IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп е заплаха за американската система на контрол върху властите

Най-обезпокояващото е това, което би могъл да направи през осемте месеца преди изборите, за да повлияе на резултата

17:46 | 10.02.20 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доналд Тръмп. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg

Адът няма такава ярост като оправдания Доналд Тръмп. Друг президент на САЩ може би щеше да използва опрощението, за да изрази известно разкаяние за непремерените си действия или да призове за национално помирение. Трудно е да си представим някой от неговите предшественици - дори Ричард Никсън - да подканя за чужда намеса в предстоящите президентски избори, пише Financial Times в редакционен коментар.

Вместо това Тръмп организира празненство в Белия дом, на което се прицели към „лъжците“, „човешката измет“, „разобличителите“ и „корумпираните ченгета“, извършили това „зло“ спрямо неговото президентство. "Всичко беше глупости", каза той. В епичен момент на отприщено словоизлияние Тръмп намекна, че може би навлиза в още по-тревожна фаза на своето президентство. След като си осигури предаността на 52 от 53 републиканци в Сената - с изключение на куражлията от Юта Мит Ромни - Тръмп вече е свободен да търси отмъщение срещу онези, които започнаха процедурата по импийчмънт.

Последният американски президент, който беше оправдан, след като бе подложен на импийчмънт, бе Бил Клинтън през 1999 г., заради това, че излъга, че не е правил секс със стажантка. Той се извини за поведението си в изявление, което отне по-малко от две минути. Тръмп прекара час и две минути, обявявайки война на всички, които му се противопоставиха. Ромни и Нанси Пелоси, председателката на Камарата на представителите в Конгреса от Демократическата партия, бяха начело в списъка му.

Обективният прочит на това, което беше представено в Камарата, не може да пренебрегне вината на Тръмп. Сред двата члена на импийчмънта беше препятстването на Конгреса. Тръмп отказа да сътрудничи на разследването. Той го лиши от свидетелите и документите, които по закон трябваше да представи дори при най-консервативното тълкуване на конституцията на САЩ.

В сенатския процес адвокатите на президента блокираха всички нови доказателства, включително показания от Джон Болтън, бившият съветник по националната сигурност. Според предстоящата му книга, Болтън е бил пряк свидетел на опитите на Тръмп да изтръгне политическа помощ от президента на Украйна Володимир Зеленски в замяна на отпускането на военна подкрепа от САЩ за почти 400 млн. долара.

Тръмп се подигра на обвинителите си, че им липсват преки свидетели, като същевременно забраняваше на свидетелите да дават показания.

Тръмп се отнесе към другия член на импийчмънта - злоупотребата с власт - със същата комбинация от презрение. Адвокатите му твърдяха, че почти няма ограничения за това, което може да направи американски президент, включително отклоняване на публични средства за политическа изгода. Това е известно като теорията за „самостоятелния ръководител“. Тръмп я сведе до карикатура.

Според неговото тълкуване американският президент не  е много по-различен от монарха. Единственият контрол над властта му са избирателите. На практика американският електорат сега е неговото основно ограничение. Ако изключим Ромни, който сега е в немилост сред републиканците, консерваторите замениха ограниченото правителство с неограничена изпълнителна власт.

Трудно е да се надцени опасността, която преизбраният Тръмп би представлявал за американската система на контрол върху властите. Най-обезпокояващото е това, което би могъл да направи през осемте месеца преди изборите, за да повлияе на резултата.

Независимо от различията сред демократите, които в някои отношения са дълбоко идеологически, приоритетът им трябва да бъде запазването на конституционния ред на САЩ. Те трябва да номинират силен и вдъхващ доверие съперник на Тръмп. Ромни прояви принципност и смелост. Историята ще приветства тези, които последват неговия пример.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 12 rate down comment 9
abdul
преди 4 години
Тръмп е най-великия лидер на нашето време.. след Путин разбира се.След него са Си и нашия банкянски вожд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 12
khao
преди 4 години
доста се осссра китеника, но въпреки това ще го изберат (почти сигурен съм), таман да довърши институциите в щатите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 13
Бидонойл
преди 4 години
Xaйл, Тръмп! Демократите на caпун!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 16
Императорът
преди 4 години
FT е такъв мрсен прцал, че ако бях на Тръмп, щях да заповядам да го подпалят !!! Плювните срещу законния президент и недоказаните обвинения трябва да имат някаква граница в една нормална държава. Не били изслушани свидетелите срещу - а свидетелите на Тръмп изслушаха ли ги? Например бившия главен прокурор на Украйна - и не само - които можеха да изобличат мерзавеца брайдън и отвратителната пелоси - чийто синчета бяха намърдани в украйна на фиктивни длъжности с милионни заплати !!! Душманите на Тръмп са затънали в корупция до веждите и това е очевидно - иначе сами щяха да поискат разследването срещу тях да бъде завършено и публикувано, за да докажат своето невинство и да имат основание да погнат Тръмп за клевета !!! Апропо - мрсникът брайдън къде се скри като мишкуняк, че скоро не съм го чувал? Даже вчера един гнъсен бивш посланик у нас - някакъв Прдлю или нещо от сортът се разсмърдя срещу Доналд - ама то от прдлю какво да се очаква - освен смрад? И да - избирателите ще решат много скоро. Засега водещ опонент на великия човек е някакъв анAлен развратник, чувам... След като си туриха за президент едно обонго, според т.нар. "демократи", явно е време в Белият дом да влезе и мека китка !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 4 години
Дали пък нема некой в некоя редакционна статия я на FT, я на WSJ, я на друга медия, да напише един анализ на всичко, което политици и медии изсраха върху законно избраният президент на САЩ за 4 години - да, още от предизборната кампания... 4 години манипулации, фалшификации, измишльотини - от високи и ниски места, от съпартийци и опоненти, от преса, правителствени и неправителствени структури, даже Fu_ck Trump от сцената на Оскарите ... Нещо ме кара да мисля, че тази паническа истерия срещу Тръмп си има причина и ако съм прав - тепърва голема см рад може да се понесе откъм некои неогрявани от слънцето до сега кътчета на американската кухня - първи ухания на мръсни партенки се разнесоха откъм Украйна и докараха некои хора до делириум... А още нищо не е пипано сериозно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 9
Minka
преди 4 години
Към момента нищо. Светът ще продължи по този път до пълното сгромолясване на западната цивилизация. Очевидно няма друг път. Апропо, тия които ми "блъскат" минусите, бихте ли казали какво точно не сте съгласни? Или може би да си продадеш личната свобода за да можеш да "потребяваш" е нещо нормално? Ако за вас е така, прекрасно, за мен определено не е ОК. Аз свободното си време и нервите си няма да ги продам за един Айфон например. "Всеки сам трябва да прецени колко грях може да носи".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 7
Minka
преди 4 години
Докато масите (народите) не обеднеят и не огладнеят това е пътя прокарван от популистите и лъжците. След това може нещо да се промени. Всички са успани и презадоволни от възможността за потребление и пазаруване, а не забелязват загубата на дори най-малките свободи, които са имали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 6
doba
преди 4 години
'Единственият контрол над властта му са избирателите.'Т.е. народът ;)Който най-вероятно ще го преизбере догодина.Глас народен - глас Божи! - народна поговорка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 13
ing5rov
преди 4 години
това е положението ... сороссоидите и блумбъргоидите да подвиват опашка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още