IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ремилитаризацията на о. Готланд връща спомените за Студената война в Швеция

За по-широкия регион на Балтийско море това е поредната демонстрация как картината на сигурността се е влошила драстично след анексията на Крим от Русия

17:56 | 07.09.20 г.
<p>
	Изглед от Висби, о. Готланд. <em>Снимка: ERIC ROXFELT, GALBE.COM/Bloomberg</em></p>

Изглед от Висби, о. Готланд. Снимка: ERIC ROXFELT, GALBE.COM/Bloomberg

Във военното пристанище на северното крайбрежие нещата изглеждат тихи. Виждат се частни лодки, но не и военни плавателни съдове. В главния град Висби от време на време се виждат камиони, превозващи войници. В един момент от военното летище край града излита самолет за наблюдение, който два пъти обикаля гористия западен бряг и се отдалечава към морето.

Местните жители в града изглежда до голяма степен подкрепят усилването на армията, което според тях беше предизвикано от руската дейност. Руското посолство в Стокхолм отказва коментар.

Спомен от миналото

Маневрите в Готланд са важен етап в историята на региона след Студената война. Швеция, както и съседна Финландия, не е член на НАТО, но по време на Студената война, както и сега, тя се разглежда като съюзник, а от Москва – като противник.

През 80-те години на миналия век военноморският флот на Швеция редовно се сблъскваше със съветски подводници край шведското крайбрежие. Шведски военни хеликоптери хвърляха мини в окопите на Балтийско море, където подозираха, че се крият съветски кораби в мисии за събиране на разузнавателни данни.

Когато Съветският съюз се разпадна през 1991 г., широко се предполагаше, че дните на военни игри на котка и мишка между Изтока и Запада в Балтийско море са свършили завинаги. През 2005 г. Швеция прецени, че войските на Готланд са загуба на ресурси и ги изтегли.

През следващите години охлаждането на отношенията между Москва и Запада, ускорено от анексирането на територия на Русия в Грузия и Украйна, повдигна въпроса дали решението за преразпределение на Готландския полк е било разумно. През октомври 2014 г. последва неистово търсене на враждебна подводница сред острови в близост до Стокхолм. Това отново повдигна дебата за военното присъствие на Готланд и през 2015 г. беше решено да се пренасочат войски на острова.

„Започвайки с Украйна през 2014 г., видяхме влошаване на ситуацията със сигурността в региона на Балтийско море“, казва Ардин, военният началник на Готланд. „Видяхме повишена военна активност, повече учения, предприети в кратки срокове. Ситуацията със сигурността се влоши“, допълва той.

Разположен в средата на Балтийско море, по средата между Стокхолм и руския екслав Калининград, Готланд отдавна е признат за стратегически актив. Островът е ключов обект за всяка армия или търговски флот, търсещ контрол над околните води, които свързват втория руски град Санкт Петербург с шест северни и балтийски столици, както и със Северна Германия и Северно море. Затова Швеция трансформира военната си база тук в модерен гарнизон за възстановения Готландски полк.

От 2015 г. броят на щатния военен персонал на острова се е увеличил от около 50 души на над 300. Това лято полкът взе първите си военнослужещи в изпълнение на военна служба, която беше въведена отново на национално ниво през 2018 г.

Понастоящем правителството на Швеция работи по своя план за разходите за идните години, което категорично предполага, че ще продължи ремилитаризацията на териториите на страната в Балтийско море. Настоящите оценки предполагат допълнително увеличение на разходите за отбрана на Швеция през следващите години от 5 милиарда крони (485 милиона евро) годишно между 2021 и 2025 г. Общите разходи ще достигнат 85 милиарда крони (8,2 милиарда евро) до 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още