IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републиканците внимателно се дистанцират от Тръмп

Въпреки предпазливите си изказвания нито сенаторът Марко Рубио, нито Fox News засега твърдо затръшват вратата пред президента

13:54 | 05.11.20 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>
	Републиканецът Марко Рубио. <em>Снимка: Greg Nash/The Hill/Bloomberg</em></p>

Републиканецът Марко Рубио. Снимка: Greg Nash/The Hill/Bloomberg

В сряда сутринта (местно време) републиканският сенатор Марко Рубио написа туит, който може да има значение за бъдещето на неговата партия: "Ако отнеме дни, за да се преброят законно подадените гласове, това НЕ е изборна измама", казва сенаторът от Флорида. "И съдебните дела срещу преброяването на бюлетините, подадени след законоустановения срок, не са потискане на гласовете”.

По този начин Рубио противоречи на изявлението на американския президент Доналд Тръмп, който поиска да бъде сложен край на преброяването на подадените навреме гласове.

През нощта Тръмп все още водеше във важни щати като Мичиган или Уисконсин, в сряда на обяд медиите в двата щата в Средния Запад обявиха Байдън за победител, тъй като неговата преднина изглеждаше непостижима.


Нищо от това не е повторение на изборите през 2000 г. - въпреки процесите, които Рубио споменава. По това време републиканците около своя кандидат Джордж Буш спряха преброяването на гласовете във Флорида и попречиха на демократа Ал Гор да спечели щата, а с това и Белия дом.

Гласовете, отместили вота в полза на Байдън в деня след изборите, от друга страна, се броят за първи път - това са пощенски гласове, които поради съответните закони в щатите могат да бъдат преброени само след изборния ден. Бюлетините, в легитимността на които Рубио също се съмнява, едва ли ще променят преднината на Байдън.

Но Тръмп не иска да остави нито една възможност неизползвана. В Уисконсин екипът му иска да преразгледа преброяването. Това е възможно, защото преднината на Байдън е по-малко от един процент там. Екипът му вече е завел дела в три щата.

Бившият губернатор на Уисконсин Скот Уокър (от републиканците) придава малко надежди на президента: 20 000 гласа в полза на Байдън са "голямо препятствие", написа Уокър в сряда следобед в Twitter. Обикновено преброяването в Уисконсин би променило резултата само с няколкостотин гласа. Откакто Уокър написа посланието си в социалната мрежа, преднината на Байдън в щата нарасна до над 30 000 гласа.

Така че ситуацията все още е объркваща, но все по-безнадеждна за Тръмп. И така, Рубио е първият топ политик на републиканска партия, Рубио опипва почвата: защитава справедливото преброяване, без да се противопоставя открито на Тръмп.

Fox News, считан за про-републикански канал, също предпазливо се отдалечава от Тръмп. Това досега е единственият голям телевизионен оператор, който провъзгласи Байдън за победител в Аризона - стъпка, която доверените лица на Тръмп вероятно скрито са критикували. 

Водещият Крис Уолъс, топ лицето на телевизионния канал, нарече появата на Тръмп в изборната нощ „клечка за кибрит, която президентът хвърли в изключително запалима ситуация“.

Нито Fox, нито Рубио са затръшнали всички врати, ако Тръмп обърне изборите по време на преброяването или в съдебната зала. Но очевидно те не искат да участват в подпалването на американската демокрация, която Тръмп организира.

От партийна гледна точка Тръмп едновременно впечатлява и се проваля

Още в четвъртък може да стане ясно, че Тръмп ще бъде изместен от Белия дом след един мандат. Изборният анализ за републиканците се усложнява все повече: Тръмп се справи по-добре от прогнозите на социологическите проучвания, а някои заплашени сенатори успяха да защитят преизбирането си и може да оспорят мнозинството в горната камара на демократите.

Съкрушителната победа на Байдън, която някои социологически проучвания смятаха за възможна, определено не се осъществи.

Тръмп удържа колебаещи се щати, като Айова или Флорида, но загуби бившата крепост Аризона и вероятно Джорджия. Тръмп не успя да привлече умерените избиратели в предградията, получи удивително силен резултат от латиноамериканците - и даде енергия на феновете си по начин, който едва ли някой друг републиканец може. От партийна гледна точка Тръмп едновременно впечатли и се провали. Да извлечем анализ и поука от това навярно все още е трудно, коментира германският Handelsblatt.

Какви възможности имат републиканците, сега зависи от това какво ще предприемеТръмп. Дали ще го подкрепят в неговата борба срещу преброяването на гласовете, или ще застанат срещу предишния си партиен лидер, ще зависи от това до каква степен обществото преценява тази битка като легитимна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
То пък кой им иска визи вече за тази прогнила държава.....,ако беше там дали щеше да се вредиш за легло с коронавируса който изкара.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 5
studioaa
преди 3 години
Кои обещания реално изпълни Тръмп:1. Беше обещал да НАМАЛИ харчовете вместо това той ги увеличи драстично и дългът се увеличи с 50% - т.е. пълен провал2. Беше обещал да построи стена на границата, а почти нищо не направи освен планове и няколко километра - т.е пълен провал3. Беше обещал да върне правото на всеки щат сам да определи дали да признава гей бракове и тук нищо изпълнено4.Беше обещал да изчисти неоконсерваторите троцкисти от ЦРУ, Пентагона и не само, че нищо не направи, а напълни администрацията си с такива мекерета лъжливи и като Болтън и като Макмастър.5. Беше обещал да върне поне част от загубената индустрия обратно от Китай - нищо подобно не се случи разбира се.6. Беше обещал да спре с международните интервенции - нищо подобно не се случи обаче7. Беше обещал да спре технологичните гиганти от опитите им за цензура на неудобните - абсолютно нищо не направи срещу тях, дори опит нямаше тукЛогично е когато предадеш подръжници както безсрамно направи Тръмп да си ходиш. Тръмп се оказва, че е същия продажник като родните "десни" предатели като желев, костов, стоянов, атанасов, рада дълбоката и останалите "сини" комунисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
какво разбираш под остър език ... :))) ... бих го заменил с вулгарен ... бих добавил и беден речник , дори от към вулгаризми ... кой отнемаше акредитации на журналисти ... ?! щото му задават въпроси на които се запъва ... ?! мхм ... ?! медиите им произвеждали фалшиви новини ... :))) ... той се сцепвал от работа ама те какво го питали ... :))) ... не е нито един , нито два , нито три случая ... еее , ти какво очакваш ... да му се възхищават ли ... ?! квото е посял това е пожънал ... да си бяха избрали по-подходящ кандидат републиканците , не е да нямаха известни политици ... смятай колко е бездарен тромбонът щом байдън с всичките му кривици го би на избори ... винаги можеш да четеш bradva.bg или bultimes.bg ... и още около 180 такива има на български език и незнамсиколко по света ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 3 години
убеждения, хахаха... от забележка за лошия ти английски, стигнахме до идеологически убеждения.... ти му викаш куме иване,... той...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 5
bgMan
преди 3 години
Това не е вярно.Истината е, че демократите организират бунтове и погроми срещу всички институции заемани от републиканци използвайки чернокожи екстремисти. И навсякъде където кметовете са демократи полицията няма да защитава институциите, а само ще гледа. И всичко това за да се отвлече вниманието от грандиозната фалшификация на изборите чрез 100 милиона бюлетини пуснати по пощата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 7
Hahoto2
преди 3 години
И викаш протсакел бил Тръмп, убо, не споря. Ама поне не влезе в скандали да си навира тромпета в гащите на Моника, не бомбандира хората от Белград щото не им харесва политиката, не нападна Ирак или Либия. Руснаците го избраха, а ги спука от санкции. Ама езикът му бил остър, що не? В Библията пише - "По делата", а не по приказките! Ще го видим новия "младеж", зелен, правилен със слушалка в ухото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 5
Hahoto2
преди 3 години
Майната му на Тръмпоня, виж нашите медии виж техните - това ли е демокрацията?Виждаш ли свободните медии, които информирата честно?Които имат журналистически стандарти? Които представят факти, а не внушения? Които търсят мнението на двете страни, а не само на тази, която им плаща? Нещата са мнооого прости. Тръмп беше сатанизиран и демонизиран още кат остана кандидат - обвиняваха го във всички земни грехове. Презвиждаха войни и конфликти - писаха ли писаха простотия след простития и така до края на мандата му. Изро.дска история. Днешните web вестници "Отечествен фронт" и "Работническо дело", с млади правоверни джендърски писатели-преводачи, които знаят как да живеем ние, защото някой друг им го спуска на мейла! Пак ти казвам СМЕШНИЦИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
тромбонът е системен простакел в тежка форма , наследсвено богаташко *** дето си мисли , че всичко му е до коленете и всеки му е длъжен щото държи голямата тояга зад гърбът си . такива ги мразят всички ... и в свободният свят всеки е свободен да му изкарва кирливите ризи на показ ... винаги можеш да четеш foxnews и pravda.ru , дето това е спестено ... :)))в болницата заглеждах "первый канал" , нема такава пропаганда , бех я забравил от тошковото безвремие ... след репортажите за путин , репортажите за последните достижения на руските машиностроители , техници , строители спортисти и пр ... имаше и репортаж за хамерика и тръмп . винаги започват с просяк на първия кадър , дали на мост , дали на улица , имаше един кадър го хванах няколко пъти го даваха пред небостъргач по време на залез един просяк - хубаво сниман , като че ли специално е търсен ефектът ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
"обаче ако на пети се набие печат като от трети имаме проблем" ... точно така ... !!!законодателят е решил проблема и това се води фалшифициране на изборен резултат и се обсъжда в отделен закон дори , няма глоби , лежи се до 5 години и вървиш по бързата процедура , като дребно хуланство , не ти цепят басма дето се вика ... освен това попадаш под влиянието на още два техни закона , единият беше нещо за злоупотреба на длъжностно лице другият за присвояване на личност , абе натрупват ти няколко присъди за нула време ... :)))не е като у нас ... тъй ... да знаеш защо не ни дават лесно визи за усато и постоянно говорят за върховенство на законът ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
abdul
преди 3 години
имам някакво усещане, че момента с националната правораздавателна система вече отминава. идва време за "частната".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още