IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът ще е губещият в битката между САЩ и Китай

Глобалните компании не могат да напуснат азиатската страна и ще трябва да се подготвят за свят с две писти

16:09 | 05.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В областта на хардуера компаниите са изправени пред невъзможни дилеми. Те зависят от огромния пазар на Китай и несравнимата производствена база в мобилните технологии. Американският производител Qualcomm доставя на Huawei чипове за неговите телефони. Дали ще може да прави това и за най-новите 5G модели, не е ясно, предвид новите правила. Ако е в състояние, то той ще споделя съвременна щатска технология с компания, която е обвинена в присвояване на американска интелектуална собственост и е тясно обвързана с китайската армия.

Ако Qualcomm не може да доставя на Huawei, тя ще отстъпи пазарния си дял на чуждестранните конкуренти и ще загуби милиарди приходи (Huawei продаде 240 милиона смартфона миналата година, повече от Apple). Това неизбежно ще намали бюджета за изследвания на щатската компания. Американското лидерство в областта на технологиите ще бъде ерозирано.

Китай може да отвърне. Властите възродиха идеята за „списък на ненадеждни субекти“ за компании като Qualcomm, Cisco, Apple и Boeing - еквивалент на списъка на американското търговско министерство с компании, представляващи риск за националната сигурност на САЩ. "Скалпове ще бъдат взети и от двете страни - няма начин да се избегне това", коментира главният изпълнителен директор на американска мултинационална компания с дълга история в Китай. Освен свеждането на глава пред властите и диверсификацията компаниите няма какво друго да направят освен да се надяват. Но те не трябва да залагат на това Доналд Тръмп да загуби изборите през ноември. Президентът не е причина за лошите отношения, въпреки че реториката му ги прави нелицеприятни.

В своите действия Китай никога не е проявявал намерение да участва в международния модел на отворени икономики, независими компании, глобални правила и зачитане на интелектуалната собственост. Няма да започне да мисли за взаимоизгодни стратегии и сега. Нито пък американските военни ще позволят доставката на най-добрите им комуникационни технологии да зависи от геополитически съперник. „Полупроводниците са най-важната индустрия през този век за националната сигурност, а Министерството на отбраната не иска да разчита на външни производства - макар че до голяма степен вече го прави“, посочва Питър Лихтенбаум, адвокат, който помага на компаниите да се ориентират в търговските рестрикции на САЩ.

Враждебността на САЩ към Китай се корени и в дълбоките икономически дисбаланси. Както твърди икономистът от Пекинския университет Майкъл Петис, въпросът не е в търговския дисбаланс, който може да бъде решен чрез митата, а във факта, че Китай и други държави насочват излишните си спестявания към отворения пазар на капитали в САЩ, оскъпявайки долара и повишавайки американския дълг и неравенството. Макар в свят след Тръмп диалогът да може да е „по-малко глупав“, казва Петис, „тези проблеми няма да отшумят“.

Глобалните компании не могат да напуснат Китай. Но те трябва да се подготвят за свят с две писти. Китайско-американските икономически отношения са лоши и изглежда ще останат такива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още