IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да спрем свободното падане на икономиките?

Икономическият стрес също е заразен, като имаме нужда от план за спиране на неговото разпространение

10:37 | 07.05.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Часовникът тиктака. <em>Снимка: Getty</em></p>

Часовникът тиктака. Снимка: Getty

Професор Ганс твърди, че правителствата трябва да прехвърлят дълговите задължения към себе си: ако ресторант не може да плати наема си, правителството трябва да предложи да го направи. Сега ресторантът дължи на правителството, но маневрата купува време. Много по-късно правителството може да събере вземанията си според доходите на длъжниците, може би чрез скромна добавка към данъците за бизнеса. Подобно на студентски заем, гарантиран от държавата, въпросният дълг би бил изплатен само от онези със солиден доход. Компания, която се възстановява мощно благодарение на подкрепата, ще може да изплати заема. Друга може да се върне частично в действие, неспособна да върне дълга, но способна да наеме персонал, да обслужва клиенти и да плаща на доставчици. В този случай правителството постепенно опрощава заема, като паричната инжекция би била добре изразходвани обществени пари.

Мащабът на икономическа подкрепа от правителствата по целия свят е окуражаващ. Както със самата блокада, в краткосрочен план е по-добре да се направи твърде много, отколкото твърде малко.

Икономическите щети обаче ще бъдат сведени до минимум, ако успеем да се върнем към някаква нормалност без да предизвикаме втора вълна на епидемията. Настоящите икономически и обществени здравни мерки трябваше да бъдат груби, еквивалентът на работа с ножовка. Сега обаче трябва да измислим как да правим фини хирургически операции.

Един желан сценарий е, че вече сме постигнали стадния имунитет без да го осъзнаваме. Ако е така, тестовете за антитела скоро ще го покажат. Но тъй като трябва да планираме най-лошото, докато се надяваме на най-доброто, трябва енергично да планираме умни стратегии за отваряне на икономиката.

Най-простите такива изискват масови тестове за проследяване на нови огнища. Ако този капацитет не съществува, има решения. Една идея е да се пуснат всички навън за 4 дни, след което да се вкарат обратно в карантина за 10 дни и да се изчакат евентуални симптоми.

Друга идея, предложено от Филип Кларк, Аманда Адлър и други, е хората, които живеят в къщи с нечетни номера да бъдат пуснати навън за един ден, а на следващия това да бъде направено с тези от четните номера. Този квази-случаен опит бързо ще ни даде информация за ефекта от отварянето на икономиката. Или бихме могли да пуснем по-рано хората под 50 години, което би било любопитно в моето семесйство, тъй като със съпругата ми сме от двете страни на тази граница.

Всяка стратегия за излизане от блокадата има недостатъци, но е време да се избере една и да започне да се планира. Икономиката все още е в състояние на свободно падане, но не е твърде късно то да бъде спряно и тя да отскочи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
много талавизия гледа тоа народ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Варяг
преди 3 години
И да ги отпишат сега до десет години пак ще ги натрупат. Във финансовият капитализъм има нещо тотално сбъркано..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
крас
преди 3 години
Някои икономики не падат , а бележат ръст!!Държави като КИТАЙ сложиха в историята въпроса с корона вируса и бележат РЪСТ за месец април.Хората от всички останали държави са обхванати от СТРАХ и УЖАС насадени им от МЕДИЙНАТА ИСТЕРИЯ на водещите новинарски емисии. КАК СЕ ЛЕКУВА СТРАХА ОТ НЕВИДИМИЯТ ВРАГ КОЙТО ОТНЕМА ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ И КОЙТО МЕДИИТЕ УСЛУЖЛИВО НИ НАТРЕСОХА?!! С пари ли??? Разбира се, че не. СЕГО НА РЕД СА ПСИХОЛОЗИТЕ И ПСИХИАТРИТЕ!!В КИТАЙ забравиха за този проблем и живота си продължи нормално. В САЩ и Европа продължават да претоплят медийната истерия , а с това и да рушат надеждата и вярата, че нещо ще се оправи. АКО МЕДИИТЕ И МЕНТОРИТЕ НЕ БЪДАТ ВЪЗПРЕНИ , КАМЪК ВЪРХУ КАМЪК НЯМА ДА ОСТАНЕ ОТ ТОЗИ ИЗПАДНАЛ В СТРАХ И УЖАС НАРОД!!КРАЙНО ВРЕМЕ Е ОБЩЕСТВОТО ДА БЪДЕ УСПОКОЕНО, А НЕ ДОСЪСИПВАНО ПСИХИЧЕСКИ С РАЗНИ *** И БЕЗПОЛЕЗНИ МЕРКИ , УКРЕПВАЩИ ВЛАСТА И РАЗБИВАЩИ ИКОНОМИКАТА.ЕДНО ПСИХИЧЕСКИ БОЛНО ОБЩЕСТВО НЕ МОЖЕ НИТО ДА ПРОИЗВЕЖДА , НИТО ДА ИЗПЪЛНЯВА ТОВА КОЕТО СЕ ИСКА ОТ НЕГО. Ако това е целта на тези МЕДИЙНИ ПРЕДСТАВЛЕНИЯ значи всичко е наред и всичко е съсипано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
SS-23
преди 3 години
Как да спрем свободното падане на икономиките?----Казах ви го още 2014 г и го повтарям периодично - КАТО ОТПИШЕТЕ "ДЪЛГОВЕТЕ" !Това и само това ще ви спаси икономиката ... и нищо друго ! Никакви "хеликоптери" и отрицателни лихви НЯМА да променят нищо!ОТПИСВАЙ ИЛИ *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още