IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп изпрати в нокдаун плановата икономика на Китай

Непредсказуемият американски президент държи ключа към много от икономическите цели на Пекин

08:15 | 29.05.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Yuri Gripas/ Bloomberg</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Yuri Gripas/ Bloomberg

Как Китай ще смекчи икономическото въздействие от коронавируса остава неясно.

Тринадесет провинции и общини, в това число Пекин и Хубей, разкриха нови кръгове инфраструктурни инвестиционни проекти. Според съобщенията на китайските медии тези проекти са на стойност 34 трлн. юана (4,8 трлн. долара). Изглежда, че сумата надхвърля общата сума на икономическите мерки на САЩ срещу пандемията. 

Но структурата на заглавието е някак козметична. Сумата трябва да се инвестира за няколко години, не е незабавна инжекция.

Междувременно китайското правителство не планира раздаване на пари в брой на домакинствата.

В първия ден от сесията Ли Къцян заяви, че правителството предвижда бюджетният дефицит на страната да нарасне до над 3,6% от БВП, спрямо 2,8% за последната година.

„Не сме си поставили конкретна цел за икономически растеж за годината, най-вече защото световната епидемична ситуация и икономическата и търговската ситуация са много несигурни и развитието на Китай е изправено пред някои непредвидими фактори“, каза Ли Къцян в началото на заседанието на парламента.

Той заяви, че Пекин планира да издаде до 4,75 трлн. юана (668,17 млрд. долара) държавни облигации, за да компенсира щетите, причинени от пандемията и да поддържа икономическото развитие и социалната стабилност, тъй като страната работи за възстановяване след седмици на блокиране за ограничаване на заразата.

Пекин също така трябва да вземе предвид 8,5-те милиона студенти, които ще завършат това лято. Този брой набъбва до над 10 милиона, ако се прибавят и учениците в професионалните и други училища. Ако мнозина от тях не успеят да се подсигурят с работа, може да възникнат социални вълнения.

Китай днес е поставен под глобален натиск, тъй като е обвиняван в своята неспособност или умишлена пасивност при опита да спре разпространението на коронавируса извън своите граници. Този натиск се прояви на годишната среща на Световната здравна организация (СЗО) тази седмица.

На церемонията по откриването Си Дзинпин изнесе реч, в която подчерта, че Китай е предприел подходящи антивирусни мерки още при зараждането на пандемията.

Китай успешно попречи на Тайван да участва в годишната среща на СЗО като наблюдател. Но остава да видим дали другите държави, включително САЩ на Тръмп, ще приемат позицията на Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Донт хейт да плеър, хейт да гейм.. Дон Дони, лошото американско момче...а преди си мислехме че само в България, леко глуповат лош тип може да бъде идол на голяма част от народа...идиокраси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
Achtung
преди 3 години
Ако китайската икономика е в нокдаун, то американската трябва да е в нокаут съдейки по очакваните данни за Q2 2020.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Удри, няма лошо.Само да не се удариш през пръстите, шо Chi-merica е яка симбиоза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Удри бай Тръмпе!:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Ненаучна фантастика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още