IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Убит ли бе малкият спестител или сам дръпна спусъка?

Застаряващото население преобразува притежаваните от него акции в по-сигурни облигации, натискайки доходността им

13:19 | 10.08.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Следователно рентиерите не са били убити от външни сили като технологиите - те сами са си го причинили. Свързаният фактор може да са по-строгите правила относно пенсиите с фиксирани плащания, при които импулсът да се изравнят активите и пасивите доведе до продажба на акции и покупка на облигации.

Застаряването на населението в богатите страни се очаква да продължи за десетилетия напред: това е едно от определящите явления на нашето време. Следователно, ако тази теория е вярна, премията на акциите вероятно ще остане висока в бъдеще. Моделът на проф. Копеки и проф. Тейлър предполага, че безрисковата възвръщаемост на държавните облигации ще падне до минус 2,8% до 2050 г., но възвръщаемостта на акциите ще бъде 2,2%: рискова премия от 5 процентни пункта.

Това има няколко последствия. Първо, то може да помогне да се обясни защо инвестициите са слаби въпреки свръх ниските лихви през последните години. Бизнесът не може да заема при безрисковите лихвени проценти. Той се нуждае от собствен или рисков капитал, за да инвестира в нови фабрики или продукти. Ако рисковата премия се е повишила, въпреки намаляването на безрисковата възвръщаемост, тогава този капитал може да не е станал много по-евтин.

Второ, това означава, че има значителна премия при акциите, която е на разположение на тези, които желаят и могат да я уловят. Това е особено добра новина за всеки, който може да заеме близо до безрисковия лихвен процент и след това да инвестира с достатъчно дълъг хоризонт, за да елиминира колебанията при акциите. В това число влизат университетските фондации, както и държавните инвестиционни фондове.

Това също така предлага известна надежда за младите спестители, въпреки че е важно да се отбележи, че високата рискова премия на акциите не означава, че фондовият пазар е подценен. По-скоро сочи, че средната възвръщаемост на акциите за дълги периоди от време ще бъде значително по-висока от безрисковата ставка. (Краткосрочната и средносрочната траектория на борсата, както обикновено, само може да се гадае).

И накрая, голямата премия за акциите в комбинация с ултра ниските безрискови ставки е лоша новина за по-възрастните спестители и всички останали, които не могат да поемат риск. За пенсионерите болезненият избор между жалките лихви по банковите депозити, от една страна, или заплахата от борсов спад като този през март тази година, от друга, само ще се влошава. Това може също да задълбочи неравенството, тъй като именно тези с по-голямо богатство са по-способни да откриват и поддържат рискови инвестиции.

Подобно на случилото се в селската къща в стил Агата Кристи, на традиционния рентиер, който иска да живее от сигурната доходност на вложенията си, ще му е трудно да оцелее през 21 век. За онези, които могат да толерират известна волатилност при акциите, обаче, нарастващите редици на отбягващите риска ще създадат възможности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 3
dido71
преди 3 години
Всичко написано в статията, е мнооого вярно и неуборим факт! Ако някой иска и търси , място за парите си , с висока възвращаемост ...Да ми пише...Със същото име съм в най-голямата социална мрежа ! Аз живея с пасивните доходи, от тази компания...И се чувствам прекрасно! Не ме интересува,кой печата, кой Не спестява или "спестява" в Банки...Благодаря на автора за статията !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
dido71
преди 3 години
Това беше,философията на баща ми...Определено мисля,че е много вярно ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Shadow1
преди 3 години
Защото богатите хора имат по-малко желание за деца. Мисля че всичко тук е точно. Защо имат по-малко желание е дълга тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 3 години
8часовия работен ден, може ..... и го прави с пълна степен :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
doba
преди 3 години
Спомените никой не може да ти ги вземе.Каквото бучнеш на вилицата и на оная си работа - това ти остава от живота.Е, има някои, за които имането е най-важното, но никой не го е отнесъл на оня свят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
:):) още от 20се годишни, нали :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
ratten
преди 3 години
защото отдавна вече е прекрачил фертилната възраст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
krasus
преди 3 години
Друго си е и по кръчми да ги харчиш, тогава най много печелиш .Поне си се наживял
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
mick
преди 3 години
Друго си е на БФБ да си загубиш парите ;) Че и не само лихвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
mick
преди 3 години
Печатайте трилиони.. пък после обвинявайте спестовниците. Демокрациите не могат без постоянно печатане на огромни маси пари. Преди не беше толкова очевидно, но последните 30-40 години всичко вече е ясно. Много им се услади на развитите уж демокрации да живуркат на чужд гръб и да си печатат колкото и когато си поискат. Вярно така прецакват спестителите и пенсионерите си.. ама то е ясно, че пенсионирането вече няма смисъл.. щото тия държави обещаха толкова колкото и печатниците вече не смогват да напечатат, нито пък могат да източат от другите уж лоши държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още