Asia300

Корейският производител на полупроводници SK Hynix заема първа позиция в класацията на Nikkei Asia Review

21:00 | 11.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Технологичните компании за пореден път оглавиха тазгодишната класация на най-добрите азиатски дружества в класацията Asia300 на Nikkei Asia Reviews, която подрежда водещите компании в региона. Въпреки това технологичният сектор е изправен пред насрещни ветрове в лицето на влошените условия около търговските спорове, които биха могли да нарушат веригите на доставки и да създадат нови митнически бариери.

Сред земеделските полета и сивите жилищни комплекси в Ичеон, град на около 50 километра южно от Сеул, се строи огромна фабрика - осем етажна, с хромирани арки, надвиснали над вратите ѝ. Работниците, носещи баджове, енергично се движат между главния вход и търговската зона от другата страна на улицата, докато автобусите на компанията преминават по пътищата. 

Това е амбициозен проект на SK Hynix, един от най-големите производители на полупроводници в света, който стартира своя високотехнологичен завод през декември 2018 г.

Компанията, заедно с други азиатски производители на полупроводници, се намираше на гребена на вълната по време на дългогодишния бум в глобалния технологичен сектор, който приключи миналата година. Днес тя е изправена пред ново и значимо предизвикателство, свързано с веригата си на доставки, след като кипящият спор между Япония и Южна Корея прерасна в нови търговски ограничения. На 4 юли японското правителство наложи строги правила за износа на три вида химикали, които са критични за производителите на полупроводници. 

Двата основни южнокорейски производители, SK Hynix и Samsung Electronics, съставляват повече от 70% от световния пазар за динамична памет с произволен достъп.

В същото време Япония снабдява около 90% от търсенето в Южна Корея на фоторезист и флуориран полиимид и 44% от неговия ецващ газ, според Корейската международна търговска асоциация. Източник от SK Hynix посочва, че компанията има запаси за по-малко от три месеца и се опитва да ги допълни преди новите ограничения да влязат в сила.

Южнокорейското правителство внесе случая в Световната търговска организация (СТО) и обеща да отпусне 1 трилион вона годишно, за да поддържа местното производство на тези стратегически важни материали.

Тези опасения относно веригата на доставки за южнокорейските производители на чипове са още един знак за това, доколко азиатският технологичен сектор е изложен на фрагментацията на глобалния консенсус за свободната търговия. Водени от бързото нарастване на търсенето на смартфони, както и от това, сървърите да посрещнат нуждите на индустриите с все по-голяма интензивност на данните, компаниите за полупроводници се наслаждаваха на дълъг подем. Забележителните резултати през първите три тримесечия на миналата година помогнаха на производителите на чипове SK Hynix и тайванската Nanya Technology да заемат челните две места в годишната класация на Nikkei Asian Review за най-успешните и бързо развиващи се компании в Азия за 2018 г.

От 16-те най-успешни компании, 11 са от технологичния сектор. Като цяло, нетният марж на печалбата на компаниите на Asia300 е 8,99%, което е повече от 5,4-те процента при най-добрите японски компании от Nikkei 225, въпреки че леко изостават от представителите на S&P 500, които отчитат 9,60%.

Търговските напрежения

Без значение дали силите на технологичния сектор ще продължат да зависят от това как ще се развият международните отношения на високо равнище през 2019 г., възходът при полупроводниците вече започна да избледнява от миналата есен поради насищането на пазара на смартфони, съчетано със свръхкапацитета и намаляващото търсене на сървъри. Тази слабост се изостри от ескалиращата търговска война между САЩ и Китай. През май Вашингтон забрани на американските компании да продават компоненти на телекомуникационния гигант Huawei Technologies, позовавайки се на съображения, свързани с националната сигурност. Това предизвика опасения за ограниченията, които биха могли да окажат сериозно въздействие върху веригите на доставки на големите технологични компании. 

"Търговските конфликти се превърнаха в технологична война. Ние сме дълбоко обезпокоени от прекъсването на цялата верига на доставки", заявиха от Nanya Technology.

Тайванският производител на чипове ще съкрати повече от 30% от капиталовите си разходи през тази година до около 225 милиона долара.

Цената на динамичната памет с произволен достъп (DRAM) е намаляла с една трета от пика си през миналия септември, а стандартният 4-гигабитов чип сега се търгува за около 2,75 долара за единица, според Nikkei.

Световната индустрия за полупроводници очаква 12% спад в доставките през тази година, до 412 млрд. долара - главно поради 30-ния спад в търсенето на чипове с памет, според World Semiconductor Trade Statistics. Компанията прогнозира възстановяване от 5% през 2020 г.

Въпреки факта, че секторът е разтърсван от търговската война и други регионални напрежения, някои мениджъри в индустрията са оптимистични за перспективите пред бизнеса, тъй като новите технологии предизвикват ще осигурят нов скок в търсенето на чипове.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., най-големият производител на чипове в света и ключов доставчик на Apple и Huawei, отбеляза значителен спад от края на миналата година, тъй като несигурността по отношение на търговията започна да се засилва. Въпреки това, Марк Лу, председател на компанията, сподели: "Това всъщност е много вълнуващ момент за електронната индустрия, тъй като светът вижда началото на следващия бум на технологиите, воден от 5G технологията, както и от изкуствения интелект."

Последна актуализация: 02:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още