IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не трябва да позволяваме на Covid-19 да върне хората в ямата на бедността

След като едно семейство изпадне в крайна бедност, то може никога повече да не се възстанови

10:44 | 30.09.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изкатерването от ямата на бедността е трудно. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Изкатерването от ямата на бедността е трудно. Снимка: Bloomberg

По-нова предпазна мрежа е държавното здравеопазване. Повечето британци придобиха своя защитен статут с основаването на Националната здравна служба през 1948 г. Много азиатци реализираха този преход едва през този век. През 2003 г. в Китай само 22% от населението бе здравно осигурено. Тази година страната възнамерява да достигне пълно покритие. Това би трябвало да намали честотата на медицинските кризи, обедняващи семействата.

Преходът бе много по-неравен в други страни с ниски и средни доходи (по-специално Индия), но има бавна възходяща тенденция. „През 2017 г. между една трета и една втора от населението на света беше обхваната от основни здравни услуги“, съобщава Световната здравна организация. Следващата стъпка е да се разшири здравеопазването до най-уязвимите хора, включително единия милиард инвалиди по света, които е несъразмерно по-вероятно да живеят в крайна бедност.

Толкова прости мерки като ваксинирането на децата и въвеждането на контролни прегледи за бременните жени могат да спасят семейства. Дори в нефункциониращото Зимбабве евтините лекарства за лечение на СПИН, финансирани предимно от чуждестранни донори, повишиха средната продължителност на живота със 17 години от 2004 г. насам.

Най-новата глобална предпазна мрежа е частна. Животът на милиардите хора с дневен доход между 2 и 10 долара бе променен от смартфона. Благодарение до голяма степен на онлайн банкирането броят на африканците със сметки се повиши от 170 милиона през 2012 г. до близо 300 милиона към 2017 г., докладва McKinsey. Очаква се цифрата да достигне 450 милиона - половината от населението на Африка - до 2022 г. Това е потенциално трансформиращо: способността на семейния бизнес да преживее шок може да зависи от спестяванията на собственика.

Преди Covid-19 да удари, все повече хора по света спестяваха по няколко цента на ден, за да плащат премии от няколко долара на месец, за да застраховат телефона си, трактора си или здравето си. Всъщност те си гарантираха, че няма да попаднат в ямата.

Коронавирусът ще сложи край на опитите на много семейства да излязат от нея. След като едно семейство изпадне в крайна бедност, то може никога повече да не се възстанови, защото често се налага да продава активи, като например добитък, или да спира децата от училище. Как да помогнем на хората да преживеят този екзистенциален момент?

Вместо да създава скъпи ад хок програми за помощ, най-новото мислене в икономиката на развитието е (чрез цитиране заглавието на класическа книга): Просто дайте пари на бедните. Те знаят собствените си нужди по-добре, отколкото служителите, оказващи хуманитарна помощ. За разлика от глобалната финансова криза през 2008 г., държавите и неправителствените организации вече могат да захранват директно банковите сметки на бедните, намалявайки риска от непълно покритие. Нека не позволим на Covid-19 да върне хората в ямата на бедността за още едно поколение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
scott
преди 3 години
Смешна статиес!!!!!ковида е направен да сатанизира Китай и да намали населението до 500 милки. Това е ВОЙНА! ПО ВСИЧКИ КАНАЛИ, 24/7Точно оръжието започна да действа и некъв призовава да се намалът жертвите му? Нет, найн и нихт!Кукловодите се имат за богати и безсмъртни. Системата, която са създали им дава две обещания: ВИНАГИ БОГАТИ И ЖИВОТ ПО 300 ГОДИНИ: ТОЕС, ВИЕ СТЕ БОГОВЕ.Сега, днеска, чрез ковида, просто се борът със екологичната заплаха чрез разреждане на човешката популация на планетата + изпращане на марс на по-глупавата половина от хоменесапиенса.ПРОГАРИМИ ДОБЕЗКРАЙ! ТИ, БЕДНИЯ, ПЪРВО ПРАВИШ БОГАТИЯ ПО-БОГАТ И ВЛАСТЕН И АКО МУ СЕ СТРУВАШ ДОСТАТЪЧНО ПОКОРЕН И ЗАСЛЕПЕН - ПОДФЪРЛЯ ТИ МИЛОСТИНЯ, КОЛКОТ ДА НЕ ПУКНЕШ ОТ ГЛАД.УРА ЗА КОРОНАВИРУСЪТ, КОВИДИНДИАНЦИТЕ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още