IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиките на АСЕАН и Индия могат да се върнат към растеж в началото на 2021 г.

Редица икономисти от Югоизточна Азия изтъкват необходимостта от по-големи правителствени разходи в подкрепа на домакинствата и малкия и средния бизнес

23:25 | 06.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Амонтеп Чаула от тайландската банка CIMB очаква „икономиката на Тайланд да се възстанови частично до второто тримесечие на 2021 г.“, подкрепена от „правителствени разходи (както и) от възстановяването на покупателната способност и доверието сред домакинствата от средната класа“.

Повечето икономисти са съгласни, че държавните разходи са един от ключовите фактори за икономическо възстановяване. „Стимулът на фискалната политика ще бъде ключовият катализатор за растеж през 2021 г.“, отбеляза Карло Асунсьон от Union Bank of the Philippines.

И все пак бъдещото възстановяване зависи до голяма степен от овладяването на COVID-19. "Увеличението на ежедневните случаите на заразени с COVID-19 е най-големият риск за икономиката на Индонезия през следващите месеци", предупреждава Денди Рамдани от индонезийската Bank Mandiri. "Пълното възстановяване ще се случи само след като бъде открита ваксина", добави Нери от Bank of the Philippine Islands.

23,9-процентното свиване за индийската икономика е далеч по-дълбоко от това на АСЕАН през периода април-юни. Това се дължи до голяма степен на блокадите в цялата страна. След това правителството започна да редува разхлабване и затягане на ограниченията, с което целеше да постигне както предотвратяване на ръст при инфекциите, така и стимулиране на икономическото възраждане, но впоследствие вирусът продължи да се разраства. Потвърдените случаи в Индия достигнаха 6 милиона, като в това отношение страната се нарежда на второ място, изпреварвана единствено от САЩ към края на септември.

АСЕАН АСЕАН

Средната прогнозна оценка за растеж за фискалната 2020/21 е минус 8,4%, което е с 3,3 процентни пункта по-малко от предишното проучване през юни. Икономистите предвиждат, че отрицателният тримесечен растеж може да продължи до периода януари-март на 2021 г.

Дармакирти Джоши от CRISIL преразгледа своята прогноза за 2020/21 от минус 5% на минус 9%. "С все още неясния пик на пандемията на хоризонта, и липсата на адекватна пряка фискална подкрепа от страна на правителството, отрицателните рискове за предходната ни прогноза са се материализирали", обясни Джоши. Икономиката се отвори отново частично след юни, но "устойчивостта на възстановяването остава под въпрос, тъй като нарастващите случаи могат да доведат до повторно налагане на локални блокади или да направят потребителите по-склонни в поемането на рискове", заявява от своя страна Сонал Варма от Nomura.

Според икономистите е необходимо да се подобрят мерките за овладяване на пандемията, като по-засилено тестване и повече тактически насоки за социално дистанциране. Също така те съветват страните да увеличат разходите и ефективното им използване за подпомагане на доходите, субсидии към малкия и средния бизнес и публичните инвестиции. Икономистите предлагат и подобряване на управлението по отношение на централната и местната власт, както и по-добра комуникация между органите.

„Правителството не трябва да се тревожи за увеличаване на разходите и за временно разширяване на фискалния дефицит, за да подкрепи икономиката, дори ако това трябва да стане с цената на понижаване на държавния кредитен рейтинг“, коментира Винсент Лу Йонг Хонг от KAF Research, Малайзия.

Уан Сухайми от Kenanga Investment Bank се фокусира върху бедните. „В близко бъдеще ще е необходим по-изчерпателен план за възстановяване, който да се фокусира върху непрекъснатото социално подпомагане на бедните и хората с нисък доход, както и по-голяма подкрепа за туристическата индустрия“, изтъква Сухайми.

Що се отнася до държавното управление, редица икономисти от Филипините подчертават необходимостта от „подобрена координация“ между институциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още