IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ден втори след изборите: Какви са позициите на кандидатите?

Байдън се нуждае само от един щат, за да спечели, а Тръмп ще трябва да бие и в четирите оставащи - Пенсилвания, Джорджия, Северна Каролина и Невада

11:21 | 05.11.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Micah Green/Bloomberg</em></p>

Снимка: Micah Green/Bloomberg

Добре дошли в ден 2 след изборите в САЩ. Джо Байдън изпреварва с почти 3,5 милиона гласа Тръмп във всенародното гласуване с общо около 72 милиона гласа, счупвайки рекорда на Барак Обама. Никога досега в историята на САЩ кандидат за президент не е печелил повече гласове от Байдън тази година.

Само че, както е добре известно, общият брой гласове няма значение в случая и все още не е ясно кой ще управлява Америка в бъдеще. Но може да не се наложи да чакаме още един ден, докато бъдат отчетени последните гласове по пощата в Пенсилвания.

Защото Байдън се нуждае само от един щат, за да спечели - и както стоят нещата, това може и да не е непременно Пенсилвания.

А ето и малко изчисления от Wall Street Journal. 


Ако малката преднина на Байдън в Аризона се задържи, въпреки че тя намалява, тогава претендентът ще има 264 гласа в избирателната колегия. Само 6 ще го делят от мнозинството. В момента Тръмп пък държи 214 гласа.

Южният щат Джорджия (16 гласа) и Невада на Запад (6) скоро може да обявят победител. В Невада Байдън е напред, в Джорджия преднината на Тръмп се топи - а пощенските гласове, които остава да бъдат преброени, обикновено са за Байдън. Повечето компании за залози дават предимство за победа на демократа и в двата щата. 

Идва и ролята на голямата награда. Пенсилвания с цели 20 електора - щатът, в който преди 77 години е роден Байдън.

Ако Тръмп спечели Джорджия, Невада и Северна Каролина (15), тогава резултатът ще бъде 264 на 251 за Байдън и решаващи за изборите ще са резултатите от Пенсилвания. Но вероятно те няма да са известни до петък. Понастоящем Тръмп води там с около 200 хил. гласа, но стотици хиляди пощенски гласове все още липсват, например от региона Питсбърг, а те, предполагат експерти, са в мнозинството си в полза на Байдън.

А какъв би бил изходът за Тръмп? Откакто президентът обяви победата си в изборната нощ и вече загуби решаващи щати (Уисконсин, Мичиган), той търси алтернативни начини да спечели изборите чрез съдилища. Но това поне отстрани прилича на заговор на второкласен автократ, който се нуждае от резервен вариант, за да има поне някаква аргументация за евентуалното си поражение.

Чак да се запитаме: Защо е този цирк? Защо не може просто да изчака и да спечели честно, или да загуби? Но за да спечели, Тръмп трябва да спечели във всички оставащи щати - Пенсилвания, Джорджия, Северна Каролина и Невада. А пред Байдън има цели 4 начина за победа - победа в който и да е от тези четири щата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 3 години
Като натъпчеш цивилизования бял свят с нецивилизовани небели талибани, дето режат зелки, какво точно очакваш да се случи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
в цивилизованият бял свят , към който принадлежим от 2007 , даже бих написал и китай и япония , войни НЯМА ДА ИМА повече ... :))) ... свиквайте с тази мисъл ... !!!преди няколко години китайски и японски кораби нали си ги мериха там по техните морета ... с водни оръдия ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
alphaomega
преди 3 години
Започва гражданска война. Тръмп така или иначе си изигра ролята и вече не е необходим. Революцията ще продължи и без него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Единствено сега стискам палци републиканците да удържат сената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Дядя Трамп май ще събира багажа от Белия дом. Вече може да са му пратили камиона, да не излиза стиснал кашона със джунджуриите от бюрото.Ехх, дядя Тръмп, въпреки, че имаше и успехи, като например поставянето на китайчока на мястото му, и икономическотп развитие, много грешки допусна. Хайде със здраве сега се качвай на камиона, да не стават разправии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
оранжадата се дегазирА ... още три месеца ще му четем неадекватизмите и после смятам само да се споменава няколко месеца като лош сън и да утече в историята ... републикаците да си напишат добре домашното с някой от по-младите им кандидати за следващите избори , щото при демократите има поне 6-7 кандидатури ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
ае той и в Уисконсин и Мичигън водеше ама "писмата" нещо мноо натежаха в театрото. Те наще от къде ли са ги видели тия чудеса с бюлетините сао се чудим .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Ще обясня на Путин, че има цена, която трябва да плати за намесата в нашите демократични процеси, каза Байдън на среща със спонсорите на кампанията. Скандал! Във Филаделфия отказват да допуснат в избирателните секции наблюдатели на Републиканската партия!Тоа Путин бил гоуема гадъ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 3 години
Миналият път не беше ли пак нещо подобно? Помня как им висяха ченетата по площадите. Ще видим дали са си написали домашното този път. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още