IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се облагат технологичните монополи?

Предложение от 19 век за предотвратяване натрупването на прекомерно богатство от собствениците на земя може да има дигитално приложение

16:43 | 02.11.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Икономистите наричат ​​незаслужените печалби „наем“, правейки изрична аналогия с доходите, получени от собственик на земя. Един източник на наем е монополната власт: Когато една компания не трябва да се сблъсква с натиска на конкуренцията, тя може да повиши цените над оптималното им ниво, за да спечели допълнителни печалби. Индустриалната концентрация в САЩ нараства, тъй като няколко т. нар. суперзвезди поглъщат голям пазарен дял. С увеличаването на концентрацията печалбите заемат по-голям дял от икономическата продукция.

Заздравяването на антитръстовата система е много добра идея, но няма да е достатъчна, за да спре увеличаването на монополните наеми. По-силните профсъюзи и други институции в подкрепа на трудещите се могат да допълнят правните средства.

Но ерата на индустриите на знанието носи нови предизвикателства, за справяне с които по-старите политики са недобре оборудвани. В дигиталната епоха много повече компании имат силни мрежови ефекти, което означава, че колкото повече хората използват даден продукт, толкова по-ценен е той. Facebook е класическият пример: Хората влизат в сайта не защото има най-добрите функции, а защото всички техни приятели са вътре.

Мрежовите ефекти малко приличат на земята, само че са в цифрова форма. Тъй като Facebook успешно окупира пространството на социалната мрежа - нещо като претенция към пуста земя - за по-късните конкуренти е трудно да растат. Това обаче не е невъзможно. По-скорошните платформи като Snap и Pinterest си отвоюваха собствени мрежи и в крайна сметка някой новодошъл може да детронира Facebook по начина, по който компанията на Марк Зукърбърг детронира MySpace. Но силата на мрежовите ефекти за пионерите води до концентрация на пазара и няколко доминиращи компании.

Патентната система е друг източник за извличане на наеми: Правителството позволява на компаниите временен монопол с цел насърчаване на иновациите. Но тъй като новите технологии са склонни да надграждат по-старите, патентите могат да позволят на пионерите да блокират възможната конкуренция и да получават печалби за дълго време.

Съвременните джорджисти трябва да помислят как да преразпределят цифровата земя. Ранните идеи включват регулиране на онлайн платформите, за да се позволи по-голяма конкуренция, реформиране на патентната система и прогресивен корпоративен данък, който се прилага, само когато компаниите имат много високи маржове.

Бизнесът, предприемачите и изобретателите със сигурност влагат много усилия и поемат много рискове, за да създадат нови платформи и патентовани иновации. Но отплатата може да е непропорционална на създадената стойност. Намирането на нови начини за преразпределяне на наемите от дигиталната земя може да помогне за предотвратяване на вредните класови войни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Точно така стана във Франция. И питаш ли защо? Защото Франция спрямо силата на Гугъл не е ОК. Ако целия ЕС наложи данък Гугъл и ако Гугъл има нормална конкуренция от големи или средни компании в бранша, тогава цените за крайния потребител няма да се увеличат. Фейсбук също е гигантска, тя също трябва да влезне в това допълнителлно облагане. Разберете, че гиганските компании станаха твърде мощни и така те могат да влияят на цели държави, да ги притискат и изнудват с цел да плащат супер малко данъци. Знаеш ли, че компании като Гугъл, Фейсбук, Епъл, Амазон и много други плащат нещо като 2-6% данък в ЕС? Това е защото са регистрирани в държави като Люксембург или Ирландия и отчитат по специален начин печалбите си, така че да се измъкват от този данък! А, всяка европейска компания за маркетинг и реклама плаща по 30-40% данък! Смятайте, братя, смятайте колко е нечестно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 4 години
Защо трябва да гадаеш, когато има опит. Франция наложи данък Гугъл(мисля 5 %) и резултата е, че цената на рекламите се вдигна почти толкова. В крайна сметка купувача плаща всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 4 години
не. думам ти дъще - сещай се снахо е ралтата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Mit1
преди 4 години
Напълно съм съгласен с написаното от теб. Но, тук ти говориш най-вече за малки и средни компании. А, в статията нямат предвид нито малки и средни, нито даже големи. Тук става дума за едни сигурно не повече от 5% от компаниите, които са свръхголеми в определена сфера - технологиите. Така, че статията има смисъл и икономическа логика. Има е практична логика. Шефовете на Гугъл или Фейсбук няма да се откажат от развитието на компанията ако след определени прагове на печалби почнат да плащат още по-големи данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
Бидонойл
преди 4 години
За това как чуждите правителства финансират опозиционери ще ти повярвам. Вие трoлчoвците очевидно добре познавате схемата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Shadow1
преди 4 години
Богатство натрупано чрез собственост на земя е незаслужено според статията защото не произвежда нищо. Тази логика даже и да изглежда на някого добра се разпада веднага след като споменем банките. Технологичните монополи могат да се третират както всеки друг монопол до момента, с антимонополни закони насочени към конктретния случай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 години
Направо всички да спираме да работим тя държавата ще се погрижи за всички дори и тези дето ги мързи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 8
дядя Вова
преди 4 години
Как да се обрагат биткойни питайте руснаците.Сега гонят зназначеният за главен опозиционер Навални за2 000 000 000 рубли получени от Запада през биткойни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още