IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В затишие пред буря ли са финансовите пазари?

Скоро цените на активите би трябвало да започнат да отразяват факта, че глобалният икономически спад вече е започнал

12:00 | 18.08.19 г. 39
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Свидетели сме на затишие пред буря, пише Рана Форухар за Financial Times.

Пазарната нестабилност през миналата седмица беше привидно предизвикана от търговския конфликт между САЩ и Китай, който се превърна в пълномащабна валутна война. Но в основата е неспособността на Федералния резерв да ни убеди, че намалението на лихвите през юли бе просто „застраховка“, за да се предпази от бъдещ спад. Както показват редица показатели - от слабите индекси на мениджърите по доставките в САЩ, Испания, Италия, Франция и Германия, до увеличаващите се корпоративни фалити и скока в съкращенията на работни места в САЩ - глобалният спад вече започна.

Цените на активите несъмнено ще започнат да отразяват това, и вероятно доста скоро. Китай може временно да успокои пазарите като стабилизира юана, но ние сме в „лятото на страха”, както се изрази Улф Линдал, главен изпълнителен директор за валутните анализи в AG Bisset Associates. Той очаква връщането към средната стойност при индекса Dow Jones, започнало през януари 2018 г., да се превърне в мечи пазар, който ще продължи десетилетие.

Това е мнение, основано на данни, а не на емоция. Имало е само 20 месеца от 1906 г. насам, в които отклонението на Dow от историческия му тренд е 130% или повече, както е днес. Тези периоди се струпват доста плашещо около 1929, 1999 и 2018 г.

„Акциите в САЩ са във втория си най-скъп период за 150 години“, казва Линдал. „Цените трябва да паднат.“

Не мисля, че въпросът е дали ще видим срив, а защо още не сме го видели. В края на краищата има много притеснени участници на пазара, както най-добре го доказва обемът от облигации с отрицателна доходност за 14 трлн. долара в глобален план. Когато толкова много хора са готови да платят за „сигурността“ от малка загуба, като хедж срещу голяма загуба, това означава, че има нещо дълбоко нередно в света (тук е моментът да разкрия, че повечето от състоянието ми сега е в кеш, краткосрочни облигации и недвижимости).

Моят отговор на въпроса защо все още не сме видели по-дълбока и по-трайна корекция е, че до миналата седмица пазарът беше преднамерено сляп за три неща. Първо, фактът, че няма да има търговска сделка между САЩ и Китай. И двете страни отчаяно търсят такава, но Китай ще участва само в сделка между равни. Доналд Тръмп психологически е неспособен да приеме това - цялата му история демонстрира нуждата да чувства, че е смазал другата страна. Това е патология, която само ще се засилва със спада на пазара.

Всички знаем това от известно време. Но мисля, че страхът от това, което би могъл да направи Тръмп бе прикрит отчасти от алгоритмичните програми за търговия, които купуват при всеки спад, който е резултат от неговите непостоянни действия. Това намали трайните сигнали за неустойчивата текуща пазарна парадигма.

Последна актуализация: 06:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
Ако инвестирам 10К в S&P500 при среден процент на възрвъщаемост 9.5% за 47 години са над 700КАко инветирам в злато 1971 при цена 10000/44.60=224.215224.215*$1500 (сегашна цена) = 336,322.8С моите бегли познания в няколко висши математики последно като проверих 700К > 336ККъде греша?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
Аз може и да ги знам причините. А вие да напишете нещо по-различно и по-смислено от 5-те изречения, които позлвате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 4 години
Представил съм съществената причина (централната банка работи по неправилен начин) за лошите последици, които се коментират.Нима не Ви интересува съществения причинител?Ако сега централната банка работеше по правилен начин, то нямаше да са налични последиците, от които всички, включително и Вие страдаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 0
SS-23
преди 4 години
Но нещо ми посказва, че "умните" ще останат и тогава прецакани, защото "загребването с лопатата на дъното" - ПАК няма да им на кого да продадат!----А няма да имат на кого да продадат даже еФтиното, защото над Тълпата виси Гилотината на измисленият "дълг"!За n-ти път казвам - НЯМА ЛИ ЗАНУЛЯВАНЕ на "дълговете" и господ няма да промени нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 1
SS-23
преди 4 години
Не мисля, че въпросът е дали ще видим срив, а защо още не сме го видели. ---Вече го казах в предишната статия - защото ВСИЧКИ очакват това! Ето затова! А това е показател, че има все още твърде много народ от Тълпата, които са "извън Играта" (т.е. изчакват какво ще стане) или вече държат пръста на червеният бутон!Е как да има падане тогава? Върху кого да се затворят големите "умници", като Тълпата вече е по-умна от тях или най-малкото им "знае спатиите"!Затова държат вече нулеви лихви, печатат и печатат кеш, и битият кон пуснаха в действие, само и само ТЪЛПАТА ДА НАТИСНЕ "ЗЕЛЕНО"!Ох какво ще стане после, си мислят "отгоре" и изчакващо потриват ръчички, Тълпата да клъвне на "евтинията"!Но нещо ми посказва, че "умните" ще останат и тогава прецакани, защото "загребването с лопатата на дъното" - ПАК няма да им на кого да продадат!Глобалният проблем на "боговете" е, че ВЕЧЕ все по-малко владеят УМЪТ НА ТЪЛПАТА, а то това е НЕЩОТО което дава Цена! Нищо друго НЕ дава цена!който си въобразяве, че нещо ей така е Ценно само по себе си, откъснато то Тълпата -ТОТАЛНО ГРЕШИ!пп. Който разбрал, разбрал какво искам да кажа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 0
studioaa
преди 4 години
Много лесно е да се обясни, защо изчезва средната класа в САЩ и Западна Европа и в България в последните няколко десетилетия. Например ако сравним поведението следните 2 инвеститора:1. Инвеститор 1 влага 10 хил. $ в акции на S&P500 на 15.08.19712. Инвеститор 2 влага 10 хил. $ в злато на 15.08.1971Днес инвеститор 1 ще има портфолио на стойност 260 хил $, а инвеститор 2 ще има портфолио от 450 хил. $ или 2 пъти повече инвеститор 1.Това доказва, че инфлацията причинена от създаването на социални програми в последните 50 години е реално е огромно време и пречи на икономиката да произвежда реална стойност/богатство. Реално цялото богатство произведено в последните 50 години в САЩ е открадната от неговите собственици и използване за финансиране на социалки и инфлацията се ползва за прикриване на следите от кражбата. Когато златният стандарт е премахнат зомби икономиката превзема цялата система не след дълго и тогава следствията са бедност, инфлация, безработица...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 0
studioaa
преди 4 години
Пич инфлация значи "увеличението на парите в обръщение, което не е покрито от увеличение на производството". Това е дефиницията от всеки английски речник от преди 80-те на миналия век. Старата дефиниция удобно беше пренаписана за да се лъжат балъците. Много ясно, че почти всички заеми идват с реална отрицателна лихва и в момента, но има уловка в цялата схема. Цените, които плащаш с този заем са силно надути, много по-високи от пазарните такива и затова б***нките не потъват независимо от отрицателната лихва. Ако евтиният кредит спре активите и най-вече имотите, чиито цени са свръхчувствителни към лихвите ще се сринат с 90% като цена или дори повече. А когато цената на имотите падне с 90% б***мките потъват заедно с имотите и затова б***нкерите изкуствено надуват имотния балон и се надяват да не се спука, защото с тях ще бъде свършено. Днес в Дания даже има отрицателна лихва за потребителя на ипотека, но тя винаги си е била отрицателна като махнем инфлацията в последния половин век. Днешната финансилизирана икономика реално е една зомби икономика и в нея силите като търсене е предлагане почти са престанали да действат изобщо и те са заменени от централно банкиране/планиране...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 0
scott
преди 4 години
ми дообре.Въпрос: как така при 10% инфлацион се гони таргет от 2%?!?!?!?!?!?Не виж, че сичко е стъкмистика, за да може лихви по депозити даун, по кредити ниски и нови и нови мишлата да захапват сиренето. и от немай къде. Щото пич, ако ти дават 0% по депозит при официално 10% инфлацион ше си кажеш: банките не са банки, това е една измама. Ей така и с новите "активи". нищо не ги спира, ше знаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
Това видео е доста интесно с графики: https://***.youtube.com/watch?v=Mh0vEaac78U&t
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 0
studioaa
преди 4 години
Не е 30% има редица проучвания, които сочат, че инфлацията в големите градове в САЩ е около 9-10%, а в провинциалните райони и малките градчета е около 5-6%. У нас също инфлацията е около 10% годишно. Реалната инфлация винаги е равна на увеличението на парите в обръщениена БНБ, а това число е 9-10%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още