IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният преход е застрашен от блокирането на доставките на критични минерали

Геополитиката ще остане фактор дори и в един напълно електрифициран свят

15:36 | 17.05.20 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Повишаване на цените и волатилност

Този скоростен растеж в същото време създава напрежение при снабдяването, за което свидетелства петкратното увеличение на цените на кобалта между 2016 г. и началото на 2018 г. Въпреки че предлагането се отзова, ценовата волатилност през последните години представлява ясен призив за компаниите и правителствата относно значението на надеждните минерални запаси за прехода към чиста енергия.

Географската концентрация при доставките и обработката – нежелан ефект

Идеята за енергийна геополитика обикновено се свързва с петрола и природния газ. За разлика от тях, слънчевите, вятърните и другите подобни на тях технологии за чиста енергия често се разглеждат като „имунизирани“ от такива рискове. Но съществуват геополитически рискове, свързани с производството на много минерали, които са от съществено значение за енергийния преход.

Производството на много редкоземни елементи, които са критични за прехода, е значително по-концентрирано от географска гледна точка, отколкото това на петрола и газа. Що се отнася до лития, кобалта и различните редкоземни метали, първите три производители по пазарен дял контролират над три четвърти от световната продукция. В някои случаи една държава отговаря за половината от световното производство.

2а

Концентрацията на операциите за преработка също е внушителна, като само на Китай се падат около 50% до 70% от глобалните операции за преработка на литий и кобалт. Азиатската страна заема господстващо положение и по цялата верига на стойността при редкоземните елементи. Китай е отговорен за 85% до 90% от операциите по обработка на метали при изработката на магнити.

Това създава безпокойство в компаниите, които произвеждат слънчеви панели, вятърни турбини и батерии, използвайки внесени минерали, тъй като техните вериги на доставка могат бързо да бъдат засегнати от регулаторни промени, търговски ограничения или дори политическа нестабилност в малък брой държави.

Демократичната република Конго (ДРК), например, почти утрои роялти таксата върху кобалта през 2018 г., като го класифицира като „стратегически“ ресурс. От тази година Индонезия забрани износа на никелова руда. Опитът на Китай да ограничи износа на редки метали през 2010 г. имаше значителни последствия за глобалния пазар. Следователно геополитиката ще остане фактор дори и в един електрифициран, богат на възобновяеми енергийни източници свят.

Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
ти си пример за човек , дето вярва на медиите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 3 години
Заглавието е безсмислено, даже няма да го чета натам... историята е пълна с примери за измисляне на алтернативи когато го няма даден ресурс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
особено на руските медии и руските ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
видиотяването е част от задачите на медиите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
Valentin13
преди 3 години
въглища има колкото искате, не ни товарете с вашите фантазии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още