IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В затишие пред буря ли са финансовите пазари?

Скоро цените на активите би трябвало да започнат да отразяват факта, че глобалният икономически спад вече е започнал

12:00 | 18.08.19 г. 39
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Свидетели сме на затишие пред буря, пише Рана Форухар за Financial Times.

Пазарната нестабилност през миналата седмица беше привидно предизвикана от търговския конфликт между САЩ и Китай, който се превърна в пълномащабна валутна война. Но в основата е неспособността на Федералния резерв да ни убеди, че намалението на лихвите през юли бе просто „застраховка“, за да се предпази от бъдещ спад. Както показват редица показатели - от слабите индекси на мениджърите по доставките в САЩ, Испания, Италия, Франция и Германия, до увеличаващите се корпоративни фалити и скока в съкращенията на работни места в САЩ - глобалният спад вече започна.

Цените на активите несъмнено ще започнат да отразяват това, и вероятно доста скоро. Китай може временно да успокои пазарите като стабилизира юана, но ние сме в „лятото на страха”, както се изрази Улф Линдал, главен изпълнителен директор за валутните анализи в AG Bisset Associates. Той очаква връщането към средната стойност при индекса Dow Jones, започнало през януари 2018 г., да се превърне в мечи пазар, който ще продължи десетилетие.

Това е мнение, основано на данни, а не на емоция. Имало е само 20 месеца от 1906 г. насам, в които отклонението на Dow от историческия му тренд е 130% или повече, както е днес. Тези периоди се струпват доста плашещо около 1929, 1999 и 2018 г.

„Акциите в САЩ са във втория си най-скъп период за 150 години“, казва Линдал. „Цените трябва да паднат.“

Не мисля, че въпросът е дали ще видим срив, а защо още не сме го видели. В края на краищата има много притеснени участници на пазара, както най-добре го доказва обемът от облигации с отрицателна доходност за 14 трлн. долара в глобален план. Когато толкова много хора са готови да платят за „сигурността“ от малка загуба, като хедж срещу голяма загуба, това означава, че има нещо дълбоко нередно в света (тук е моментът да разкрия, че повечето от състоянието ми сега е в кеш, краткосрочни облигации и недвижимости).

Моят отговор на въпроса защо все още не сме видели по-дълбока и по-трайна корекция е, че до миналата седмица пазарът беше преднамерено сляп за три неща. Първо, фактът, че няма да има търговска сделка между САЩ и Китай. И двете страни отчаяно търсят такава, но Китай ще участва само в сделка между равни. Доналд Тръмп психологически е неспособен да приеме това - цялата му история демонстрира нуждата да чувства, че е смазал другата страна. Това е патология, която само ще се засилва със спада на пазара.

Всички знаем това от известно време. Но мисля, че страхът от това, което би могъл да направи Тръмп бе прикрит отчасти от алгоритмичните програми за търговия, които купуват при всеки спад, който е резултат от неговите непостоянни действия. Това намали трайните сигнали за неустойчивата текуща пазарна парадигма.

Последна актуализация: 06:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
Поне един път напиши нещо продуктивно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Германия е единствената страна на запад от Будапеща, която използва хартиени пари без покритие от векове насам, не от WW2 както повечето страни в света... И Франция е ползвала за кратко хартиени пари, но те са били изоставени заради хиперинфлацията, до която са довели... Германия е най-големият пионер на хартиените пари и предимно хартиени пари са ползвани още от 18-ти век, защото Германия не е колониална сила и никога не е имала много злато като Франция или Векокобритания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
scott
преди 4 години
Вижте уважаеми,НЕ КАЗВАМ, ЧЕ Е НЕВЪЗМОЖНО, А ЧЕ КУКЛОВОДИТЕ СА НАМЕРИЛИ ДРУГ ИЗХОД!Нови и нови "актиови" в които светъ да влага хиперинфлиращите си пари, където те потъват, защото тези "активи" са пари от нищото, непокрити с нищо, но представяни като сигурни убежища.Така ше приберът паричната маса без хиперинфлацион. Точно както сега, у момента, фактическата инфлациа е около 30%, но я водът под два за алиби на отрицателните лихви. Стъкмистика и измами, които вървът, кво да го правиш. тез са ного умни и ного напрет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Вече е имало 2 пъти хиперинфлация в САЩ през 1774-1779 и през 1861-1865 и това за балъците, които вярват, че това е невъзможно да стане. Защо невъзможно при положение, че това вече е станало исторически. В Германия обаче положението е много по-тежко. Германия е станата, в която е имало най-много хиперинфлации и средно на всеки 30-40 години в последните 2-3 века. Сегашният период без хиперинфлация е най-дългият в немската история и това значи, че тази хиперинфлация ще е една от най-тежките в историята. Великобритания е рекордьор по дълъг период без хиперинфлация и САЩ не могат да се доближат до британския свръх-супер рекорд от около 320 години... $ няма да издържи още 180 години за да го изравнят... С Германия е свършено, няма никаква надежда да избегне хиперинфлацията с тази демография и огромно социално напрежение и конфликт....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 5
scott
преди 4 години
Чакай малко.Аз говоря само за САЩ!Германия е страна с окупационни войски, които могат да си вземат от нея каквото си поискат и както си поискат. Нема да има ХИПЕРИНФЛАЦИЯ В САЩ! За другите страни - сичко както си требва. хиперинфлация, финансова криза, длъжници с изискуеми кредити, правителства в несъстоятелност удобен случай да ги отървеш от острови като гренландия/ и т.н. Виж, тези които набарат ак 47 или по-мощни оръжия, може и да имат неква форма на самостоятелни решения. другите - не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 5
Иван Митев
преди 4 години
При (сегашна) централна банка с неправилен начин за работа, (след достатъчно време) общественото стопанство е с тенденция за катастрофална криза.Общественото стопанство може да се спаси от катастрофална криза, когато съответната централна банка работи по правилен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
***, къде сте ве?Заредихте ли л***йномета?Не може да спите на бойният си пост,за такова нещо разстрелват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
А, че САЩ ще рухне е очевадно.Затъват във всяка гледна точка от година на година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Много империи са се сгромолясвали с гръм и трясък, за нула време.Последната бе СССР.При тоя дълг.ако светът види, че царят е гол и без патлаци,всички зелени гущери ще тръгнат да се връщат в дупката.Единствено е важно кога точно и дали ще има Трета световна или не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
scott
преди 4 години
решително НЕ!Щот са настроили вече поколения, че колкото повече кредит зимат и потребвяват, толкова са по-ценни. Никога нема да си прецакват своите хора при наличието на индианци.Един пример: ДЖИЕМ щи фалира, россиа иска да купи опел и чрез тва да придобие и право на глас в джиемът. То не беха статии: мъчително е да правиш това със собствените си хора! И спреха сделката, централно, правителствено. Пример две. Лемън бръдърс, тез мушеници, играха с ипотечни деривати. Дойчето, банката, като умни бизнесмени купила ного книжа. Правителството зема сичко на лимоните, обяви акциите им за токсични, прибра ги в бюджета, отчете ги в дългъ и моменталон ги дигна с 10% щот са вече наши, совецкие! Обаче, дойчето, банката, предвидила тово и чрез дериватите стана най-големиа собственик на недвижимости в ней йорка? КАКВОООООООООООООООООООООООООО? ***?!? И ТИ ВЛАДЕЯТ ГРАД НА БЛЕДОЛИКИТЕ?!?!?!?!?!? Глоба 8 милиарда или линч. тез платиха, сега ги и линчуват. Ей така ше се действа. Даже по-хитро. Купиш си компания за марсоходи щот доходоносна, фалира за един ден с кухи сделки или неуспешно кацана и ти приберът инвестиции на севтъ за 20 години. Прочем, съвсем наскор, по таз схема ЕС изгуби инвестиции за 35 милиарда у Иран. честито бе.......................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още