IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изтичането на ноу-хау към Китай е неизбежно

Западът всъщност трябва да иска енергията на китайците да надгражда неговите идеи

16:57 | 30.11.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Как се сравнява това с Китай днес? След присъединяването към Световната търговска организация (СТО) през 2001 г. търговските политики на Китай са по-малко протекционистични от тези на САЩ през 19 век. Освен това Пекин положи усилия да изпълни задълженията си към СТО относно интелектуалната собственост. Но в очите на своите партньори това бе крайно недостатъчно. Това е отчасти, защото китайските правни режими са дефектни и отчасти защото Китай е решен да настигне днешните по-напреднали страни, точно както последните се стремяха да настигнат страната в миналото.

Китай няма да приеме за постоянно да бъде малоценен. Не бива и да искаме това от него. Вместо това трябва да искаме енергията на китайците да надгражда нашите идеи. Така се ражда напредъкът. Трябва да се случи. Всъщност вече се случва.

Ето четири извода:

Първо, настоящите права на интелектуална собственост не са морален или икономически абсолют. Те са компромис. Може да се каже, че защитата вече е прекомерна: авторското право е твърде дълго, а патентите се предоставят твърде лесно. Това затвърждава монопола.

Второ, желанието на Китай да получи достъп до най-добрата технология е неизбежно и в дългосрочен план вероятно ще бъде от полза. Във всеки случай изтичането на ноу-хау е неизбежно. Потокът няма да спре.

Трето, Китай вече е източник на ново ноу-хау. Поради тази причина интересът към защита на интелектуалната собственост нараства. Това трябва да бъде основата на ново споразумение между Пекин и неговите партньори. В дългосрочен план трябва да очакваме потокът от идеи да става все по-двупосочен.

И накрая, хората в развитите страни трябва да се фокусират по-малко върху защитата на ноу-хау, което имат, и повече върху ресурсите и институциите, които ще поддържат иновациите. Стойността на съществуващото знание ерозира, докато то тече. По-нататъшният напредък е от съществено значение. Правата върху интелектуалната собственост са само частично решение. Атаката срещу свободните научни изследвания ще причини вреда, която никакви такава права няма да могат да компенсират.

Както заявих наскоро, страните с високи доходи трябва да се обединят, за да постигнат ново споразумение с напредващия Китай, въз основа на взаимна изгода, в рамките на СТО. Защитата на интелектуалната собственост трябва да бъде част от тази дискусия. Но исканията трябва да бъдат разумни. Китай основателно е решен да стане двигател на иновациите. В някои области Пекин успя. Можем да се стремим да направим това по-трудно, но не трябва да се опитваме да го спрем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
Mit1
преди 4 години
Ако си учен дали така ще разсъждаваш? Да си работил примерно една цяла година над нещо, да си постигнал голям успех и ей така да ти го откраднат и да го прилагат в продукти, все едно те са учили години наред, все едно те са се трудили цяла година да подобрят нещо!!Ако си инвеститор и си наел група специалисти, създал си им условия, след много труд и инвестиции сте постигнали нещо, което да възвърне, да даде резултат и бам, те ти го крадат. Каква е логиката! Само с мисълта за човешкото добро, дай да работим и да подаряваме. Не мисля, че този журналист вижда как се формира мотивацията в учени, инвеститори и предприемачи. Да седнеш и да пишеш нещо логично с цел общото блато, доброто на хората изобщо не е достатъчно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още