IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко още може да се влоши коронавирусната икономика?

Ваксината няма да е икономическа панацея и не може да предотврати доминото на фалитите и натиска върху финансовия сектор, според анализ

12:14 | 12.09.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Граници на действие

Точният ход на икономиката ще зависи от темповете на медицинската наука за справяне с пандемията и какви мерки предприемат правителствата, за да притъпят нейните ефекти. Разработването на ваксина ще помогне, но това няма да е икономическа панацея.

Въпреки че има шест ваксини в късен етап на разработване, както и руската, която вече беше пусната на пазара, никоя от тях няма да има драматично въздействие през 2021 г. Въпроси относно ефикасност, скорост на разпространение, продължителност на ефекта и потенциалните мутации на вируса усложняват ситуацията.

Междувременно правителствата имат ограничения по отношение на възможностите за въздействие. Страните по света обявиха мерки за подкрепа в размер на 11 трлн. долара, финансирани предимно със заеми. По оценки на МВФ това е еквивалент на осемкратния брутен вътрешен продукт на Испания през 2019 г. Централните банки предоставиха милиарди корпоративно финансиране за своя сметка отделно от техните програми за изкупуване на облигации. Програмите за подпомагане обаче не могат да се поддържат вечно.

Друга възможност на правителствата за създаване на търсене и стимулиране на растежа са инфраструктурните проекти, много от които ще тръгнат до края на годината в Обединеното кралство, Европа и САЩ. Реализацията им обаче отнема години, за да филтрира икономиката.

По-специално Великобритания показва признаци на примиряване с факта, че трайните щети са неизбежни и ще се наложи пренастройка. Финансовият министър Риши Сунак често повтаря, че „не може да спаси всяко работно място“. Докато Италия и Германия предлагат разширяване и удължаване на програмите за подпомагане, Великобритания планира да приключи програмата си през октомври.

Продължително въздействие

Освен непосредствените загуби през 2020 г., най-лошите аспекти на кризата могат да отнемат години, за да се почувстват. Голямата депресия е предизвикана от пазарния срив през октомври 1929 г., но икономиката е на дъното до март 1933 г. с колапса на банковата система.

Изплашеният бизнес ще се избягва рискове дълго след пандемията, което ще потисне инвестициите.

Най-очевидната заплаха този път е дефлацията. Тя не е митично чудовище. Ранна оценка на статистическата служба на ЕС установи спад от 0,2% в цените за август. И докато ниските цени може да са чудесни за потребителите с налични пари, за по-широката икономика това е силно разрушителна сила, защото насърчава хората и компаниите да отлагат покупките в очакване на по-ниски цени. Това тласка икономиката към низходяща траектория и оскъпява изплащането на заеми, тъй като фирмите и правителствата по-трудно събират приходите, за да изплатят дълговете си.

За страни като Италия, Гърция, САЩ или Япония, които трупат нови дългове, свързани с коронавируса, в баланса, който вече е дълбоко на червено, резултатите могат да са катастрофални. „Никога не сме имали дефлация при толкова много дългове, това може да удуши икономическата активност“, казва Едуардс от Société Générale. Той очаква дефлация през следващите 2 години, особено в Европа и САЩ, а след това рязък скок на инфлацията до 5-6%. "Няма безболезнен изход от това", посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
заради въшката изгориха юргана ... а който не ще , става Лукашенко . Простотията на хората е перпетуум мобиле !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още