IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът спря възхода на крайната десница в Европа

Крайните партии в Италия и Германия не се възползват от безпокойството на гражданите, а "Национален сбор" във Франция остава алтернатива

21:38 | 13.07.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

На избори на национално равнище обаче нещата се променят. „Национален сбор“ спечели изборите през 2019 г., изпреварвайки партията „Република, напред“ на Макрон, което кара Льо Пен да твърди, че партията ѝ е „първа във Франция“. Преди това, на президентските избори през 2017 г., Льо Пен спечели 10 млн. гласа. И двата резултата я превръщат в единствената алтернатива на президента.

Всичко може да се промени през идните две години и зелената вълна на местните избори показва, че съществува пространство в екологичните кръгове, от което може да се появи лидер и да отправи предизвикателство към Макрон и Льо Пен.

Проблем за Льо Пен е, че т. нар. републикански фронт, съюз на всички срещу „Национален сбор“, продължава да затруднява достъпа на крайната десница до властта. Другият проблем е в личността ѝ. Тя е антипатична на много французи и винаги е на опашката в допитванията за популярност.

Льо Пен има имидж на некомпетентен политик, който се засили след провала ѝ в дебата с Макрон през 2017 г. Недостатъчната ѝ подготовка разгневи собствените ѝ съпартийци. Вирусът може да разшири този дефект на лидерката на „Национален сбор“, най-критичния глас към правителството по време на пандемията.

„Много французи имат крайни съмнения относно възможностите на „Национален сбор“ да бъде спокоен, сериозен и способен ръководител“, казва политологът Паскал Перино. И местните избори не са добър сигнал, допълва той. „Национален сбор“ обещава от много време да се превърне в уважаван политически участник и не го постига, така че започва да се създава усещане за отвращение“, допълва Перино.

„Алтернатива за Германия“ губи позиции с вируса

Когато канцлерът Ангела Меркел реши да се самоизолира доброволно на 22 март, след като  два дни по-рано беше в контакт с лекар, заразен с коронавирус, тя изтъкна, че ще спази здравните препоръки въпреки затрудненията заради изгубения пряк контакт с министрите си.

Същия ден депутатът от крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ във федералния парламент Йенс Майер коментира карантината на Меркел с подигравателен тон: „О, вече е под домашен арест?“.

Политикът изтри посланието си в Twitter малко след публикуването му, но действията му показаха каква ще бъде стратегията на партията от самото начало на коронавирусната криза – фронтална атака срещу канцлера, федералното правителство и всички политици и организации, които са взели участие в управлението на пандемията с цел да се извлече полза от икономическата и социална криза, предизвикана от извънредната ситуация.

Сметките обаче се оказаха неточни и партията загуби над четири пункта в обществените допитвания. В същото време управлението на кризата даде тласък на Меркел и нейния Християндемократичен съюз. До такава степен, че сега канцлерът е най-популярният и уважаван политик в страната и партията ѝ може да получи 40% от гласовете, ако изборите бяха днес. Това е ръст с 12% спрямо само преди три месеца.

Както отбелязва политологът Оскар Нидермайер, във времена на криза населението обикновено се доверява на партии, които поемат отговорности. А голямата коалиция между консерватори и социалдемократи е успяла да го постигне. За сметка на това „Алтернатива за Германия“ е решила от самото начало да постави под съмнение опасността от вируса, да оспори мерките за овладяване на заразата и се е поддала на разпространението на фалшиви новини.

„Алтернатива за Германия“ успя да се възползва от притесненията на гражданите от пристигането на стотици хиляди бежанци през 2015 г. и да влезе във федералния парламент през 2017 г. с над 12% от гласовете на избирателите, но не можа да извлече полза от коронавирусната криза. Миналия петък телевизия ZDF публикува анкета, в която „Алтернатива за Германия“ получава само 9% от гласовете. През януари тя се радваше на подкрепа от 14%.

В близкото минало „Алтернатива за Германия“ се възползва от недоволството от голямата коалиция, най-вече заради бежанската криза. Но когато се появи пандемията, лидерите на партията прибегнаха до разпространението на теории на конспирацията и опитаха, без успех, да обвинят мигрантите за разпространението на вируса. В същото време хората бяха отправили разтревожен поглед към властите и тяхната реакция.

Минимизирането на риска от пандемията от политиците на „Алтернатива за Германия“ срещна слаба реакция от обществото и в повечето случаи скептицизъм. „Хората гледат снимките от Италия, Испания и САЩ и са щастливи, че живеят в Германия и че правителството е способно да ги защити“, обобщи политологът Лотар Пробст в статия за Handelsblatt.

В края на април „Алтернатива за Германия“ представи план от пет точки за подкрепа на семействата с деца и на самонаетите лица, спасителен пакет за туризма, бързи интернет връзки и сигурност на снабдяването с хранителни стоки. Но планът беше възприет като лошо копие на исканията на хората, освен това според критиците мерките вече са били задействани от традиционните партии.

Последното предложение на „Алтернатива за Германия“, целящо използването на евентуално недоволство от здравните мерки на властите, също не постигна успех. Съпредседателят на партията Тино Чупала предложи да се отмени задължението за носене на маски в магазините и супермаркетите, тъй като това пречело на търговията на дребно. Но властите продължават да искат носенето на маски и повечето хора обявяват, че са съгласни с използването им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
Коронавирусът като глътка въздух за леберастията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още