IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще продължат търговските преговори между САЩ и Великобритания при Байдън?

Очаква се новата американска администрация да е по-предпазлива към търговията като цяло в сравнение с режима на Тръмп, което ще изисква повече търпение

13:58 | 16.12.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новият президент на САЩ Джо Байдън. <em>Снимка: Robert Deutsch/Bloomberg</em></p>

Новият президент на САЩ Джо Байдън. Снимка: Robert Deutsch/Bloomberg

Джо Байдън наследява сериозен хаос от Доналд Тръмп, но що се отнася до търговските преговори с Великобритания, по тях е свършена много работа. Документите от последния кръг преговори, които онлайн изданието Politico е видяло, потвърждават, че някои глави от сделката са близо до съгласуване от двете основни партии в САЩ. Остават обаче и някои съществени разлики.

Някои от различията на преговарящите екипи, свързани с малкия и среден бизнес, инвестициите и цифровите услуги, са близо до решаване. Съществени остават различията обаче по въпросите за регулирането на фармацевтичния сектор, текстилната промишленост, стандартите за някои други стоки и някои трънливи въпроси относно интелектуалната собственост.

От екипа преговарящи от страна на Великобритания коментират, че макар да има ясен и значим напредък, няколко клаузи в някои глави могат да променят хода на преговорите.

Факторът Brexit

Състоянието на преговорите между САЩ и Великобритания е в центъра на вниманието, тъй като до април трябва да бъде договорена сделка, която да бъде представена пред Конгреса на САЩ. В противен случай тя ще загуби защитата на част от законодателството на САЩ, известна като Орган за насърчаване на търговията. Този правен механизъм позволява бързо преминаване на сделките през Конгреса.

Длъжностни лица и от двете страни смятат това за жизненоважен краен срок, даващ най-добрия шанс за цялостна сделка, която да не попадне в лапите на политическите крамоли. Все пак споразумението е изправено пред множество препятствия, включително Brexit, неговото въздействие върху границата със Северна Ирландия и предстоящата промяна в управлението на САЩ.

Липсата на яснота за Brexitи отношенията на Лондон с ЕС след 31 декември също означава, че някои области не могат да бъдат договорени. Това доведе до критики от страна на САЩ, че преговорният екип на Обединеното кралство все още не може да избяга от модела „ще се свържем с вас по този въпрос“ по някои важни точки от бъдещото споразумение със САЩ по търговските въпроси.

Преговорите се усложняват и заради пандемията. Чувствителността около фармацевтичните продукти, която отдавна е щекотлива тема в търговските преговори между САЩ и Великобритания заради могъщата покупателна способност на британската Национална здравна служба, беше разширена в последния кръг от преговори.

Независимо от това проектът на споразумението предполага, че са поставени доста добри основи. В действителност, търговското министерство на Великобритания беше уверено, че сделка, обхващаща малките и средните предприятия, ще има скоро, че дори започна процесът по преговори с бизнес организациите да я приемат.

Последна актуализация: 11:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Как ще продължат търговските преговори между САЩ и Великобритания при Байдън? Както и преди. Биг Брадър са янките, Янг Брадър са дъртите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още