IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Авторитарният завой на Китай е предизвикателство за света

Нарастващата твърдост на Пекин на глобалната сцена рискува ответна реакция

21:34 | 30.12.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайският президент Си Дзинпин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайският президент Си Дзинпин. Снимка: Ройтерс

В действителност 2019 г. се превърна в ужасна за китайската мека сила: затварянето без съд на двама канадци в Пекин, репресиите спрямо хора от уйгурското малцинство в масови затворнически лагери, публичните свади с футболиста на Арсенал Месут Йозил и мениджъра на баскетболния отбор Хюстън Рокитс Деръл Мори, както и няколко други въпроса, опетниха имиджа на Китай.

Не е ясно обаче дали Пекин го е грижа много за дипломатическите усложнения, които сам си създаде. Може би концентрацията на властта около Си е такава, че се губи усет поради вътрешните дебати в Комунистическата партия. Или може би търговската война и съперничеството между САЩ и Китай създадоха манталитет на обсаденост, който не позволява отстъпки.

По-вероятно е друго тълкуване: че това е начинът, по който сега Китай иска да действа. Правителствената бяла книга, публикувана навреме за честванията във връзка с юбилея на Народната република през октомври, беше кристално ясна в убежденията си относно превъзходството на китайското „централизирано, обединено и твърдо ръководство“.

Пекин е толкова горд с това, че сега иска да изнася своя модел на развитие. Пример за това бе форумът през ноември, наречен „Значението на социалното управление в Китай за света“, на който присъстваха 200 експерти от 20 страни. Синхуа, официалната информационна агенция, похвали конференцията като предоставяща „мъдрост на свят, който се нуждае от нови модели на управление“.

Както Елизабет Иконъми отбеляза от името на Съвета по външни отношения на САЩ през декември, Китай обучава служители от свои съседни страни да потискат несъгласието и да привличат чуждестранни инвестиции, като същевременно си осигуряват достъп до чужди технологии и умения.

Ако този китайски мироглед се запази, то останалият свят ще трябва да реши дали и до каква степен един авторитарен, на моменти драконовски, Китай може да бъде приобщен. Това ще предизвика неудобни прегледи на ситуацията, които се стремят да балансират търговските императиви с национални ценности като свободата на словото и правата на човека.

Китай трябва да осъзнае, че обществените възприятия могат да бъдат от решаващо значение за бъдещата политика в демократичните страни. Ако Пекин продължава да се опитва да си проправи път чрез сплашване на другите, той може в крайна сметка да постигне точно обратното на целите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 4 години
... как да виждаш с тоя чифт топки пред очите ти ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
по целуването си ти , ама не виждам да си прокопсал много ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 18
khao
преди 4 години
абе не му го целувай много на тоя, късия е слънце в сравнение с китайците ! ... даже слънце и луна в едно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 14
ing5rov
преди 4 години
времето за отстъпките вече е на америка ... а европа изобщо не се брои .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още