IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън има ранен шанс за възраждане на СТО и отказ от спорни мита

Новоизбраният президент на САЩ би могъл да свика и извънредно заседание на Г-20, където да се срещне неофициално с китайски представители

18:11 | 06.12.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Sarah Siblinger/Bloomberg</em></p>

Снимка: Sarah Siblinger/Bloomberg

Сред най-значимите от митата, наложени от Доналд Тръмп, са тези върху вносната стомана и алуминий. Налозите от 25% върху стоманата и 10% върху алуминия бяха въведени от съображения за националната сигурност. По думите на Тръмп те са необходими за защита на индустрия, жизненоважна за националната отбрана.

Митата обаче са със смесени ползи за американските стоманодобивни компании и нанесоха вреди на американските производители, които са изправени пред ответни мита или по-високи разходи за вносна стомана.

Вашингтон освободи от мита няколко приятелски страни, като Австралия, Мексико и Южна Корея, но запази други в списъка с облагане на продукцията и суровините, включително Европейския съюз и Япония.

Експертите казват, че вдигането на тези мита през първите месеци ще изглади отношенията с партньорите на Америка, особено в Европа, преди новата администрация да започне да се справя с нарастващите двустранни търговски предизвикателства.

Дългогодишният спор за самолетостроителите Boeing Co. и Airbus SE ескалира този месец с европейска заплаха за налагане на 4 млрд. долара отмъстителни мита върху американски стоки. Напрежението нараства и заради европейските данъци върху цифровите услуги, които засягат американските технологични компании.

„Най-силният сигнал, който новоизбраният президент Байдън може да изпрати, е просто да отмени митата. Това е абсолютно в рамките на неговите правомощия“, казва Майкъл Смарт, управляващ директор на Rock Creek Global Advisors и бивш помощник на Демократическата партия в Конгреса и Белия дом.

Новата администрация би могла да предложи щедри стъпки за мониторинг на вноса на съюзниците, подобни на прилаганите за Мексико и Канада чрез новото тристранно споразумение.

Орган за насърчаване на търговията

Новата администрация трябва да реши какво да прави с органа за насърчаване на търговията: специално законодателство, което позволява на търговските служители да представят всякакви търговски споразумения на Конгреса за бързо одобрение.

Срокът на работа на настоящия орган изтича на 1 юли и процесът на подновяване ще бъде спорен поради различията в позициите за опазването на околната среда в бъдещите търговски споразумения, особено ако републиканците поддържат контрола над Сената.

Изтичането на срока за работа на органа за насърчаване на търговията ще повлияе на позицията на администрацията на Байдън относно продължаващите преговори за двустранно търговско споразумение с Великобритания. Те започнаха по времето на Тръмп и се смята, че вече са в късен етап.

Спешна среща на върха на Г-20

Няколко бивши служители от демократичните администрации, включително бившият министър на финансите Лари Съмърс, призоваха Джо Байдън да свика извънредна среща на върха на страните от Г-20 в началото на следващата година, за да се определи глобален дневен ред за възстановяване от пандемията. Лидерите биха могли да се обединят зад устойчиви фискални стимули, за да осигурят растеж и да обещаят помощ за развиващите се страни.

Тема на такова заседание може да бъде и възобновяването на СТО.

Подобна среща може да предостави на Джо Байдън да се срещне с висши служители от Китай, който също е член на Г-20.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Ако трябва да избирам между представител от Нигерия и такъв от Южна Корея, явно бих се оказал привърженик на Тръмп.Мисля , че не е нужен дълбок анализ, за да се види коя страна се справя по-добре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
За привържениците - в америка няма корупция.Узаконена е в лобизъм.И изобщо на привържениците за нищо не им пука - световните печатници имат грижата да поемат всекидневната си доза:- водка (слава на долара!)- и сельодка (вся власть ФЕД-ом)...Е, и малко короновирусен чер пипер - за тонус на ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
serafima
преди 3 години
Струва ми се, че привърженицитте на Джо БАЙГЪН и противници на Тръмп автоматично слагат желаните от тях действия като предстоящи за Байдън. Запомнете казуса. Пак ще си говорим за СТО и възраждането й.Между другото, Байдън е свързан с корупцията на сина си в Украйна - 5 милиарда долара. Това е СТАНАЛО и ТОЙ ЗНАЕ. Да живее ДЪЛБОКАТА ДЪРЖАВА зад него, която му изработи избора на кантар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
Д.Петков
преди 3 години
Джо Рушвета (ако стане президент) ще трябва само да каже на китайците: "И ся ко ша почерпите да ви махна митата?" За такъв дюшеш едва ли си е мечтал, че може да му падне.Четох и "анализи" на уж грамотни финансово хора, че митата накрая се плащат от потребителите и затова нямало смисъл от тях. Ами нали затова трябва да се оскъпи вноса, за да стане скъпо и хората да НЕ купуват! А да търсят местното производство, съответно да има работни места. Тръмп не е налагал мита на стоки, които САЩ не произвеждат. Ама то от либерастки разбирачи не можеш да се разминеш вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
... а дотогава какво мисли Байдън няма никакво значение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
"Новоизбраният президент на САЩ ..." ше е ясен след 20 януари 2021а ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още