IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На наследниците на Меркел ще им е трудно да излязат от сянката ѝ

Популярността на германския канцлер нарасна рязко малко преди оттеглянето ѝ, а битката за лидерството изглежда все по-изгубена заради непригодни кандидати

08:44 | 26.07.20 г. 1
<p>
	Ангела Меркел. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел. Снимка: архив Ройтерс

В повечето случаи един препъващ се първенец би предложил перфектна възможност за останалите на терена да напреднат. Другите кандидати обаче - Норберт Рьотген, който ръководи комисията по външни работи на германския парламент, и Фридрих Мерц, фискално консервативен корпоративен юрист, не са по-популярни.

Министърът на здравеопазването Йенс Шпан, който се кандидатира срещу Крамп-Каренбауер и Мерц през 2017 г. и загуби, се присъедини към компанията на Лашет като един вид негова неофициална конкуренция. Някои влиятелни консерватори - включително Волфганг Шойбле, президент на германския парламент и бивш финансов министър, виждат 40-годишния Шпан като бъдещето на партията, но той досега все остава на заден план.

Слабата лидерска конкуренция отвори вратата и на Маркус Зьодер, премиерът на Бавария и лидер на Християнсоциалния съюз, сестринската партия на политическата сила на Меркел. Колективно известен като „Съюзът“, двете партии образуват съвместна парламентарна група и традиционно номинират един единствен кандидат за канцлер.

За разлика от Лашет, популярността на Зьодер нарасна на фона на кризата. Той е пестелив политик, известен с карнавалните си костюми, пое Християнсоциалния съюз миналата година, но внезапно завладя сърцата на десния център.

Бавария регистрира повече инфекции от COVID-19, отколкото всеки друг германски регион (факт, който здравни експерти приписват на близостта на провинцията до Северна Италия). Зьодер затова пое решителен курс, за да постави разпространението на вируса под контрол. В Бавария, където доминирането на Християнсоциалния съюз често шеговито се сравнява с популярността на Комунистическата партия на Северна Корея, Зьодер се радва на одобрение от близо 90 процента. В останалата част на Германия той се нарежда на второ място точно след Меркел.

Сред бъдещите консервативни кандидати за канцлер Зьодер определено води с голяма преднина. Почти две трети от германците го разглеждат като подходящ за канцлер, според резултатите от скорошно проучване. Мерц е на второ място, следван от Лашет и Рьотген.

Зьодер все още не е обявил кандидатурата си официално, но и не прави много, за да скрие интереса си. Миналата седмица той беше домакин на Меркел в живописен замък в Бавария за внимателно хореографирано официално посещение, което създаде богатство от готови за кампании снимки. Германският седмичник Der Spiegel наскоро сложи усмихнатия Зьодер на корицата си, като писа, че той има "отлични шансове" да наследи Меркел.

Въпросът е дали Маркус Зьодер е малко повече от лъскавата нова играчка на консерваторите, която при по-внимателна проверка скоро ще загуби блясъка си, подобно на другите предишни любимци, като Мерц, Крамп-Каренбауер и Лашет.

Въпреки че Християндемократическият съюз на два пъти досега е позволявал представител на Християнсоциалния съюз да носи короната заради съмнения в собствения си лидер, съюзът на двете партии и двата пъти губи изборите. В момента това може да изглежда малко вероятно, защото дясноцентристкият алианс води убедително с 40% подкрепа, но това може бързо да се промени в днешната нестабилна среда.

Освен това далеч не е сигурно, че който спечели конкурса за лидерство на Християндемократическия съюз, ще бъде готов да отстъпи канцлерския пост на Зьодер. По-специално за Мерц и Лашет единствената причина да искат председателския пост е да имат шанс за канцлерския.

И макар че германците понесоха Зьодер на ръце на фона на коронакризата, повечето го познават не по-добре, отколкото Лашет. Той няма опит на федерално ниво, още по-малко на международната сцена. Това би било риск, особено в момент, когато геополитическите предизвикателства, пред които са изправени Германия и Европа, стават все по-плашещи.

Der Spiegel успя да улови колебанието на Германия с корица, която реши все пак да не публикува – снимка на Зьодер, облечен като Мерилин Монро, със заглавие „Той може ли също да бъде канцлер?“ Зьодер има около година да убеди Германия, че може.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Така е. От сянката на такава корпулентна фигура трудно се излиза. Да си припомним началото. Стринка Шмеркел беше безгрижна млада жена при падането на Берлинската стена. Беше отишла с приятелка на сауна, защото политическите събития не са я интересували. Да не споменавам връзките с ЩАЗИ, които се споменават. В началото на века САЩ лансираха Меркел (очевидно срещу някакви ангажименти от нейна страна и зависимости - казват, че си падала по жени) и тя влезе в политиката с образованието си на химик. Да, та имаше успешни ходове, но си я представете до великите мъже, които формираха преди нея политиката на ЕС. Да си спомним и репликата й през септември 2015 г. към юрналите се "бежанци" и голяма друга тълпа с тях "Елате ВСИЧКИ! Ще се правим!". И какво стана? Който следи развитието на Европа, има свое мнение. Също за роляга на "бежанците", които гледат лениво германците, когато стават рано и отиват на работа, а онези получават социални помощи, насилват (Кьолн) и убиват хора и т.н. Най-голямата ми болка е, че *** като нея и Юнкер - дружката на БМБ с ишиаса, започнаха ерозионната политика на ЕС, която сега доста интензивно върви. Дано се намерят разумни и способни политица да променят нещата в полза на ЕС. Белег за това са пестеливата четворка, която всъщност е потарки - плюс Финландия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още