IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може би авторитаризмът е отживелица?

Либерализмът, който Путин презира, е като повтаряща се треска, независимо от „лечението“ на полицията

08:25 | 15.08.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Полицаи влачат демонстрант в Москва. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Полицаи влачат демонстрант в Москва. Снимка: Ройтерс

И двете движения нямат лидери, а са базирани в интернет, което ги прави трудни за контролиране. В Хонконг демонстрантите възприеха мото от легендата на бойните изкуства Брус Ли - „бъди вода“, за да насърчат протестиращите да избягват статични и предвидими тактики. В Москва арестът на почти целия кръг около Алексей Навални, най-видният опозиционен лидер, не спря протестите.

Оплакванията на протестиращите относно фалшивата демокрация също са поразително подобни. Московските демонстрации бяха предизвикани от решението на властите да забранят на всички независими кандидати да участват на изборите в града идния септември. Мнозина в Хонконг смятат, че повратната точка е настъпила през 2016 г., когато избрани политици бяха лишени от достъп до градския законодателен орган за нарушаване на клетвата за лоялност към Китай.

Хонконг и Москва също така демонстрират как недоволството може да се превърне от единично оплакване в много по-широко движение. В Хонконг протестите бяха първоначално предизвикани от законопроект, който позволява екстрадицията в континентален Китай на заподозрени за престъпления. Но след като законопроектът беше спрян, демонстрациите продължиха, като протестиращите поискаха напълно демократични избори. В Русия Любов Собол казва, че противоречията около изборите в Москва подчертават по-широка гледна точка: „Обществото разбра, че няма как в Русия да се случи каквато и да е положителна промяна при системата, ръководена от Путин“.

Дилемите, пред които са изправени властите в двата града - дали да реагират с репресии или отстъпки - също са сходни. И двата курса на действие могат да предизвикат обратна реакция. В Русия либералите бяха окуражени през юни, когато наложиха освобождаването на Иван Голунов, антикорупционен журналист, арестуван по скалъпени обвинения. В Хонконг частичните отстъпки на правителството относно екстрадицията може би всъщност стимулираха протестите.

Но алтернативният курс на репресии подклажда чувството за несправедливост, което всъщност убеди хората да излязат на улицата. И в Москва, и в Хонконг едно от основните искания на демонстрантите беше освобождаването на лица, арестувани при предишни протести.

И на двете места тактиките на правителството и протестиращите се влияят от разбирането, че това не е първият път, когато демонстрантите излизат на улицата. Хонконг преживя движението „Окупирай“ през 2014 г., докато Москва стана свидетел на масови демонстрации против Путин през 2012 г.

Тези предишни движения в крайна сметка се изтощиха. Това може да е убедило руското и китайското правителства да се опитат да спечелят време сега. Но докато протестите продължават, рисковете от насилствена ответна реакция на властите очевидно нарастват.

Каквото и да се случи, завръщането на протестите в подкрепа на демокрацията в Москва и Хонконг подсказва, че либерализмът, който Путин презира, е като повтаряща се треска. Тя може да реагира на „лечението“ от полицията, но ще се върне. Може би авторитаризмът е отживелица?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
хммм ... има едно изключение от общото правило :)))сингапур - лий куан ю :))) народа и досега го нарича "бащата" :))) ... доскоро имаха още наказание за плюене и дребни кражби бой с тояги на голо :))) .. ей сега прочетох 2007 - има 6000 наказани по този начин ...за корупцията има култова реплика , щото е вкарвал наред по затворите за такива неща нема приятели , нема опоненти : Ли е безпощаден с корупцията и вкарва в затвора не един и двама свои поддръжници, както и политически опоненти. Става лесно - те са ти приятели - ти знаеш откъде са им парите и те знаят, че ти знаеш, казва Ли...но това е световно изключение , общият случай си го описал точно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 4 години
Бе не знам дали авторитаризмът е отживелица и към какво води, но опитите с долнопробни манипулации и откровени лъжи в подобни статии да се внушават политически матрици със сигурност не водят до нищо добро. Представянето на желаното като действително е много опасно, когато върху това се създават политически и икономически доктрини и се промиват мозъци на широки маси от населението.... А уж сериозна икономическа медия не може и не трябва да си позволява да ги пуска регулярно и целево, защото такава информация е фейк, или казано на френски - ла йно, а то събира съответните консуматори за такива ястия - видно от коментарите по-долу... И така от идеята за един специализиран форум, ориентиран към хора, занимаващи се с кинти и бизнес, резултатът е седянка на безделници, привлечени от миризмата на политическа мър ша, с която похапват докато им цъка работното време и си доставят комплексарски онанистични удоволствия ала "Cum on Russia's Face"... И те така с авторитаризма и либерализма... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 11
markov
преди 4 години
Статията е евтина политическа пропаганда в стил които не е васал на Краварите е лош, лош , много лош.... Хубаво е че света полека лека излиза от еднополюсното си състояние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 4 години
Мисля че елементарното уважение изисква да го назоваваме св. Бойко Борисов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 13
khao
преди 4 години
защо задавате въпрос, който е отговорен преди 100 години от бяла Европа ?отдавна е доказано че авторитатизма не стааа за нищо, и е бързия път към бедност и мизерия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 20
s3
преди 4 години
Много е грубо да се говори така ангро. Има и такива лидери, признати от народа и обичани от всички, такива които се грижат за стабилитета и интересите на народа. Давам и пример, нашият премиер г-н Борисов.Но това не важи за недемократични и упадъчни държави като Русия и Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 19
data
преди 4 години
Няма авторитарен лидер който да е довел до ръст на благосъстоянието на нацията в дългосрочен план . За справка и Путин и Ердоган това което направиха за населението си после си го взеха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 12
s3
преди 4 години
Москва и Пекин трябва да се научат на уважение и зачитане на правата на другите държави. Очевидно е, че когато има проблеми в Русия и Китай, то някой трябва да им го каже и да им каже какво да правят, а те трябва да изпълняват, а не да разсъждават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 21
Стефчо
преди 4 години
Милите, как им се иска да инсталират в Москва и Пекин един Порошенко и да управляват чрез американското посолство. Пък *** кучета ги яли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още