IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания отваря икономиката до края на юни, но животът няма да е същият

Премиерът Педро Санчес облекчава строгите ограничения за испанските граждани и фирми в четири фази

08:46 | 29.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Paul Hanna/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Испания е с най-много заразени след САЩ

Испания бе особено тежко засегната от вируса. С 211 000 регистрирани заразени само САЩ имат повече случаи, а с почти 24 000 смъртни случаи от коронавируса Испания се нарежда на трето място по този показател след САЩ и Италия в световен мащаб.

Това е една от причините ограниченията, които са в сила от 14 март, да са сред най-тежките в света. Досега на испанците беше позволено само да напускат домовете си по единично и само, за да пазаруват или да работят.

От миналата неделя за първи път децата имат право да излизат навън с един родител за един час на ден. От следващия понеделник възрастните могат да напуснат домовете си, за да спортуват на открито сами или да се разходят с човек, с когото живеят.

Строгите разпоредби гарантират, че броят на заразените и умрелите намаля значително: ако в началото на април повече от 900 души умираха ежедневно от вируса, в момента те са около 300. Броят на заразените расте с под един процент от няколко дни, въпреки че правителството тества по-засилено от няколко седмици.

Свръхреакция на правителството

„Испанското правителство предприе твърде късно мерки - в началото на коронакризата, реагира по-късно и наложи особено строги забрани", казва пред германския икономически всекидневник Handelsbl Тони Ролдан от испанското бизнес училище Esade EcPol. „Добре е, ако сега се осигури малко повече нормалност и повече акцент върху индивидуалната отговорност“, казва бившият депутат от дясната либерална партия Ciudadanos (Гражданите).

Смекчаването е от решаващо значение за икономиката. Испания ще страда повече от коронакриза, отколкото другите страни, тъй като нейната икономическа продукция зависи от туризма, който ще се върне към дейност по-късно от другите индустрии.

Освен това Испания има много малки предприятия, за които е по-малко вероятно да преживеят подобна криза спрямо големите. Освен това една четвърт трудови договори са временни - повече, отколкото във всяка друга европейска държава. Те едва ли ще продължат да действат в кризата, което ще доведе до значително увеличение на безработицата, когато изтекат.

9 млн. души без работа

Данните на пазара на труда за първото тримесечие, публикувани във вторник, показват, че безработицата се е повишила от 13,7 процента в края на 2019 г. до 14,4 процента. Това беше първото тримесечно увеличение от 2013 г. Въпреки това истинското поражение за пазара на труда ще стане очевидно едва при следващата оценка, тъй като само две седмици от март бяха засегнати от кризата през първото тримесечие.

В статистиката за безработните не влизат и служителите на кратко време – според данни на испанските региони това в момента са около четири милиона служители, около една четвърт от работещото население. Около милион самостоятелно заети лица са кандидатствали за помощ, защото са засегнати от сегашните ограничителни мерки Заедно с 3,3 милиона безработни, почти девет милиона души в Испания са безработни - над една трета от работещото население.

Испанското правителство все още разпространява оптимизъм и разчита на бързо възстановяване. МВФ допуска, че испанският брутен вътрешен продукт ще се свие с осем процента през тази година, но през следващата година ще се увеличи с 4,3 процента. Испанската централна банка очаква срив между 7 и 12 процента за тази година. Предполага се, че сегашното блокиране ще намали икономическата продукция с 0,6 процентни пункта всяка седмица.

На моменти дори повече: След силното избухване на вируса в Испания здравната система беше на прага на колапса, поради което испанското правителство затвори почти всички индустрии за две седмици преди Великден и само на жизненоважни области като здравеопазването или хранителната промишленост позволено да останат активни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още