IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Армии от адвокати „точат ножове“, ако изборите в САЩ стигнат до съда

Тази година има основателни предположения, че ще последват съдебни битки, и че само категоричен резултат е възможно да ги предотврати

19:45 | 05.11.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Stefani Reynolds/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

"Все още не мога да разбера как преброяването и проверката на бюлетините, подадени по пощата, ще протекат в оспорвани щати като Пенсилвания", каза професорът по право в Държавния университет в Охайо Едуард Фоули, който е експерт по изборно право.

Крайният срок за получаване и проверка на бюлетините, подадени по пощата, е петък. Удължаването на този срок беше наредено от висшия съд в Пенсилвания. Върховният съд остави в сила това решение в отговор на опитите на републиканците да го блокират. Но няколко консервативни съдии показаха, че са отворени за преразглеждане на  въпроса след изборите, особено ако тези късно пристигнали бюлетини могат да решат изхода на изборите в щата, пише БТА.

Тръмп обаче не бе радостен от оставянето в сила на удължаването, макар че Пенсилвания ще отдели тези бюлетини от останалите в случай на повторно поставяне на въпроса пред съда. 

"Върховният съд на САЩ направи нещо ужасно на страната ни", каза в събота Тръмп в Пенсилвания.

В неделя той каза, че щом затворят изборните секции: "Ще задействаме адвокатите си".

Както Пенсилвания, Северна Каролина също преживя съдебна битка между демократите, които подкрепят удължаване на крайния срок за бюлетини, подадени по пощата, и републиканците, които се противопоставят на това. Въпросът е в шестдневното удължаване, одобрено от щатски съд, отвъд тридневния допълнителен срок след деня на изборите, които контролираният от републиканците законодателен орган прие в отговор на пандемията.

Съдиите миналата седмица позволиха решението за допълнителните дни да остане в сила, независимо от несъгласието на трима консервативни съдии.

В Минесота късно пристигащите бюлетини ще бъдат също отделени от останалите заради продължаващи съдебни процедури, съгласно решение на федералния апелативен съд.

Съдебните дела, заведени от републиканците, оспорват решенията на местните власти, които могат да придобият национално значение при малка разлика в броя на гласовете.

В Невада съдия от щатски съд отхвърли опита на предизборния щаб на Тръмп и републиканците в щата да се спре преброяването на бюлетините, подадени по пощата, в Лас Вегас, окръга с най-многобройно и клонящо към демократите население.

Съпредседателят на предизборния щаб на Тръмп в Невада, Адам Лаксалт заяви, че се разглежда вариантът за незабавно оспорване пред Върховния съд на Невада.

Според републиканците на наблюдателите не се разрешава да се приближат достатъчно близо до изборните служители и машини за гласуване в натоварения преброителен център в предградията на Лас Вегас, за да удостоверят подписите на избирателите.

В Тексас републиканците искат от щатските и федералните съдилища да разпоредят изборните служители в района на Хюстън да не броят бюлетините, пуснати на автомобилни стоянки за гласуване. Върховният съд на Тексас в неделя отхвърли жалбата на републиканците.

Никога досега не е имало съдебни дела в толкова голям мащаб и обхват, свързани с президентските избори. Тръмп намекна, че изходът им може да бъде решен в съда. Колкото по-оспорвана е надпреварата, толкова по-вероятно е неговата прогноза да се сбъдне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
"Никога досега не е имало съдебни дела в толкова голям мащаб и обхват"Ами защото никога не е имало такива мащабни и същевременно нагли машшшшинации !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Армии от адвокати точат ножове, ако изборите в САЩ стигнат до съда Ножове!?!Самурайски мечове > къси + дълги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още