IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще продължат търговските преговори между САЩ и Великобритания при Байдън?

Очаква се новата американска администрация да е по-предпазлива към търговията като цяло в сравнение с режима на Тръмп, което ще изисква повече търпение

13:58 | 16.12.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новият президент на САЩ Джо Байдън. <em>Снимка: Robert Deutsch/Bloomberg</em></p>

Новият президент на САЩ Джо Байдън. Снимка: Robert Deutsch/Bloomberg

Отделна група, оглавявана от държавния секретар на САЩ Майк Помпео, обсъжда мобилността на работната сила. Бъдещето и обаче е неясно предвид предстоящата промяна в администрацията на САЩ. Въпросите, засягащи имиграцията, обикновено не се разглеждат заедно с търговските, защото те са отговорност на Държавния департамент.

Призив за предпазливост

Наблюдателите на преговорите между САЩ и Великобритания подчертават, че предстоят тежки разговори. Очаква се новата администрация да предприеме по-предпазлив подход към търговията като цяло в сравнение с режима на Тръмп. Това ще изисква повече търпение и от страна на правителството на Великобритания.

Обединеното кралство трябва да се съсредоточи върху вдигането на ответни мита върху някои продукти, а след това върху инвестициите и трансферите на данни преди климатичната конференция, на която страната е домакин.

Вместо да се стреми към цялостно споразумение за свободна търговия, Великобритания трябва да работи за инвестиционна сделка, фокусирана върху данни и технологии, казват британски правителствени служители. Администрацията на новоизбрания президент може да постави нов акцент върху въпроси като околната среда и трудовите стандарти. Има ясна възможност за Обединеното кралство и САЩ да работят заедно по споделени приоритети, включително климатичната криза.

Би било голям триумф да се осигури пълноправно търговско споразумение в рамките на две години, казват и американски служители. Дори това обаче може да бъде постигнато, стига да има съгласие по въпросите за данъчното облагане на цифровите услуги в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Без оглед на това дали ще се реализира тесен договор, или широко търговско споразумение, има значителен апетит за укрепване на търговските връзки между бизнеса от двете страни на Атлантическия океан.

Смекчаване на позициите

Така или иначе позициите сякаш омекват. Миналата седмица Великобритания заяви, че ще намали реципрочните мита, наложени върху американските стоки докато страната беше член на ЕС, заради дългогодишния спор Airbus/Boeing. Те са в резултат на решение на Световната търговска организация относно субсидиите за Boeing.

Очаква се отсрочка за налагането на мита върху шотландското уиски, според двама служители, запознати с въпроса. Подобна промяна би била приветствана от индустрията за напитки, която се бори с последствията от пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Как ще продължат търговските преговори между САЩ и Великобритания при Байдън? Както и преди. Биг Брадър са янките, Янг Брадър са дъртите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още