IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания трябва да се страхува от Тръмп, а не от Байдън

Втора администрация на сегашния президент ще възприеме много по-агресивна външна политика спрямо Обединеното кралство

17:35 | 14.10.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Борис Джонсън би трябвало да стиска палци за Джо Байдън. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Борис Джонсън би трябвало да стиска палци за Джо Байдън. Снимка: Bloomberg

Освен това са налице много области на външната политика, в които Великобритания продължава да се отклонява от настоящата американска линия, за все по-открито раздразнение на администрацията на Тръмп. Когато Великобритания застана на страната на Германия и Франция в съпротивата им относно нови санкции срещу Иран, държавният секретар на САЩ Майк Помпео я обвини, че подкрепя „най-големия държавен покровител на тероризма“.

Докато администрацията на Тръмп прегърна едностранността на политиката „Америка на първо място”, Великобритания остана отдадена на интернационализма. Обединеното кралство значително увеличи финансирането за СЗО в отговор на оттеглянето на американските пари, а и ще председателства следващия етап от преговорите на ООН за климата, от които САЩ се изтеглиха. И докато САЩ наложиха санкции на главния прокурор на МНС, Великобритания остава член на съда.

Втора администрация на Тръмп, окуражена от запазването на Белия дом, ще бъде много по-неърпима към тези политически различия. Тя ще изисква лоялност от Обединеното кралство, като натискът да се заеме линията на Америка може да бъде засилен бързо, ако той не беше предстоящ и без това.

Някои от правителството на Джонсън може би разглеждат тези унижения като приемлива цена за трудната търговска сделка. Но остават огромни пречки пред постигането на каквато и да е сделка - не на последно място често заявяваното нежелание на британците да приемат американските стандарти за храните. Дори ако бъде постигнато споразумение, то ще мине трудно през все по-протекционистичния конгрес. И дори сделката да бъде ратифицирана, икономическите ползи от нея, според оценките на самата Великобритания, не са впечатляващи. САЩ биха могли да включат в сделката почетна степен за Борис Джонсън от бившия университет на Тръмп, за да я подсладят.

Освен това страхът на консервативната партия от Байдън е изключително пресилен. Ирландско-американската общност е твърда в своята подкрепа за Белфасткото споразумение, което така или иначе е категорично в интерес на Великобритания. Но тя не е англофобската сила, която си представят чугунените тори, а и американците от ирландски произход са добре представени както в републиканската, така и в демократическата партия.

Байдън е мултилатералист, силно отдаден на американските съюзи. Неговите съветници по външната политика идват от елитите по източното крайбрежие, които имат силни културни и образователни връзки с Обединеното кралство.

В контраст, втора администрация на Тръмп би била лишена от системните хора, които в началото изгладиха ръбовете на външната му политика. Радикализирани от победата, американският президент и неговите сподвижници ще предприемат нова атака срещу либералния световен ред. Онези тори, които се оплакваха, че Брюксел превръща Великобритания във „васална държава“, ще открият по-голяма заплаха - от Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
ХахаВече зеха предварително да им казват от кого да се страхуват.Цирк!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
honaniga
преди 3 години
От никой.Те нас не ни знаят къде сме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
а ние от кого да се страхуваме ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Щото Тръмп ше им развали корона партито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още