IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът е навременен шок за японската култура на работа

Принудителният труд от разстояние може най-накрая да убеди корпоративните лидери, че безкрайните часове в офиса са непродуктивни

15:28 | 28.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Децата са сред големите печеливши от дистанционната работа. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Децата са сред големите печеливши от дистанционната работа. Снимка: Bloomberg

Работата от вкъщи може да насърчи културата на производителност по няколко начина. Първо, тя може да накара мениджърите да измерват работата не по броя часове, които служителят прекарва зад бюрото, а по броя на отделните задачи, които той изпълнява за определено време. Това от своя страна насърчава мениджърите да обмислят внимателно кои цели са всъщност важни, за да могат правилно да разпределят задачите. Второ, работата от дома подтиква работниците да мислят за това как оползотворяват времето си. Вкъщи често има възможност да се занимават с домакинска работа или грижа за децата, което ги кара да оптимизират времето си за дадена задача. Тази гъвкавост има допълнителна полза от улесняването на родителската грижа за децата, като същевременно запазва заетостта на пълен работен ден, което може да помогне за увеличаване на хронично ниския коефициент на раждаемост в страната. И накрая, работата от дома спестява време от пътуване.

Така поне е на теория. Засега резултатите са обнадеждаващи, или това показват сведенията. След като GMO Internet Inc. изпрати работниците си у дома по-рано от други компании, нейният главен изпълнителен директор беше толкова доволен от резултатите, че започна да се пита дали изобщи е необходим офис. Повече от 60% от японските служители казват, че искат да продължат да работят от вкъщи, след като пандемията отмине, а няколко големи електронни и финансови компании декларираха, че някои дейности от разстояние ще продължат в обозримо бъдеще. Най-голямата бизнес организация в страната, Keidanren, намекна, че дистанционната работа трябва да стане постоянна.

Промяната няма да е лесна за Япония. Ще отнеме известно време за работниците и мениджърите да се научат да се адаптират към новия ориентиран към резултатите стил на работа. Не е изненада, че значителен процент от японските работници казват, че работата от дома е намалила ефективността им. Но дългосрочните ползи вероятно ще надхвърлят краткосрочните разходи.

Японското правителство, както и организации като Keidanren, могат да помогнат за облекчаване на прехода. Една стъпка е разпространяването на информация за софтуерни и хардуерни инструменти, които улесняват видеоконференциите, сигурността на данните и други основни елементи на отдалечената работа. Данъчни облекчения за компаниите с опции за дистанционна работа са друга възможност. А големите медии, като националния телевизионен оператор NHK, могат да излъчват образователни програми и документални филми, помагащи на хората да разберат и възприемат преминаването към работа от разстояние, или дори развлекателни програми, показващи дистанционната работа като социална норма.

Остарялата неефективна корпоративна култура на Япония е една от основните пречки за възстановяване на загубената конкурентоспособност, повишаване на производителността и установяване на по-гъвкав баланс между професионален и личен живот. Работата от разстояние може да се окаже шокът, от който се нуждае корпоративната култура на Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 3 години
Това важи с пълна сила и за Европа и въобще Запада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още