IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън има ранен шанс за възраждане на СТО и отказ от спорни мита

Новоизбраният президент на САЩ би могъл да свика и извънредно заседание на Г-20, където да се срещне неофициално с китайски представители

18:11 | 06.12.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Sarah Siblinger/Bloomberg</em></p>

Снимка: Sarah Siblinger/Bloomberg

По време на кампанията си новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън подчерта намерението си да работи в тясно сътрудничество със съюзниците на Америка, за да облекчи търговското напрежение и да окаже натиск върху Китай да спазва международните правила.

Той ще има няколко ранни шанса да направи това, след като положи клетва на 20 януари, пише Wall Street Journal.

Новият президент на САЩ ще има възможност да се опита да разреши спора за лидерството в Световната търговска организация (СТО), който изправя САЩ срещу повечето други членове. Той може да премахне и митата, въведени от администрацията на Тръмп, върху вноса на стомана и алуминий, които предизвикват търговските партньори на страната.

Байдън би могъл да направи и нещо повече – да свика извънредно заседание на  Г-20 в началото на следващата година, както предполагат някои бивши икономически служители. Това би създало потенциална среда за неофициална среща на върха с китайския президент Си Дзинпин.

Байдън тази седмица показа намерението си да обърне позицията на Тръмп по някои международни споразумения, като назначи бившия държавен секретар Джон Кери за специален пратеник по изменението на климата. Това е нова позиция в кабинета му, която ще се фокусира върху глобалните политики в сектора.

Ръководство на СТО

Една от първите стъпки, които Джо Байдън може да предприеме, е да се сложи край на безизходицата при избора на новия лидер на СТО. Администрацията на Тръмп се противопостави на кандидата, подкрепен от повечето страни членки - Нгози Оконджо-Ивеала, бивш нигерийски финансов министър и бивш изпълнителен директор на Световната банка.

Администрацията на Тръмп твърди, че Оконджо-Ивеала няма достатъчно опит в световната търговия, а вместо това подкрепя южнокорейския министър на търговията Йо Мън Хи.

Всяка от двете би била първата жена, която ще ръководи организацията, а Нгози Оконджо-Ивеала би била първият лидер на СТО от африканска държава.

Традиционно изборът на лидер на СТО се извършва с единодушие, така че администрацията на Байдън може да сложи край на задънената улица, като се съгласи с нигерийския кандидат.

Влиянието на Китай върху СТО е друга възможна точка на сблъсък. Ако бъде избрана Йо начело на СТО, Китай може да загуби мястото си на заместник-генерален директор в СТО, твърдят анализатори, като подчертават, че тези позиции се въртят между глобалните региони за баланс.

Белият дом не е отговорил на запитване на медията за коментар дали това е фактор за подкрепата на Йо.

Администрацията на Тръмп не е първата, която влиза в сблъсък със СТО. Администрацията на Обама блокира назначенията на апелативните съдии на СТО, като се оплака, че са превишили законовия си мандат или са постановили решения, според които Вашингтон се чувства несправедливо облагодетелстван от съперници, включително Китай.

Байдън обеща да работи повече с глобалната общност, но също така и да е твърд към Пекин. Кампанията на Байдън не отговори на въпросите за ръководството на СТО и други въпроси, свързани с международната търговия.

Според анализатори Байдън вероятно ще се съгласи с избора на нигерийския представител, защото така ще покаже, че е готов да вземе предвид многостранността на институциите. Байдън трябва да предприеме и стъпки, за да позволи на СТО да възстанови ролята си на арбитър по търговски спорове.

Митата за стоманата

Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Ако трябва да избирам между представител от Нигерия и такъв от Южна Корея, явно бих се оказал привърженик на Тръмп.Мисля , че не е нужен дълбок анализ, за да се види коя страна се справя по-добре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
За привържениците - в америка няма корупция.Узаконена е в лобизъм.И изобщо на привържениците за нищо не им пука - световните печатници имат грижата да поемат всекидневната си доза:- водка (слава на долара!)- и сельодка (вся власть ФЕД-ом)...Е, и малко короновирусен чер пипер - за тонус на ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
serafima
преди 3 години
Струва ми се, че привърженицитте на Джо БАЙГЪН и противници на Тръмп автоматично слагат желаните от тях действия като предстоящи за Байдън. Запомнете казуса. Пак ще си говорим за СТО и възраждането й.Между другото, Байдън е свързан с корупцията на сина си в Украйна - 5 милиарда долара. Това е СТАНАЛО и ТОЙ ЗНАЕ. Да живее ДЪЛБОКАТА ДЪРЖАВА зад него, която му изработи избора на кантар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
Д.Петков
преди 3 години
Джо Рушвета (ако стане президент) ще трябва само да каже на китайците: "И ся ко ша почерпите да ви махна митата?" За такъв дюшеш едва ли си е мечтал, че може да му падне.Четох и "анализи" на уж грамотни финансово хора, че митата накрая се плащат от потребителите и затова нямало смисъл от тях. Ами нали затова трябва да се оскъпи вноса, за да стане скъпо и хората да НЕ купуват! А да търсят местното производство, съответно да има работни места. Тръмп не е налагал мита на стоки, които САЩ не произвеждат. Ама то от либерастки разбирачи не можеш да се разминеш вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
... а дотогава какво мисли Байдън няма никакво значение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
"Новоизбраният президент на САЩ ..." ше е ясен след 20 януари 2021а ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още