IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водородният свят на бъдещето: Как ЕС ще преструктурира енергетиката

Водородна стратегия на ЕК се основава на триетапен план, който не само ще щади природата, но и ще създаде пазар за милиарди евро

08:15 | 08.07.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Брюксел се надява на пазар за милиарди евро

За ЕС успешната стратегия за водорода е важна не само от гледна точка на климата - Брюксел също така се надява на пазар за милиарди евро и световно лидерство на пазара. До 2030 г. изграждането на водородната икономика би могло да създаде 140 000 работни места, а Power-To-X технологиите могат да достигнат обем на пазара до 140 млрд. евро, показва предварителната стратегия.

Точно на това залагат все повече компании от енергетиката и индустрията. Независимо дали става дума за мегапроекти като NortH2, консорциум, в който, наред с други, участват холандско-британският петролен гигант Shell и операторът на газовата мрежа Gasunie. Предвижда се до 2030 г. да се изгради вятърна централа от три до четири гигавата със съответната електролизна инсталация.

Или три германски гиганта, които разчитат на водород, като стоманодобивния гигант Thyssen-Krupp, доставчикътр на енергия Eon и производителят на електроенергия RWE. Електролизиращите инсталации, построени от Thyssen-Krupp, трябва да бъдат свързани към мрежата на Eon в бъдеще и да се контролират интелигентно. RWE ще доставя електроенергия за заводите на Thyssen-Krupp.

И други електроенергийни компании също разбират голямата сделка с водорода. Както Uniper, така и RWE планират създаването на първите си големи електролизатори с мощност до 100 мегавата. Те биха могло да произведат 1,7 тона газообразен водород на час. По този начин в стоманодобивен завод могат да бъдат произведени 50 000 тона климатично неутрална стомана.

Индустрията всъщност е доста доволна от новата стратегия на ЕС. Все още има обаче и критики. „Цялостна декарбонизация до 2050 г." може да бъде постигната само ако „изкопаемите газове постепенно станат зелени", заяви Томас Кьониг, член на борда на Eon.

Проектът на ЕС все още предвижда преход към „син водород“. Но независимо дали е зелен или син - икономиката е съгласна по една точка: за да може да се засили все още скъпата технология в бъдеще, са необходими „дългосрочна надеждност на регулатора и благоприятна за инвестициите правна рамка“, казва ръководителят на Eon Кьониг.

Критика и за скоростта

Точно тук новият директор на Siemens Energy Кристиан Брух вижда слабости в плановете на ЕС. „Нуждаем се от концепции за финансиране, за да започнем бързото мащабиране. Стратегията пропуска важни възможности тук “, критикува той.

50-годишният мениджър ръководи неотдавнашното отделяне на богатата на традиции мюнхенска група от два два месеца, но вече е натрупал опит с темата за водорода през времето, прекарано в индустриалната група Linde. От сряда той ще бъде и член на Clean Hydrogen Alliance.

Той познава най-важните точки за успешната водородна икономика: „За да може зеленият водород да се произвежда и разпределя икономически, граничните условия трябва първо да се променят: електричеството трябва да бъде по-евтино, CO2 трябва да бъде по-скъп, инвестиционните разходи трябва да се понижат“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Разбира се - важното е да се усвоят едни трилиони - то това е целта - пък като се провалят - и едно: "извиняваме се" няма да изпуснат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
Има ли субсидии всичко ще стане. В централите на Сокола и Ковачки ще се направят водородни инсталации и ще се къртят пари от Европа от квоти от моти и компоти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Само дето при превъртането на енергията през водород, към 40% от нея се губи. То щото, видите ли, ВЕИ-бokлуците вече изместиха нормалните горива, че и създават енергиен излишък, та правят водородни врътки, за да наместят някъде тоя излишък.Не знам тия стратегии 8-годишни деца ли ги измислят? Разбира се разходите ще са огромни, познайте кой ще ги плати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
ivanrog
преди 3 години
Това е една не лоша стратегия, но все си мисля, че България и Румъния е добре да търсят начин за инвестиции и в сероводорода от Черно море.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
не катализатор, катализатор е нещо друго!... ами катода е от платина при електролиза на водата... и това е така защото освен водород, реакцията отделя и кислород, а той окислява ... и ако катода е железен, ще ръждяса бързо :)Ето за това е от платина, но това не го прави толкова скъп колото си мислиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
evtimvz
преди 3 години
Проблемът с водорода е в скъпите технологи за получаването му. До колкото и спомням за да разградиш водата на кислород и водород ти трябва катализатор платина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
по света доста се копае в посока интегриране на водород ... Белгия , Port of Ostend , от вятърните централи ще произвеждат с електролизери зелен водорд , потенциал за 4GWПортугалия , Port of Sines , от вятърна и слънчева енергия ще произвеждат с електролизери зелен водорд , потенциал за 1GWДания , остров Борнхолм , от вятърна енергия ще произвеждат с електролизери зелен водорд , потенциал за 1,3GW с възможност да стигне 10GWАвстралия , Port of Gladstone , от слънчева енергия ще произвеждат с електролизери зелен водорд , потенциал за 3,6GWУсато , имат подобна на ЕС водородна пътна карта , и там пипат регулаторната си рамка ...импе , добре че сме на кръстопът на газови пАтоци , та нас това с водородът не ни грее ... :))) ... то не че на некой след две-три петилетки ще му трябва газ де ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
power grid
преди 3 години
Водорода прави взривоопасни концентрации с въздуха...Такива гърмежи ще има че ви е бедна фантазията...То ако беше толкова просто колкото си го представят *** в Брюксел отдавна да е направено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още