IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли място за уран в инвестиционните портфейли?

Това изглежда има смисъл, ако ядрените мощности запазят базов статут в бъдеще

13:30 | 13.09.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Добивът на уран е индустрия, в която достъпът до няколко ключови стратегически резерва е много важен. Петте най-големи производители заедно контролират около 60% от производството, а първите 10 - около 85%. Около половината от мощностите са разположени в региони с геополитически риск, предимно в Казахстан и Русия, докато САЩ имат нищожния дял от 0,1% от производството през 2019 г.

Цените на урана обикновено подскачат нагоре и надолу следвайки специфичната за отрасъла динамика в търсенето и предлагането. Въпреки това мога да предвидя дългосрочна тенденция на ограничено предлагането при постепенно увеличаващо се търсене.

Друг фактор, който трябва да се има предвид, е увеличаването на средствата за ESG (екологично, социално и управленско) и SRI (социално отговорно) инвестиране. Досега морално чувствителните мениджъри на тези фондове са странно пасивни относно ядрената енергия, но не виждам друг избор освен да се ангажираме с инвестиции в индустрията, ако сериозно се стремим към преход към по-чиста енергийна система в световен мащаб.

Всеки авантюрист, който иска да инвестира в тази ниша, има като цяло три възможности. Първо, той може да купи акции на някоя от големите уранодобивни компании, като Cameco вероятно е начело на списъка. Този базиран в Канада и листнат на борсата производител е вторият по големина в света, с мини в басейна Атабаска в провинция Саскачуан. През трите месеца до юни той бе спрял производството, което вероятно ще бъде възобновено едва през септември. Компанията може да се похвали със силен баланс с 878 млн. канадски долара кеш, а акциите й са сравнително лесни за закупуване чрез британски брокери.

На следващо място е Yellow Cake, относително нова борсово търгувана инвестиционна схема (в която имам дял, макар и миниатюрен). Това е всъщност фонд, който държи уранов оксид на безопасни места, като цената на акциите му се покачва или намалява заедно с тази на суровината.

При листването си през юли 2018 г. той набра 200 милиона щатски долара и в момента притежава 9,32 милиона фунта физически уран, оценен на спот цена от 32,60 долара за фунт при средна покупна от 21,71. Нетната стойност на активите (НСА) на акция в края на юли беше 2,77 паунда, но цената на акциите се движи около 2,19 паунда, което накара компанията да извърши серия от обратни изкупувания. Акционерите включват добре известния американски фонд за инвестиране в стойност Kopernik, LGIM и Putnam Investments.

На последно, но в никакъв случай и по важност, място, идва схемата с най-голям ливъридж, а именно фондът наречен Гайгеров брояч, който е фокусиран върху добивните фирми със средна и малка капитализация. Този отдавна създаден фонд нямаше силно десетилетие - цените на урана бяха в 10-годишен мечи пазар, предизвикан от кризата във Фуджияма - като акциите му се понижиха с 1,8% през 2018 г. и 18,5% през 2019 г.

Но мисля, че има светлина в края на тунела. През последните месеци акциите на фонда започнаха да се търгуват по-високо - от отстъпка спрямо НСА към премия в рамките на 2%.

Струва си да разгледате тези и други опции, ако споделяте моите усещания относно необходимостта от ядрената енергия. Просто се уверете, че подхождате внимателно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
Михаел Шеленбергър е най-обикновен мммоошшшшшшеник ... :))) ... отдавна е разконспириран , изгонен е от нашата църква за злословие по основните ни канони , прилапва добре от ядреното лоби , бая килца качи за има-няма 5 години . фактите на които гради картонените си кули в тази книжка са толкова нескопосано подредени и фалшифицирани , че дори импа би ги забелязал , въпреки пристрастието си ... :))) ... притоплят го периодично с цел интрига , зачитал съм му някои от сквернословията , има да изучава отново физика и химия , не знам как е преминал средното си образование ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
kane
преди 3 години
"ум робува, царува и патки пасе"Много хора слагаха и тоалетна хартия в портфейла си, парцели на луната и пр
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Petar2015
преди 3 години
Предлагам да махнете от текста побългарената чуждица "онлайн" (смисълът се запазва и без нея).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Всъщност само атомчетата са реална заплаха за слузта и газчицата. ВЕИ никога няма да стигнат и 50% от реалното потребление. Сега са около 8%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Не, това не е ултра-био-еко.Не става благородници да се занимават с мръсни и опасни неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още