IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как коронавирусът слага прът в колелото на управлението на Педро Санчес

Премиерът на Испания е широко критикуван за централизираното взимане на решения и от опозицията, и от съюзниците си

16:01 | 18.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Paul Hanna/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Едно от тези решения – за управлението на премахването на рестрикциите в отделните провинции, а не 17-те по-големи региона, е особено противоречиво. Регионалните администрации се оплакват, че са били бламирани. Дясното правителство на Мадрид например протестира срещу отказа на централната администрация да му позволи да премине към фаза 1 на облекченията на 11 май.

Мадрид е основният икономически център на страната и заместник-президентът на региона Игнасио Агуадо предупреди, че всяка седмица на допълнителна блокада е струва повече от 1 милиард евро. Основната асоциация на работодателите в страната отправи подобни предупреждения към правителството на Педро Санчес заради 2-седмичното пълно спиране на икономиката.

Някои от съюзниците на испанския премиер също го разкритикуваха. Социалистическият президент на Валенсия Симо Пуиг атакува липсата на прозрачност в отказа на централното правителство да позволи на голяма част от неговия средиземноморски регион да премине в следващата фаза на премахването на ограниченията. „Лоялността не означава подчинение“, предупреди той.

Националистическото каталунско правителство беше по-предсказуем възпрепятстващ. Президентът Ким Тора непрекъснато подлагаше под съмнение стратегията на Санчес за блокиране и твърди, че тя е била извинение за натиск и рецентрализиране на делегираните права.

Вестник Ел Паис обвини Тора, че "прави националистическия дневен ред приоритет, а не контролирането на пандемията." По-умерената Баска националистическа партия (PNV) обаче също изрази подобни опасения относно едностранния подход на централното правителство към кризата.

В последния парламентарен дебат за удължаването на извънредното положение каталунската републиканска левица за независимост, която управлява Каталуния и чиято подкрепа позволи на Санчес да състави ново правителство през януари, се присъедини към Vox и политическата сила на Тора „Заедно за Каталуния“ при гласуването против предложението.

Удължаването беше одобрено, тъй като ПП се въздържа, въпреки враждебната си реторика, и PNV и Сиудаданос гласуваха „за“, след като поизстискаха Санчес. Предпазливата подкрепа на Сиудаданос за правителството отразява по-центристката борба с новия лидер Инес Аримадас.

Въпреки разделенията, които пандемията генерира, Францеск-Марк Алваро, автор и колумнист във вестник La Vanguardia, се съмнява, че тя ще прекрои политическата карта поради огромното разделение и вляво, и вдясно. „Идеята, че кризата ще затрие подкрепата за Санчес в този законодателен орган не е устойчива“, казва той. „Санчес може и да се отнася лошо със съюзниците си, но го прави, защото знае, че каквото и да се случи, те няма да помогнат на Касадо“, допълва той.

Въпреки че партията на Ким Тора например гласува „против“ удължаването на извънредното положение, малко вероятно е тя да атакува централното правителство по-сериозно, като се има предвид, че двамата наскоро започнаха преговори, насочени към решаване на каталунските проблеми.

Тази криза подчертава обаче границите на съществуващата териториална система на Испания, създадена, когато страната направи прехода към демокрация преди четири десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още