IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган надви Запада в опита си да направи Турция регионална сила

Успехите на турския президент са безспорни, но за да има траен резултат, ще е необходима и дипломация, а не само груба сила

15:32 | 17.07.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

„Отношенията на Турция със САЩ са много добри на ръководно ниво, но много лоши на институционално ниво“, посочва Фади Хакура, ръководител на турската програма към аналитичния център Chatham House. „Ердоган залага на Тръмп и досега това работеше, но не може да се води външна политика по този начин, тъй като шансът може да се обърне срещу теб. Всичко може да се промени, ако Джо Байдън спечели изборите през ноември“, смята той.

В арабския свят приятелите на Ердоган са малко, а списъкът му с противници е пълен с водещи арабски държави - от Египет през Саудитска Арабия до ОАЕ. Те обвиняват Анкара, че иска да подкопае политическата стабилност в региона и се меси в арабските отношения, подкрепяйки ислямистки групи като „Мюсюлмански братя“.

Освен ако Ердоган не се ангажира с дипломация и не направи някои сериозни промени в политиките си, трудно може да очакваме арабските страни да позволят на Турция да се наложи като водеща сила в Либия.

„Ердоган спечели поредица от тактически победи, но или не иска, или не може да ги превърне в стратегически придобивки, тъй като това изисква силна дипломация, а не само военна намеса“, посочва Хакура.

За Европа Турция е едновременно необходим партньор, но и проблем. Анкара иска да започне добив на природен газ край бреговете на разделен Кипър, което бе разкритикувано от страни като Гърция, Египет и Израел, както и от ЕС. Дали някоя компания ще се съгласи да разработва находището предвид спорния му статут не е ясно, но посланието със сигурност е, че средиземноморската крайбрежна ивица на Турция не е за пренебрегване.

В същото време в страната живеят 3,6 млн. бежанци и Анкара контролира ключов маршрут към Запада.

С призив за по-близки турско-европейски отношения в статия за изданието Politico преди срещата на външните министри на ЕС в понеделник турският им колега Мевлют Чавушоглу посочи Либия и Сирия като места, където Турция подсигурява европейските интереси, но въпреки това е обект на критика от Континента. По време на скорошно посещение в Германия призивите на Чавушоглу за подновяване на туризма бяха посрещнати студено. Берлин се оправда със здравни притеснения, но турският дипломат номер едно видя политическа мотивация.

От своя страна ЕС очаквано разкритикува Турция за решението от миналата седмица да отново да направи „Света София“ действаща джамия и дори заплаши да разшири европейския списък със санкционирани турски граждани заради газовия въпрос в Средиземно море. Също като НАТО обаче и ЕС даде сигнал, че иска намаляване на напрежението със страната, която остава от ключово значение за сигурността.

„Ердоган иска да поеме лидерството на сунитските мюсюлмани и да върне загубеното регионално влияние, на което някога се е радвала Османската империя“, казва Нихат Али Йозджан, стратег на Economic Policy Research Foundation. Президентът „печели подкрепа от някои националисти и религиозен електорат у дома, както и в някои кътчета на Близкия изток, но расте рискът, че коалиция от западни държави ще бъде формирана, в допълнение към тези в арабския свят, ядосана от все по-уверената турска външна политика“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 5
mvr0306
преди 3 години
Трябва да се признае че Ердоган добре работи и вътре и извън Турция! Прокарва успешно турските интереси в съседните страни. Сигурен съм че скоро ще започне и сондажи за газ в източно Средиземно море, а ЕС само ще "призове", ще "изкаже опасения" и толкова. Нямат никакъв коз срещу Ердоган.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
Срината лира и отворен европейски пазар, нали знаеш, че е обратното на сринат лев и затворена граница?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Ердоган надви Запада в опита си да направи Турция регионална сила Що у ЕС горе са само ***.Няма как да не мине номера!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
mrynmryn
преди 3 години
Ъхъ, заринат е от успехи, за последните 4г., турската лира е наполовина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още