IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия никога няма да бъде лидерът на Европа

Страната ще продължи да прави само толкова, колкото да предотврати разпадането на единната валута, но никога достатъчно, за да я излекува

15:51 | 04.05.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Практическото решение през голяма част от последните шест десетилетия беше нещо като съвместна хегемония на Германия и Франция, наричана понякога европейският „тандем“ или „двигател“. Франция в това партньорство имаше за цел да поддържа щастливи южните членове, а Германия - северните и източните, така че ЕС като цяло да може да продължи напред. Това френско-германско разделение на труда почти се разпадна. Отчасти защото двете страни имат различни интереси, но и понеже Франция има твърде малко финансова мощ, за да бъде съ-хегемон.

Така търсенето на европейски лидер отново сочи към Германия. Проблемът е, че обществеността в страната е отявлено настроена срещу тази роля. Левицата посочва мрачната история на страната и твърди, че Германия трябва да се подчини на своите съседи, а не да ги управлява. Често се цитира писателят Томас Ман, който се страхуваше от „немска Европа“ и се надяваше на „европейска Германия“. Това, че немската дума за „водач“ е фюрер, също не помага.

Десницата пък се притеснява от недостатъците в дизайна на европейските институциите, за които споменах по-горе. Тези недостатъци правят германците финансово отговорни без да им предоставят съответен и пропорционален контрол или надзор. Оттук и манията им относно „моралния риск“, за да не допуснат италианците да харчат пари, гарантирани от Германия, докато немците нямат власт над италианската политика. Кошмарът на консервативните германци е „трансферен съюз“, при който техните евра продължават да потъват в бездънната каца на юга, подривайки индустриалната енергия на Германия.

Решението на тази дилема би било еврозоната и ЕС да бъдат оглавени от подобаващо правителство със собствени данъчни приходи и бюджетни правомощия. Тогава Германия би била просто най-големият член в ново образувание, донякъде като Вирджиния в ранните Съединени щати. Такава смела стъпка можеше да бъде възможна при еврофилски канцлер като Хелмут Кол. Но това беше друга ера. Никой днес в Германия или в 26-те други страни от ЕС не е готов за такъв скок.

И така германската върхушка поддържа своята словесна акробатика, смътно призовавайки за „повече Европа“, без да определя какво означава това или да предоставя парите, за да се случи то. На практика германците са същите като фискалните ястреби от Холандия и Австрия, само дето са малко по-дипломатични, защото знаят, че всички ги наблюдават. Както в евро кризата, Германия ще продължи да прави само толкова, колкото да предотврати разпадането на единната валута, но никога достатъчно, за да я излекува.

Тази седмица се обадих на Шьонбергер, за да чуя мнението му осем години, след като той започна дебата за хегемонията. Това, което се промени след 2012 г., ми каза той, е, че днес напрежението е по-голямо, а ресурсите - по-малко, така че някой трябва да води: „Или германците ще го правят, или никой няма, и тогава структурата се разпада.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
wag1111
преди 3 години
Едва ли има желание да му помага. Еврото не е изгодно да е силно. Колкото е по-слаба една валута, толкова произведената продукция е по-конкурентна на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 3 години
*** статия, Германия е силен износител - за чий по-точно и е силно евро? Напротив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
Aнгло-американската територия Германия не може да бъде лидер ... лидерите са независими и самостоятелни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Whitestar
преди 3 години
За съжаление, въпреки пословичната си Прецизност, германците се оказаха неспособни да излекуват еврото. Това вероятно се дължи на слаб потенциал по отношение на класическите принципи, залегнали в доктрината на свободна европейска икономика. Която в момента е повлияна от Множество различни фактори, част от които са дори човешките права! Разбира се чувството на безсилие пред проблемите е преобладаващо, а престарялата генерация от политици само засилва и утвърждава погрешното поведение в този смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
coder
преди 3 години
Германия е в ситуация, че всички очакват тя да е лидер, когато не е, а ако вземе да поеме лидерската функция то веднага я обвиняват, че го прави :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ей, голям мерак имат от Блумбърг да клепат по Еврото. Всяка седмица все нещо.И да, Еврото може да си има своите проблеми, но реално е единствената алтернатива на долара.И както се очертава, това няма да се промени скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
IQ96
преди 3 години
Признавам, не я прочетох, а само заглавието и подзаглавието, които ми се струва са в лееко противоречие. Европа, еврозона, лечение???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още