IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия има по-належащи проблеми от Brexit

Тя трябва да се справи първо със свят на агресивни суперсили с враждебно отношение към ЕС

14:52 | 15.09.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Списъкът с наболели въпроси пред Меркел е дълъг. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Списъкът с наболели въпроси пред Меркел е дълъг. Снимка: Bloomberg

Над всичко обаче се откроява безпокойството относно президентските избори в САЩ. Един представител на Берлин твърди, че: „Едва ли има друга държава, извън самата Америка, която да е зависима толкова от изборите на 3 ноември, колкото Германия“. Победа на демократа Джо Байдън би дала шанс за съживяване на западния алианс, от който германската сигурност зависи от десетилетия. Но втори мандат за Доналд Тръмп вероятно ще направи американската администрация по-открито враждебна към Берлин и Брюксел.

Отношенията на Германия с Турция - винаги сложни - също са все по-наболели. Берлин се опитва да посредничи между Гърция и Турция в Източното Средиземноморие, като се опасява, че може да избухне конфликт между двете съюзнички в НАТО.

Фактът, че Турция е приела милиони сирийски бежанци, е от изключителна важност. Определящ момент в ерата на Меркел беше решението на канцлера през 2015 г. да приеме повече от 1 млн. бежанци, които дойдоха предимно през Турция. Нов прилив на мигранти от региона би бил кошмар за Меркел - особено по време на пандемия. Така че новината, че голям бежански лагер в Гърция е изгорял, бие тревожни камбани в Берлин.

И всичко това трябва да бъде решено на фона на извънредните предизвикателства, поставени от Covid-19.

Докато се опитват да реагират на все по-големите заплахи от света, германските лидери отново и отново се връщат към важността на поддържането на европейското единство. В един свят на агресивни суперсили и глобални екологични и здравни предизвикателства, те вярват, че европейските държави могат да се надяват да защитят своите интереси единствено като се държат заедно. Защитата на единния европейския пазар е въпрос на сигурност - както и на икономика.

Този глобален контекст обуславя германския отговор на Brexit. Погледнато от Берлин, би било опасно и самоунищожително да се позволи споразумение, което подкопава единния пазар. От гледна точка на германците, разрешаването на безмитен и безквотен достъп до пазара на Обединеното кралство - същевременно освобождавайки Острова от регламентите на ЕС за държавната помощ и граничния контрол - би представлявало неприемлива заплаха за правния ред, просперитета и единството на Европа. Съществува и въпросът за доверието. Ако правителството на Борис Джонсън развали сделка, договорена преди девет месеца, какъв е смисълът да се преговаря пак с британците?

Това послание обикновено се предава спокойно и без злоба. В Берлин, най-суровата дума, която чух във връзка със съобщението на британското правителство, че възнамерява да наруши международното право, беше „обезпокоително“.

Тази реплика ме порази с проникновението, че ако в днешни дни искате да чуете сдържаност в британски стил, трябва да отидете в Германия. Политическата атмосфера в Лондон е истерична и тесногръда. Германците са тези, които мислят глобално и чиято максима сега изглежда е: „Да запазим спокойствие и продължим“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
mick
преди 3 години
Германия е във васално положение. Това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още