IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването в САЩ наподобява формата на корен квадратен

Този символ показва посоката на икономиката и подчертава силата на Фед

13:06 | 17.07.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Но проблемът е, че отскокът може би вече се спихва. „Някои високочестотни индикатори, следени от служителите на Федералния резерв (включително данни за мобилността и за заетостта в малкия бизнес), сочат, че силните темпове на подобрение през май и първата половина на юни може да не бъдат задържани“, отбеляза Брейнърд.

Лесно е да си представим защо. Новите огнища на вируса вече предизвикват подновени блокажи в Калифорния, Тексас и Флорида, трите най-големи щати по население. САЩ са изправени пред перспективата за уронващи доверието президентски избори тази есен. Води се нелицеприятна политическа борба за това как или дали да се замени настоящият фискален пакет за борба с пандемията, който изтича в края на юли.

Има и още един въпрос: лимита на власт на Фед. Забележителните му действия тази пролет несъмнено дадоха позитивен тласък на икономиката. Но за Фед ще бъде изключително трудно да предизвика подобен шок в настроението в скоро време. Сега сме на територията на постепенното действие. И Фед не може да запуши непрекъснато разрастващите се дупки в балансите на неплатежоспособните компании, да замени загубеното потребителско търсене или да върне всички съкратени работни места. Дори фискалната подкрепа вероятно може само да забави, а не да премахне болката.

За да разберете това, вземете авиокомпаниите. Тази пролет американските превозвачи получиха фискална подкрепа, като в замяна поеха ангажимент да не съкращават персонал до 1 октомври. Но неотдавна Delta обяви 17 000 преждевременно пенсионирани, а United изпрати известия за пускане в отпуска на 45% от своите служители в САЩ.

Или погледнете действията на банките. JPMorgan Chase, Wells Fargo и Citi заделиха рекордните 28 млрд. резерви за лоши кредити, повече от очакваното. Това показва, че се страхуват от вълна от корпоративни и потребителски фалити.

Банката е „подготвена за най-лошия сценарий“, тъй като „не знаем какво ще ни предложи бъдещето“, изтъкна шефът на JPMorgan Джейми Даймън. Или както каза Брейнърд: „Икономическото възстановяване вероятно ще се сблъска с ветрове, дори ако рисковете не се реализират.“ Сценарият на Citi включва равнище на безработица „между 10% и 15%” и рязък спад на брутният вътрешен продукт на САЩ.

Изводът е следният: действията на централната банка могат да предизвикат V-образен подем в цените на акциите, но сами по себе си те не могат да създадат устойчив растеж след това. В това се крие причината, поради която сегашният икономически възход може да се изчерпи - и защо формата на корен квадратен е едновременно знамение за бъдещето и илюстрация на тежкото положение на американския президент Доналд Тръмп в опита му да съживи икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Какви математически модели? Това по-скоро е нумерология.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
george353
преди 3 години
Когато булшита го плъгнат в разни математически модели, крайния резултат е тая статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
"Възстановяването в САЩ наподобява формата на корен квадратенТози символ показва посоката на икономиката и подчертава силата на Фед"Работническо дело
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още