IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостатъкът на отрицателните лихви

Инвеститорите и потребителите могат да бъдат изплашени от неконвенционалната парична политика

13:10 | 30.10.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Това създаде такова разяждащо отношение на недоверие, че инвеститорите предположиха, че цените ще продължат да падат, подсилвайки дефлационната среда. (Китай трябва да вземе това под внимание предвид собствените си проблеми с лошите заеми.)

Впоследствие Японската централна банка (ЯЦБ) предприе експерименти с паричната политика за борба с дефлацията, включително, в крайна сметка, отрицателни лихви. Изглежда обаче, че това имаше малък ефект върху потребителската или корпоративната психология. Напротив, когато интервюирах инвеститори там, те изглеждаха още по-уплашени от преди, тъй като се страхуваха, че радикалните експерименти предполагат, че ЯЦБ знае нещо неприятно, което не им е известно.

Подозирам, че нещо подобно отскоро е в ход в Швейцария, където ставките в момента са отрицателни. Така също и в еврозоната, където миналия месец Европейската централна банка (ЕЦБ) тласна лихвите на още по-отрицателна територия.

Икономическата теория би казала, че отрицателните лихви трябва да подтикнат повече компании и потребители да харчат - в края на краищата защо някой ще спестява, когато банките налагат такса за държането на пари при тях? Но трябва само да прегледате немската преса, за да видите колко непопулярен е този експеримент.

Всъщност рискът е, че отрицателните ставки просто подклаждат страховете сред инвеститорите, че нещо е дълбоко и трайно грешно в този свят на Алиса в страната на чудесата.

Има ли решение? Очевидното е политиците да спрат да делегират тежката задача на централните банки и да започнат да използват други форми на икономически стимули (като например инфраструктурни разходи) и интелигентна структурна реформа за създаване на растеж.

Без съмнение Кристин Лагард, новоизбраният шеф на ЕЦБ, ще предаде това послание, когато поеме поста. Но не очаквайте, че това ще се случи скоро, предвид състоянието на западните демокрации.

Може би централните банкери трябва да обмислят други варианти. Един то тях би бил да се избягва говоренето за отрицателните проценти и вместо това да се използват техники, които осигуряват монетарна подкрепа, но които са толкова сложни, че простосмъртните се затрудняват да ги разберат (това отчасти направи количественото облекчаване).

Или, ако те все пак трябва да правят необичайни неща, централните банкери да обявят крайна дата и параметри, за да противодействат на впечатлението, че потребителите изпадат в бездънната дупка на причудливата икономика.

Едно нещо, което не би създало позитивни настроения у потребителите, е превръщането на паричната политика във форма на политическа борба, като същевременно се мънка за негативните ставки или за заплахата от рецесия. Доналд Тръмп трябва да се поучи. Отрицателните (или нулевите) лихви не са вълшебна пръчица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 0
vstoykov
преди 4 години
"Светителото"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 0
doba
преди 4 години
Гледам, станал е форум тук.Идеята ми беше, че засега не може да се разчита на доходи от спестени пари. Имам познати с депозити, които по време на 'големите' лихви си бяха бочнали парите на 7-8-9%(при 1-2% инфлация) и се хвалеха, че няма нужда да работят цял живот. Гледам са увесили нос, ще трябва да запретват ръкави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 1
abdul
преди 4 години
1. за плащане с карта не ти трябва банков влог, а разплащателна или кредитна сметка. Има разлика.2. зад всяко плащане с "финтех" има банкова сметка, и тя се подчинява освен на банковите регулации и на правилата на конкретния "финтех".3. Ограниченията при плащанията с "финтех" са дори по-големи от плащанията с банкова карта.Любимото на един от нашумелите ти "финтех"-ове е - "merchant is not part of our partner network. payment declined."... хаха.4. Като не разбираш, не ми говори за ликвидности. Няма ликвидност. Има банки, които са пълни с боклукчиви активи и се държат на изкуствено дишане като им се наливат пари от ЦБ и по-специално от ФЕД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
В днешно време има не една финтех компании, тъй че за да плащаш с карта вече не е необходимо да имаш банков влог. Другата част от коментара ти не я разбрах, вероятно заради жаргона, който не ми е известен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
abdul
преди 4 години
в европа има кафенца, които вече не приемат кеш, нали знаеш?т.е. не става въпрос за влог, а изобщо за пари в банка.за ликвидност въобще не става въпрос. там нещата въобще не са в полза на ЦБтата.. чувам за някакви ликвидни проблеми последно време.. богатство на 'артия и репота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 4
Бидонойл
преди 4 години
Явно трябваше да уточня, че под "бързоликвидни активи" нямам предвид банков влог.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 0
abdul
преди 4 години
т.е. сравняваш кола, с обезценка между 10 и 20% (дори 30%) годишно със злато?Отговора на doba, е към studiooaa, който не говори за неща които не ти трябват, а за консервиране на стойност при пропадаща относителна стойност на фиатните пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 4 години
Точно така си мислят и тези с отрицателните лихви.И грешат. Питай гърците какво си купиха с парите дето ги имаха в банката, ама не може да си ги изтеглят.Впрочем в момента има немалко ограничения за какво можеш и за какво не можеш да си харчиш парите в банката, какво останава за капиталови контроли, което впрочем е заложено в новите правила на ЕЦБ.Имаш проблем с разбирането на "огледалната логика" (хахах). Не казвам, че няма неща, които да ти трябват по-малко от парите.. а и не е вярно, че няма.Казвам, че когато парите имат отрицателна доходност (дали заради инфлация, или друго в смисъл на отрицателна реална лихва), то е по-добре веднага да си купиш нещо, чиято реална лихва/доходност е поне неотрицателна, което е сравнително лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 2
V.At.
преди 4 години
Съгласен и още нещо - купуваш си кола, после още една, после още една. Различни, модерни, кеф ти на ток, кеф ти на газ. Но! Минават 3-4 години и ти писва от тях, а на всичко отгоре и съседите имат по 2-3 коли. Какво правиш с ненужните? Какво правиш с огромното количество остаряла битова електроника? Или старите мебели? В София е пълно около боклуджийските кофи. Но нали трябва да има потребление, да расте БВП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Няма нещо което да ти трябва по-малко от парите. Те не се ядат, не се пият, не се еб***т. Но са универсално обменно средство, което можеш да замениш за всичко което ти е нужно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още