IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В затишие пред буря ли са финансовите пазари?

Скоро цените на активите би трябвало да започнат да отразяват факта, че глобалният икономически спад вече е започнал

12:00 | 18.08.19 г. 39
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Свидетели сме на затишие пред буря, пише Рана Форухар за Financial Times.

Пазарната нестабилност през миналата седмица беше привидно предизвикана от търговския конфликт между САЩ и Китай, който се превърна в пълномащабна валутна война. Но в основата е неспособността на Федералния резерв да ни убеди, че намалението на лихвите през юли бе просто „застраховка“, за да се предпази от бъдещ спад. Както показват редица показатели - от слабите индекси на мениджърите по доставките в САЩ, Испания, Италия, Франция и Германия, до увеличаващите се корпоративни фалити и скока в съкращенията на работни места в САЩ - глобалният спад вече започна.

Цените на активите несъмнено ще започнат да отразяват това, и вероятно доста скоро. Китай може временно да успокои пазарите като стабилизира юана, но ние сме в „лятото на страха”, както се изрази Улф Линдал, главен изпълнителен директор за валутните анализи в AG Bisset Associates. Той очаква връщането към средната стойност при индекса Dow Jones, започнало през януари 2018 г., да се превърне в мечи пазар, който ще продължи десетилетие.

Това е мнение, основано на данни, а не на емоция. Имало е само 20 месеца от 1906 г. насам, в които отклонението на Dow от историческия му тренд е 130% или повече, както е днес. Тези периоди се струпват доста плашещо около 1929, 1999 и 2018 г.

„Акциите в САЩ са във втория си най-скъп период за 150 години“, казва Линдал. „Цените трябва да паднат.“

Не мисля, че въпросът е дали ще видим срив, а защо още не сме го видели. В края на краищата има много притеснени участници на пазара, както най-добре го доказва обемът от облигации с отрицателна доходност за 14 трлн. долара в глобален план. Когато толкова много хора са готови да платят за „сигурността“ от малка загуба, като хедж срещу голяма загуба, това означава, че има нещо дълбоко нередно в света (тук е моментът да разкрия, че повечето от състоянието ми сега е в кеш, краткосрочни облигации и недвижимости).

Моят отговор на въпроса защо все още не сме видели по-дълбока и по-трайна корекция е, че до миналата седмица пазарът беше преднамерено сляп за три неща. Първо, фактът, че няма да има търговска сделка между САЩ и Китай. И двете страни отчаяно търсят такава, но Китай ще участва само в сделка между равни. Доналд Тръмп психологически е неспособен да приеме това - цялата му история демонстрира нуждата да чувства, че е смазал другата страна. Това е патология, която само ще се засилва със спада на пазара.

Всички знаем това от известно време. Но мисля, че страхът от това, което би могъл да направи Тръмп бе прикрит отчасти от алгоритмичните програми за търговия, които купуват при всеки спад, който е резултат от неговите непостоянни действия. Това намали трайните сигнали за неустойчивата текуща пазарна парадигма.

Последна актуализация: 06:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 10
studioaa
преди 4 години
Ти забравяш нещо много важно, ние не сме свързани с $, а с еврото, а неговата хиперинфлация ще бъде абсолютно неизбежна. Само 20 век има 4 пъти хиперинфлация в Германия, през 1902-1903, 1917-1923, 1929-1933 и 1943-1945. Предстои нова велика хиперинфлация на марката/еврото, която ще е сравнима с тази от 1917-1923 или 95% срив на марката/еврото ще видим... Дойчланд ще има да го дух@, защото няма никакви природни ресурси и всичко е внос, за разлика от САЩ, които имат всичко... Дойчланд няма нищо, което да спре срива на марката/еврото и еврото ще потъва докато удари 0-ата както в миналото. Цялата Дойчланд е фалирала, кухи банки, кухи държавно-частни предприятия, празни пенсионни фондове и ядосано население на прага революция... Този сайт лъже за несъществуващото богатство на германците, което са празни обещания да се платят заеми в бъдещето, за пари, които вече са изхарчени за какви ли не социални програми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
ABBA
преди 4 години
Не баш.Тоя колосален дълг не само светът ще плаща,а троловете ще викат дъждец вали.Няколко пъти в щатската история е ставало, вероятно и сега така ще стане:на всеки длъжник ще му се даде много кратък срок да се издължи.Затворите ще се препълнят,каубоите по улиците ще грабят,а тия с излишен кеш окончателно ще придобият САЩ на безценица.А кой има излишен кеш?П'раилноо, тоа де го печата....На изиграните доверчиви канарчета - честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 0
scott
преди 4 години
Буря? Не напрао АФЧ ше има по финанцовите пазари.Когат, десетилетия преди се предлагаше болния от изтощение и преяждане да се лекува с глад и почивка - умниците предписаха стероиди. След това мина на стероиди + кокаин. сега е на стероиди, кокаин и амфетамини. В името на световната титла по фитнес. Е, при таз развръзка и подтискане на естествениа ход на нещата има само един изход - разрив на сърцето. Точно това ше стане със финанцовите пазари. Има само около стотина човека в светъ, които могат да търгуват и купуват балонираните обеми без да им мигне окото. Ама на тех требва да им обещаваш ного печалба, да ги оставяш да пичелът служебно и дан ги преследваш........Е, повече пичалби немогът се обеща. И тез нема си мръднат пръста. Пазарите даун. Танца вече почна. Слаб ръст, последван от голям спад и така надол,надолу, надолу във мрачните бездни слезни. Понеделника пак така. нищо че Тръмп бил говорил. Е, обяснили са му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
scott
преди 4 години
Че те ти го казаха, ама кой да чите.....Ше се нулира по следниа начин: създаване на пари от нищото, непокрити с нищо, които ще купуват активи и ценни неща по светъ. Накрая, останалиа свет ше плати дълга на сащ с пот кръв и сълзи. Хиперинфлациа нема да има. Затава пък биткойн, сливания, акции на компании за заселване на марс, тръстова за търговия с луната и т.н. докът има все още некой да купува американски ценни книжа и да се навина на сделки нищо срещу нещо. Мъск е напрао капитан в тази игра. и ного го уеважават. Да не забравиме и парите от транзакци, съхранетие на злато и т.н. Фалитн за светъ и благоденствие за сащ е идеята. Дойчлад, дойчланд убер алес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 5
studioaa
преди 4 години
Сегашната рецесия ще най-голямото разпределение на богатство в историята. Но разлика от други пъти богатството ще тече далеч от собствениците на активи, чиито цени ще се сриват и ще тече по-посока на хората, разчитащи на трудови доходи. Т.е. губещите ще бъдат мъск и безос, а печеливш ще бъде бай джон с 1000$ заплата на месец. Няма никакво значение дали срива ще е инфлационен или дефлационен. Бай джон няма какво да губи, докато собствениците на акции и облигации ще загубят всичко и ще си останат само с някое и друго имение, което са купили междувременно, но богатството от стотици милиарди $ и влиянието им ще изчезнат в нищото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
От 1776 година:- 21 години мир;- 225 години война.В днешни дни става все по-скъпо и опасно да водиш война.А как ще се нулира тогава това: https://***.usdebtclock.org/https://youtu.be/_3Lizrgbb9s
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
studioaa
преди 4 години
Спада в цените активите е нещо много добро и е него няма нищо негативно. Какво лошо има в това цената на свръх-надценени акции, имоти и облигации да падне? Цените ще паднат по един или по-друг начин, няма никакво значение колко стимули от всякакъв вид създадат правителства или централни банки. При сценарии 1 цените ще се сринат като абсолютна стойност за много дълго време т.е десетилетия наред или при втория цените ще се сринат по отношение на доходите дори и да има хиперинфлация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 12
Petar2015
преди 4 години
Уф. На всеки 6 месеца някой предвижда гигантска криза. А тя не ще и не ще да дойде. Може би ако статията се пре-публикува през равни интервали все някой път ще уцели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 2
Grosss
преди 4 години
Не буря,супер ураган от 4 степен ще ударят пазарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още