IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Беларус да предизвика конфликт между Русия и Китай?

Някои анализатори предвиждат обособяването на геополитическа конкуренция между Москва и Пекин в постсъветското пространство

09:22 | 16.11.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Руският държавен глава Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският държавен глава Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин. Снимка: Ройтерс

Китайският президент Си Дзинпин го определи като "перлата" на „Един пояс, един път“ - комплекс от 112 кв. км в покрайнините на Минск, който може да побере 200 хил. работници. Great Stone е не само най-големият проект за чуждестранни инвестиции в Беларус, той е и най-големият икономически проект на Китай в чужбина.

Беларус се стреми да привлече чуждестранни инвеститори в зоната, като предлага данъчни облекчения и достъп до 183 млн. клиенти в ръководения от Русия Евразийски икономически съюз. Китай, от своя страна, се надява да превърне мястото в ключов логистичен център за търговия с ЕС.

Досега Great Stone е привлякъл 1 млрд. долара инвестиции и 56 чуждестранни компании, включително китайските гиганти Huawei и ZTE.

Икономическият мост към ЕС

Преди 2014 г. Пекин планира да направи Украйна свой икономически мост към ЕС. Китайските компании обмислят мащабни инвестиции там, включително инжектирането на 10 млрд. долара в пристанището в Крим.

Но след избухването на конфликта в Източна Украйна Китай беше принуден да хеджира, въпреки че все още има някои украински проекти, свързани с инфраструктурата. 

"Китай пренасочи вниманието си от Украйна към Беларус като по-стабилно и предвидимо правителство, със сравнително ниски военни и политически рискове", смята Сивитски.

През 2015 г. Си Дзинпин стана първият китайски лидер, стъпил в Беларус след повече от десетилетие. По време на това пътуване той и Лукашенко подписаха пакет сделки на стойност 15,7 млрд. долара.

Мащабът на процъфтяващите отношения достига и до военното сътрудничество. След като внимателно проследи украинската криза, Беларус се почувства застрашен от военните учения на Русия на своята граница и от исканията на Москва да открие военна база на беларуска територия. Минск също се почувства предаден след отказа на Русия да продаде ракетната система "Искандер" с отстъпка.

Беларус отново се обърна към Китай. Шевцов коментира пред Nikkei Asian Review, че Пекин играе основна роля в подпомагането на страната да развие своя собствена ракетна система - "Полонез". Първоначално при въвеждането си през 2015 г. системата дори беше снабдена с китайски ракети А-200.

китай китай

Лукашенко, когато се срещна с китайския министър на отбраната Уей Фънхъ през 2018 г., заяви: „Китай изигра решаваща роля за укрепване на отбранителния капацитет на Беларус“.

На въпрос за заема от 500 млн. долара говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговаря, че това не е проблем за Русия. "Не можем да кажем нищо за отпускането на заеми от китайска страна", посочва той. "Това е суверенното право на нашите беларуски другари", допълва Песков.

Русия не приема нарастващото икономическо влияние на Китай в Беларус, както и в останалата част от бившия Съветски съюз, като нещо проблемно, според Александър Люкин, политически анализатор към Националния изследователски университет в Москва. Според него, за разлика от Запада, Китай не се опитва да привлече руските партньори от Евразийския икономически съюз в съпернически икономически блок. Москва със сигурност предпочита Китай да работи в задния двор на Русия, отколкото САЩ.

"Руското правителство разглежда влиянието на Китай като влияние на приятелско правителство и следователно го приема по-положително или приемливо, отколкото влиянието на САЩ", коментира Люкин.

Според Сивитски сега Беларус има стимул да засили връзките си с ЕС, за да укрепи своята позиция в китайския инфраструктурен план. Именно това би могло да породи тревога в Москва. "За Китай основната цел е да навлезе на европейския пазар и поради тази причина Пекин се насочва към страните, разположени между Азия и ЕС, за да задълбочат сътрудничеството си с Брюксел на ниво институционални връзки", посочва Сивитски.

„Ако анализираме дейностите на Китай през последните няколко години, виждаме, че страната има най-голям успех, като си сътрудничи с държави, които или вече са подписали споразумение за асоцииране и свободна търговия с ЕС, или които могат да бъдат приети в ЕС в близко бъдеще“, коментира още анализаторът.

Сивитски отбелязва, че докато Русия категорично се противопоставя на подписването на споразумението за асоцииране на ЕС през 2013 г., Китай призовава Киев да го направи.

Това би могло да предскаже една "своеобразна геополитическа конкуренция" между Русия и Китай в постсъветското пространство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 19
дядя Вова
преди 4 години
Може бе,нали затова и бе Майдана в Украйна.Имаше супер инвестиционни намерения на Китай там.Дойдоха правилните, разстреляха хиляди и край с инвестициите.Сега готвите белоруската младеж за същото.Защото старите знаят какво е да ти обещаят светло бъдеще,но младите не.Споко, и те ще разберат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още