IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За тях важат ли същите правила?

Пренебрегващи мерките срещу вируса политици предизвикват гняв из целия свят

15:16 | 29.05.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Турският президент Ердоган. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Турският президент Ердоган. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg


Къмингс обаче не е единственият.

Австрийският канцлер Себастиан Курц беше разкритикуван от опозиционните партии, след като отбеляза края на етапа на карантината в Австрия, посещавайки отдалечена тиролска долина, където беше наобиколен от местни хора и журналисти, които пренебрегнаха правилото за 1 метър разстояние. Курц се защити, като обвини медиите.

Президентът Александер ван дер Белен привлече вниманието на австрийските медии, след като беше хванат да вечеря със съпругата си в италиански ресторант доста след края на работното време - ограничителна мярка с цел да не се допуска празнуване по време на пандемията.

„Искрено съжалявам за това. Беше грешка", написа той в Туитър и обеща да покрие глобата в размер на до 30 000 евро (33 000 долара), която може да бъде наложена на ресторанта.

В Полша се вдигна шум, когато министър-председателят Матеуш Моравецки и други длъжностни лица не спазиха необходимото физическо разстояние, докато полагаха венци на паметници за годишнината от самолетната катастрофа при Смоленск през 2010 г. Моравецки беше допълнително осмян заради незачитане на разпоредбите за разстоянието в кафене, когато Полша постепенно отваряше хранителните заведения. Негов говорител каза в извинение, че той не е бил правилно информиран от персонала кои разпоредби са били всъщност в сила.

"Щастливият министър-председател Моравецки се държи в ресторант, като че въведените от правителството му правила не се отнасят за него. А по улиците полицията налага глоби на обикновените граждани", написа в Туитър политикът Роберт Бедрон.

Стигна се до последици за новозеландския здравен министър Дейвид Кларк, който беше понижен, след като закара семейството си на 40-километрово пътуване до плаж и обратно по време на карантината през април.

Ирландският министър-председател Лио Варадкар, практикувал като лекар седем години, защити решението си да отиде на пикник с приятели в Дъблин, а негов говорител каза, че той не е нарушил разпоредбите.

Снимки в социалните медии показаха как Варадкар, неговият партньор и двама приятели си почиват на слънце.

Помощник-секретарят в премиерската канцелария Лиз Канаван обаче беше посъветвала: "Ако посещавате обществено място за отдих, се постарайте да не оставате твърде дълго на мястото или да правите пикник. Моля, направете си упражненията и после си отидете у дома“.

Филипинският президент Родриго Дутерте беше остро разкритикуван не само за това, че пътува със самолет до родния си град Давао, в южната част на архипелага, когато полетите до и от столицата Манила не бяха разрешени, но и за това, че подкрепи полицейски началник, който бил домакин на празненство за рожден ден, нарушавайки забраната за масови събирания.

Дутерте отхвърли исканията да уволни шефа на полицейските сили в столицата Манила Деболд Синас, но предупреди обществеността да не нарушава правилата.

„Правилото си е правило и когато започнете да престъпвате закона, ви гарантирам, че ще отидете в затвора. Ще се погрижа да отидете в затвора за нарушения", каза Дутерте.

В. "Манила стандарт" заяви в редакционна статия, че пандемията "е разкрила мрачния провал на някои лидери наистина да ръководят, с опустошителни последици върху сънародниците им".

А после имаше необмислени решения, предизвикали недоумение.   В Република Южна Африка президентът Сирил Рамапоса предизвика безпокойство, когато спря, за да си направи селфи, докато беше на сутрешна разходка в Йоханесбург в момент, когато в страната са в сила едни от най-строгите карантинни разпоредби в света.

Видеокадри показаха как Рамапоса, с маска на лицето, първоначално е изненадан, когато две жени се втурват към него. Той се съгласява за снимка и казва: "Елате, преди да са ни арестували".

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Ами наш Бойко как управлява в нарушение служебния автомобил и то без маска.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
prodigal
преди 3 години
Обикновени хора са, просто с висок пост в обществото. Решенията им като обикновени хора показват че не вярват да има истинска заплаха, но като политици играят в общия цирк и дават други препоръки, нищо странно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още