IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай осъзна реалността в търговския спор със САЩ

Митата на Тръмп се оказаха ефективно оръжие и Пекин трябваше да отстъпи, след като икономическият му растеж се забави

12:33 | 16.01.20 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Тръмп осъзна, че единственият начин да се направи търговията между САЩ и Китай честна, е да се принуди Пекин да преговаря. Налагайки строги мита, президентът сложи край на отстъпките. В процеса американските избиратели се обърнаха срещу Пекин. В същото време администрацията постигна двустранни търговски сделки с Япония и Южна Корея, заедно със споразумението между САЩ, Мексико и Канада (USMCA). Китай видя икономическата сила на Америка и готовността на сегашната администрация да я отстоява.

Въпреки че търговският дефицит на САЩ с Китай нарасна през първите две години от президентството на Тръмп, той се сви през 2019 г. През изминалия ноември американският дефицит в глобалната търговия достигна най-ниската си точка от 2016 г., обусловен от значителни подобрения в търговския баланс с Китай. Само през него месец дефицитът с Китай се сви с 2,2 милиарда долара след увеличение на износа с 1,4 милиарда долара и намаление на вноса с 800 милиона долара. Тези цифри ще помогнат за ръста на брутния вътрешен продукт през четвъртото тримесечие на миналата година.

В момента тече изнасяне на производството от Китай, тъй като компаниите пренасочват своите фабрики към други страни с ниска разходи. Сред тях са големи американски технологични компании - HP, Dell и Microsoft - както и големи търговци на дребно, като Nike. След като веднъж бизнесът понесе еднократните разходи от преместването на веригата на доставки извън Китай, той едва ли ще се върне. Главните изпълнителни директори на компании, които са едни от най-големите преки инвеститори в Китай, ни казаха, че променят своята оценка на риска за страната. Те дадоха да се разбере, че допълнителните инвестиции в Китай не стоят на дневен ред.

След като поддържаха твърда позиция в продължение на години, преговарящите от страна на Китай сега отстъпват пред реалността. Според Службата на търговския представител на САЩ, Пекин се е съгласил на "структурни реформи и други промени" в областта на "интелектуалната собственост, трансфера на технологии, селското стопанство, финансовите услуги и валутния режим", като част от първата фаза на сделката.

В допълнение Китай обеща да увеличи покупките си на американски износ с поне 200 милиарда долара през следващите две години, което още повече ще свие търговската пропаст в двустранния стокообмен и ще подобри перспективите за американските фермери, които понесоха основната тежест на търговската война.

Пекин ограбваше САЩ години наред, докато правителството гледаше безпомощно. Дълго критикуваните политики на Тръмп направиха много, за да гарантират, че Америка никога повече няма да пълзи в краката на Китайската комунистическа партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 29 rate down comment 10
dakl
преди 4 години
Констатацията на автора, че през първото полувреме на мача САЩ -Китай Тръмп води с резултата е вярна, но за никакво осъзнаване на реалностите между двете страни не може да става дума. Войната е на живот и смърт. САЩ в случая повтарят едно към едно разгоромяването на Япония през 1985 година, така че японската икономика все още не може да се възстанови, но в новите геополитически условия няма никаква гаранция , че старите схеми ще доведат до същия резултат. Никак не е изключена, даже твърде вероятно , сегашната американска победа в крайна сметка да се окаже ПИРОВА, което ще стане ясно след 3 ноември т.г.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 28 rate down comment 20
mick
преди 4 години
Огромен .. огромен - колко да е огромен. Ако махнат митата.. се връщат в първи клас пак. Само дето Китай вече има едно наум.. и вече си прави сметките без американски фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 11
zelka007
преди 4 години
тука ги гледам цените , ама съм се объркал със старият мач , дето не се състоя ... :))) ... новият още го няма в програмата ... :))) ... таман се израдвах , че на близките трибуни ще са по 100 евра ...https://***.matchroomboxing.com/joshua-pulev-ticket-info/гледам водафон арена е с повечко места , дано ги задържат цените като в кардиф ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 11
doba
преди 4 години
Доживях да видя в пресата добри неща за Дончо. Wall Street Journal. Направиха ми впечатление: 'Оттогава разходите за труд в Китай скочиха до небесата'Както и 200млрд договорени увеличение на вноса от хАмерика към Поднебесната. При положение че месечната разлика в търговията е по-голяма. В полза на Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 8
georgi_shum
преди 4 години
Я кажи къде гледаш билетите, че аз нещо не намирам..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 17
zelka007
преди 4 години
ей сега дядя вова ще обЯсни за редкоземните метали ... и китайските технологични гиганти , дето от едно мито на китеника от 10% им омекват краката/акциите ...тия ще се оправят , таман гледах колко струват билетите за Кобрата-Джошуа в истанбул ... ядват се цените , май ще се гледа ... вземе да го гътне Кобрата оня фитнес инструктор ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 25
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Чудесна статия, описваща отлично какво е и беше ситуацията. Браво! Тръмп ако не се издъни за нещо глупаво, след този огромен успех, си осигури втори мандат. Огромен успех за американците, ЕС трябва да добре да препише и научи урока, след което да го приложи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 23
melon
преди 4 години
Да добавя, че комунистите от друго не разбират. Тръмп им говори на разбираем език
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 9
melon
преди 4 години
Хубав материал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
pioner
преди 4 години
Те изборите в Америка ще минат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още