IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екофин препоръчва да се довърши Икономическият и паричен съюз

В позиция за икономическата политика Съветът насърчава повече координация между страните и настоява за провеждане на отложените структурни реформи

17:20 | 18.02.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Структурните реформи са важни

Структурните и институционални реформи, които увеличават конкуренцията на продуктовите пазари, насърчават ефективността на ресурсите, подобряват бизнес средата и качеството на публичните администрации, включително ефективността на правосъдната система, и са изключително важни за устойчивостта на държавите от еврозоната.

Устойчивите икономически структури и подходящите политики не позволяват на шоковете да имат значителни и дълготрайни ефекти върху доходите и предлагането на работна ръка и могат да улеснят функционирането на фискалната и паричната политика.

. По-добрата координация и прилагането на структурните реформи, по-специално тези, предписани в специфичните за съответната държава препоръки, могат да създадат положителни тенденции в страните.

Задълбочаването на интеграцията на единния пазар, което се оказа основен двигател за растеж и сближаване между държавите членки в еврозоната, също може да допринесе за насърчаване на растежа на производителността.

Пазар на труда

Реформите, които увеличават участието на пазара на труда, се справят с младежта и дългосрочната безработица, насърчават качествено създаване на работни места, подкрепят успешните преходи на пазара на труда, намаляват сегментацията и насърчават социалния диалог, могат да помогнат за стимулиране на приобщаващия растеж, подобряване на икономическата устойчивост и автоматична стабилизация, намаляване на неравенствата и адресиране на бедността и социалното изключване.

Активните политики на пазара на труда следва да бъдат добре интегрирани със социалните политики и да насърчават активното включване в пазара на труда и в обществото. Достъпът до висококачествено образование и обучение през целия жизнен цикъл изисква адекватни инвестиции, за да се подобри човешкият капитал и умения, също в светлината на цифровия и екологичния преход.

Финансов сектор

Устойчивостта на финансовия сектор в еврозоната се увеличи след кризата, въпреки че все още съществуват някои уязвимости. Високите нива на корпоративния дълг и дълга на домакинствата могат да бъдат източник на риск, предупреждава Съветът на ЕС. Необходимостта от адаптиране на бизнес моделите на банките, средата на ниски лихви и нарастващата конкуренция от други форми на финансиране продължават да оказват натиск върху рентабилността на банките.

В тази връзка се посочва, че засилването на банковия съюз на ЕС е ключов приоритет за осигуряване на финансова стабилност, намаляване на финансовата фрагментация и защита за кредитирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още