IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екофин препоръчва да се довърши Икономическият и паричен съюз

В позиция за икономическата политика Съветът насърчава повече координация между страните и настоява за провеждане на отложените структурни реформи

17:20 | 18.02.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В документа се подчертава, че се налага предприемането на структурни реформи а засилване на устойчивия растеж и инвестиции в материален и нематериален капитал за увеличаване на производителността. Това би помогнало особено на онези страни, чийто потенциал за растеж е очевидно по-нисък от средния за еврозоната, и би било необходимо да предотвратяване изпадането на икономиката в еврозоната в продължителен период с нисък потенциален растеж и производителност, ниска ценова инфлация и ръст на заплатите, както и нарастващо неравенство.

Реформите и инвестициите остават от решаващо значение, за да се гарантира, че еврозоната възобновява инерционния си растеж, преодолява по-силен натиск в средносрочен и дългосрочен план, произтичащ и от влошаващата се демография, и улеснява трансформацията към устойчива икономика.

Климат, „зелен“ и цифров преход

Икономическото въздействие на изменението на климата - един от най-големите системни рискове пред световната икономика, финансовите системи и обществата днес, започва да се вижда, предупреждават от Съвета на ЕС в позицията си за икономиката на еврозоната. документа се подчертава, че рисковете се увеличават и ще имат широко влияние, особено върху уязвимите общности.

Ако не бъде придружено от подходящи мерки, това може да има отрицателни последици за устойчивостта на нашите икономики, за приобщаването и дългосрочния потенциал за растеж, предупреждават от Съвета.

В този контекст инвестициите и създаването на регулаторни и финансови условия за правилен преход към устойчива икономика биха били от съществено значение, подчертава се в позицията.

„Зеленият“ преход ще трябва да вземе предвид въздействието върху различните части на обществото. Инвестициите за улесняване на трансформацията към устойчива икономика ще трябва да бъдат придружени от ценообразуване на въглерод, подходящо регулиране във всички сектори и инвестиции в умения и подкрепа за преходи за работа, за да се гарантира, че всички граждани ще извлекат ползите от технологичните промени, препоръчват от Съвета.

Мобилизирането на публични и частни фондове за инвестиране в „зеления“ и цифров преход може да помогне за поддържане на растеж в краткосрочен план и посрещане на дългосрочните предизвикателства пред нашите икономики.

Докато цифровата революция може да доведе до възможности по отношение на производителност, растеж и създаване на работни места, тя може също така да предизвика предизвикателства, по-специално за по-малко квалифицираните работници, които нямат умения да работят с нови технологии.

Европейският съвет отбелязва като предизвикателство и различните скорости на преход към цифровата икономика между държавите от еврозоната. Това може да се превърне в значителен риск за конвергенцията и макроикономическата стабилност и би могло да бъде засилено от силни агломерационни ефекти, които често са от полза за големите градове. В резултат е възможно да се увеличи неравенството и да се окаже неблагоприятно въздействие върху конвергенцията.

Инвестициите трябва да бъдат насочени към генериране на научни изследвания и иновации, но и към по-широко разпространение на иновациите в цялата икономика, препоръчва Съветът.

Последна актуализация: 12:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още