IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп за горските пожари: Скоро ще захладнее

Байдън обещава по-зелени политики, но темата не вълнува по-голямата част от избирателите в САЩ

15:04 | 15.09.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<div class="text-wrap tlid-copy-target">
	<div class="result-shield-container tlid-copy-target" tabindex="0">
		<em><span class="tlid-translation translation" lang="bg"><span title="">Американският президент Доналд Тръмп говори пред представители на медиите в Сакраменто, Калифорния. Снимка: Bloomberg</span></span></em></div>
</div>
Американският президент Доналд Тръмп говори пред представители на медиите в Сакраменто, Калифорния. Снимка: Bloomberg

Листата са виновни. И сухи дървета, които падат. Те са като кибритени клечки, а вятърът е бензинът. Ето как президентът на САЩ Доналд Тръмп гледа на ситуацията в щатите Калифорния, Орегон и Вашингтон, където бушуват опустошителни горски пожари.

Само в Калифорния са унищожени повече от 19 хил. квадратни километра гори и храсталаци, приблизително общия размер на трите най-големи български области - Бургас, Софийска област и област Благоевград. Загинаха поне 35 души, десетки хиляди са евакуирани. За Тръмп обаче те не са израз на ускоряване на климатичните промени, а провал на управлението на горската политика в щатите.

И така по време на посещението си в Сакраменто президентът насочи всички въпроси на репортерите по темата за изменението на климата до губернатора на Калифорния от Демократическата партия Гавин Нюзъм. Той спомена, че 57% от горите в щата са отговорност на федералното правителство и заяви, че отчасти именно изменението на климата е отговорно за пожарите. По този начин се противопостави на Тръмп, което обаче не притеснява президента.

В отговор на допълнителни въпроси за изменението на климата той каза, че "скоро ще се разхлади, просто гледайте". И се противопостави на призивите на местен политик да следва науката: „Не мисля, че науката наистина знае какво става“.

Не е изненадваща проява за президент, който напусна Парижкото споразумение за климата, оттегли различни екологични закони на своя предшественик Барак Обама, одобри производството на петрол в природен резерват в Аляска и провежда икономическа политика, която позволява електроцентралите, работещи на въглища, да работят по-дълго. И всичко това въпреки оценката на учените от инициативата The National Climate Assessment, които вече посочиха сериозните последици от изменението на климата за САЩ в изчерпателен доклад през 2018 г. Наред с други неща, този доклад предвижда как горските пожари в страната ще се засилят.

А и не се очаква времето в Калифорния да се разхлади, както казва Тръмп. Само в Орегон всички гори са официално класифицирани като „изключително застрашени от пожар“. А така наречените ветрове на Санта Ана, топли, сухи ветрове, които често водят до горски пожари в региона, тепърва предстоят.


Байдън: Тръмп е климатичен подпалвач

Междувременно кандидатът за президент на Демократическата партия Джо Байдън нарече Тръмп лъжец по отношение на климата и „подпалвач на климата“ още преди появата му в Сакраменто. Байдън заяви по време на своя реч в Делауеър, че изменението на климата е една от четирите големи кризи, пред които са изправени САЩ в момента. И той призова за надпартиен, научно обоснован отговор на тази криза: „Горските пожари няма да пропускат градовете, ако те са гласували по един или друг начин, за една или друга политика“, каза Байдън.

77-годишният политик иска да върне страната към Парижкото споразумение за климата и да ангажира САЩ с целта да бъде въглеродно неутрална  до 2050 г. Байдън иска да похарчи 1,7 трилиона щатски долара (1,4 трилиона евро) за „преход към чиста енергия и екологична справедливост“, ако стане президент. Освен всичко друго, четири милиона сгради трябва да станат енергийно ефективни, което трябва да създаде милион работни места. Електромобилността също следва да бъде насърчавана и да създава работни места.

Climate Action Tracker, независима, следваща научните принципи организация, която оценява климатичните цели на отделни страни въз основа на Парижкото споразумение, нарича плановете на Байдън „амбициозни“. И все пак ще му бъде трудно да изпълни предизборното си обещание. Climate Action Tracker оценява страната като "сериозно неадекватна" заради климатичната политика на Тръмп, най-лошата стойност в индекса си.

Отричащият климатичните промени Тръмп и неговата политика не само върнаха САЩ назад. Отдалечаването от една от водещите държави в света от опазването на климата има и глобални ефекти. Не всички ще бъдат възстановени веднага въпреки плановете на Байдън, които са доста мащабни по американските стандарти. Освен всичко друго, те предвиждат и премахване на субсидиите за изкопаеми горива. Това би било стъпка по-далеч от политиката на бившия президент Барак Обама. Правителството му насърчаваше възобновяемите енергийни източници, но също така и изкопаемите и финансираше глобални компании за изкопаеми енергийни източници. 


Според последните данни на Американската администрация за енергийна информация голяма част от производството и потреблението на енергия все още са от изкопаеми горива. Делът на въглищата намалява от години, докато този на природния газ се е увеличил заради добива чрез фракинг. А производството на възобновяеми енергийни източници също се увеличава, през 2019 г. потреблението в САЩ за първи път надвишава това на въглища, но все още е доста под 15 процента от общото потребление. Освен това американците губят много енергия; потреблението на глава от населението е почти два пъти по-високо от това в Германия.

В климатичния план на Байдън не е ясно как той се отнася по темата за фракинга. Производството на природен газ предизвика икономически бум в страната, но е противоречиво, тъй като природозащитниците считат, че има рискове за замърсяване на подпочвените и питейните води, както и възможни земетресения. По време на предизборната кампания Байдън се обяви срещу обща забрана за фракинга, но как вижда бъдещето ѝ остава неясно.


Прогресивното крило на демократите около Александрия Окасио-Кортес, подкрепено от кандидата за вицепрезидент на Байдън Камала Харис, вече представи нов зелен курс през февруари миналата година, също десетгодишен план. Модните думи тук: икономика, основана на чиста енергия, нови работни места чрез преквалификация и социална и екологична справедливост.

Но това са все още само идеи и нищо, което може конкретно да доведе до закон. Степента, до която ще се промени законодателството за опазване на климата в цялата страна, зависи не само от бъдещия президент, но и от мнозинствата в Конгреса след 3 ноември. Тогава ще могат да бъдат избрани всички 435 членове на Камарата на представителите и една трета от сенаторите.

На местно ниво има политически инициативи, които се опитват да работят срещу правителствената политика в областта на климата. В US Climate Alliance губернаторите на 25 щати се събраха, за да продължат да работят за целите на Парижкото споразумение за климата. Включително Калифорния и Ню Йорк. Стотици кметове също се обединиха в рамките на Climate Mayors. Като се имат предвид обаче размерите на Съединените щати, тези инициативи сами по себе си не могат да заменят федералния закон.


Но дали Байдън и неговият екип ще се съсредоточат повече върху опазването на климата през оставащите седмици на предизборната кампания е под въпрос - въпреки опустошителните кадри от тези дни. Защото въпреки продължаващите катастрофи въпросът не е решаващ за повечето граждани.


През август изследователският център Pew попита избирателите кои теми са важни за тях. Само 42 процента казват, че изменението на климата е гореща тема. Това смятат само 11 процента от републиканците. Според проучването най-важните теми са други: икономиката, здравната политика, номинирането на съдии във Върховния съд и пандемията на коронавируса.

По материали на Bloomberg и Die Zeit

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
момчето си отива от голямата бяла къща , на изпроводяк може да си приказва небивалици ... не че е редно , но под перчемът бръмбърите не му дават особен шанс с нещо смислено да се запомни ...https://ig.ft.com/us-election-2020/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още